İtfaiye Müdürü Uyardı: Bacalarınızı Temizletin

Ülkemizde bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben, baca zehirlenmeleri hemen her yıl kış aylarında özellikle alçak basınçlı havalarda tehlikeli boyutlara ulaşıyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 19 Ağustos 2013 15:20
İtfaiye Müdürü Uyardı: Bacalarınızı Temizletin

Yaz aylarının son günlerine yaklaşılan şu günlerde Isparta Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, vatandaşlara çağrıda bulunarak başta baca temizlikleri olmak üzere, gerekli tedbirlerin alınması yönünde uyarılarda bulundu.

Her yıl onlarca kişinin özellikle sobadan olmak üzere sızan karbonmonoksit gazı ile zehirlendiğini hatırlatılan açıklamada kış aylarında baca tıkanıklığı sonucu yaşanan çok sayıda yangının, mal ve can güvenliğini tehdit ettiği bildirildi.

Isıtma sezonunun yaklaştığı bugünlerde vatandaşların bacalarını mutlaka temizletmesi gerektiğini belirten Isparta Belediyesi İtfaiye Müdürü Halil Açar, “Bugüne kadar bacanızı temizletmediyseniz, mutlaka bacalarınızı temizletmeyi ve kontrol ettirmeyi unutmayın. Karbonmonoksit zehirlenmeleri ve kış aylarında çıkan yangınların önemli bir bölümü bacaların tıkanması sonucu meydana geliyor” dedi. Baca yangınlarının genellikle alt katlarında lokanta, pastane, gibi işyerleri bulunan binalarda meydana geldiğini belirten Açar şunları söyledi:



“Bacalar, binaların zemin ve bodrum katından başlayıp, çatı katına kadar yükselen kanallardır. Bu kanallar içerisinde oluşan yağ atıkları, ziftler ve kurumlaşmalar, gerek sobaların gerekse ticari işletmelerin ocaklarının alevli bir şekilde yakılması sonucu tutuşmasıyla baca yangınları meydana gelmektedir. Vatandaşlarımızın basit gördüğü ve ihmal ettiği bu tabakalar, baca içerisinde bir petrol ürünü gibi tehlike oluşturmaktadır. Tutuşma sonucu baca kanalı boyunca uzayan alev çatıya ulaşarak, buranın da tamamen yanmasına sebep olur. Bacalarınızın etrafında yanıcı maddelerin bulunmamasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Küçücük bir alev, büyük bir yangına sebep olabilir”

Baca yangınlarından korunmanın tek yolunun sanayi işletmelerinde 3-6 ayda, daire ve apartmanlarda ise yılda en az bir kere bacaların temizletilmesi olduğunu anlatan Açar, “Bacaların normal soba ya da katı yakıtlı olması fark etmez. Vatandaşlar bacalarını mutlaka yılda bir defa temizletsinler. Baca yangınlarının yanı sıra kış aylarında karşılaştıkları bir diğer tehlike arz eden durumun da baca tıkanıklıkları sonucu meydana gelen karbonmonoksit zehirlenmeleri olduğunun bilinmesinde fayda var. Bazı durumlarda bacanın içerisinde tıkanıklığa neden olarak sadece kurum, yağ atığı ve zift olmayabilir. Baca üzerinde yuva yapan kuşlar, bu kuşların ölüsü veya çeşitli parçalar kalabilir. Böyle durumlarda bacayı ilk kez kullandığımız zamanlarda bile tıkanıklık söz konusu olabilir. Bunun sonucu olarak da yaktığımız soba ya da katı yakıtın dumanı dışarıya atılamayacağından geriye dönecek ve zehirlenmelere neden olacaktır” dedi.

Bazı vatandaşların, kendi yöntemleriyle bacayı bir kağıt yakarak veya içeriye bir ağırlık uzatarak bacayı açmaya çalıştıklarını, ancak bu yöntemlerin yanlış olduğunu hatırlatan Açar, bu şekilde vatandaşların ev veya apartmanlarının bacalarını kendilerinin temizlemesi sonucunda, duvarların yıkılması ve tahribi gibi sonuçlarla daha pahalı inşaat masraflarına neden olacağı uyarısında bulunarak, Bacaların temizlenmesinin yetkili firma-kişilere yaptırılmasını ifade etti.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum