ITSO, 500 Milyon Dolarlık İhracat Hedefine İlerliyor

ITSO, ihracatı artırmak, yabancı yatırımcıları Isparta’ya çekmek ve çeşitli iş bağlantıları kurmak amacıyla düzenlediği yurtdışı iş gezileri kapsamında, 39 üyesini Avusturya Slovakya ve Macaristan’a götürdü.

Yayınlanma:
ITSO, 500 Milyon Dolarlık  İhracat Hedefine  İlerliyor

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası, 2023 500 milyon dolar ihracat hedefine ulaşmak, yabancı ülkelerdeki ihracat potansiyellerini araştırmak ve çeşitli iş bağlantıları kurarak Isparta’nın ürünlerini dünyaya tanıtmak amacıyla düzenlediği yurtdışı fuar ve iş gezileri kapsamında, 39 üyesini Avusturya (Viyana), Slovakya (Bratislava), Macaristan (Budapeşte)’ye götürdü.

ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen önderliğinde, Başkan Yardımcısı Salih Sarıkaya Meclis Başkan Yardımcısı Aliihsan Altınok, Yönetim Kurulu Üyeleri, Meclis Üyeleri ve ITSO üyelerinden oluşan 39 kişinin katıldığı iş gezisinde heyet, 5 gün boyunca ticari işbirliği olanaklarını inceleyip iş bağlantılarının temellerini attılar. Gittikleri ülkelerde resmi kurumları, işadamı örgütleri ve şehrin önde gelen firmalarını ziyaret eden ITSO heyeti, gittikleri her yerde Isparta’nın başta ekonomik durumu olmak üzere kültürel ve sosyal değerleri ve turizm potansiyelleri ile işbirliği yapılacak sektörleri tanıtma imkanı buldular.

BAŞDEĞİRMEN, ISPARTA’YI ANLATTI
Başkan Başdeğirmen öncülüğündeki ITSO heyeti ilk olarak Viyana’ya giderek Viyana Ticaret Müşaviri Atakan Özdemir ile birlikte Avusturya Ekonomi Odası’nı ziyaret etti. Ekonomi Odası Başkan Yardımcısı Dr. Richard Shenz’in hazır bulunduğu toplantıda ITSO Başkanı Başdeğirmen Isparta’nın ekonomik, sosyal ve kültürel yönlerini tanıtan bir sunum yaptı. Ardından Güney Avrupa Bölüm Başkanı Günther Sucher ülke ekonomileri hakkında bilgilendirme yaptı. Enerji ve Makine İnşaat Birimi Sorumlusu Sabine Hesse’nin ülkede enerji konulu bilgilendirme sunumunun ardından Avusturya Tarım Bakanlığı yetkilisi Johannes Eagner de ülkelerinde tarım ve hayvancılık konularında bilgiler verdi.

FİRMA ZİYARETLERİ YAPILDI
Avrupa’nın önde gelen orman ürünleri üreticisi olan Egger firmasını ziyaret eden ITSO heyeti firma yetkililerinden firma ile ilgili ayrıntılı bilgiler aldı. İkinci günde firma ziyaretlerine devam eden ITSO heyeti orman ürünleri ve enerji sektöründe öncü işletmelerde incelemelerde bulundu.
Programın 3. Gününde Slovakya’nın başkenti Bratislava’ya giden ITSO heyeti, Slovakya Büyük Elçisi Lebibe Gülhan Ulutekin ve Ticaret Müşaviri Yeşim Bayam Pakbeşe’yi ziyaret etti. ITSO Başkanı Başdeğirmen burada Isparta’nın ticari potansiyellerini anlatarak, ticari işbirliği yapılabilecek sektörlerle ilgili bilgiler aldı.

TİCARİ İŞBİRLİKLERİNİN TEMELLERİ ATILDI
Programın 4. gününde Macaristan Budapeşte’ye giden ITSO heyeti, önce Büyükelçiliği ziyaret ettiler. Büyükelçi Yardımcısı Müsteşar Çağlar Fahri Çakıralp ve Ticaret Müşaviri Seda Sevgi’nin hazır bulunduğu ziyarette, ülkenin ticari yapısı, ekonomik değerleri ve işbirliği olanakları hakkında bilgiler alındı.

Büyükelçilikte yapılan toplantının ardından Chempec 2014 Kimyevi ürünler Fuarı’nı ziyaret eden heyet, burada sektörlerin farklı yönlerini tanıyarak iş bağlantılarının temellerini attılar.

Programın son gününde Budapeşte Ticaret ve Sanayi Odası ziyaret edildi. Macaristan Ticaret ve Sanayi Odası yetkililerinin de hazır bulunduğu ziyarette, ITSO heyetini Budapeşte Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve aynı zamanda Macaristan Ticaret ve Sanayi Odası Macar Türk Bölümü Başkanı Andras Rev ve yardımcıları ağırladı. ITSO Başkanı Başdeğirmen’in Isparta’yı tanıtan sunumunun ardından Budapeşte TSO Başkanı Rev’de şehrin ekonomik ve kültürel ve sosyal yönleriyle ilgili bilgiler verdi. Ardından, Ispartalı işadamları, yabancı işadamları ile ikili iş görüşmeleri yaptı. ITSO heyetinin Türk Tarihi açısından büyük öneme sahip olan Estergon Kalesi’ni ziyaret etmesinin ardından program sona erdi.

ISPARTA İÇİN ÖNEMLİ POTANSİYEL
İş gezisinin ardından değerlendirme yapan ITSO Başkan Yardımcısı Salih Sarıkaya, Avusturya ile Türkiye’nin birçok benzer yönü olduğunu belirterek, özellikle çevre, geri dönüşüm, tarım hayvancılık, orman ürünleri ve yenilenebilir enerji alanlarında kendini oldukça geliştiren Avusturya’nın Isparta ile işbirliği yapabileceğini söyledi.
Slovakya’da dünyanın önemli otomotiv firmalarının fabrikalarının bulunmasının ekonomisini güçlü kıldığını belirten Sarıkaya, ülkenin mermer ve yaş sebze ve meyve alanında da önemli bir potansiyel olduğunu anlattı.

Macaristan’ın da inşaat, yaş meyve sebze, mermer sektörlerinde önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirten Sarıkaya, ülkenin Türkiye ile olan siyasi ilişkilerinin de Isparta açısından fırsata çevrilebileceğini söyledi.
Ziyaret edilen bölgelerin hem ticari hem de yatırım odaklı düşünüldüğünde Isparta açısından çok önemli olduğunu belirten Sarıkaya şöyle devam etti:

“Göreve geldiğimiz süre zarfında 4 ticari işbirliği ve fuar ziyareti iş gezisi düzenledik. Bu kapsamda 7 ülke, 9 şehir ve 2 adet fuar gezisini gerçekleştirdik. Bunlardan biri de “Avusturya, Slovakya, Macaristan Ticari İşbirliği ve fuar ziyareti iş gezisidir. Bilindiği üzere iş gezilerimizde öncelikli olarak serbest ticaret anlaşmamızın ve ülkelerarası iyi ticari ilişkilerimizin olduğu, ilimiz açısından ürün bazında potansiyel arz eden ülkeleri seçmekteyiz. Avusturya, Slovakya ve Macaristan ile Avrupa Birliği üyesi olmaları sebebiyle çeşitli imtiyazların olduğu ticari anlaşmalarımız var. Isparta ilinin 2013 yılı toplam ihracat rakamı 234 Milyon Dolardır. Bu rakamdan sadece 3 Milyon Doları Avusturya’ya gerçekleşmektedir. Avusturya ilimizin ihracat yaptığı 107 ülke arasında 17. sırada yer almaktadır. Bu ülkeye gerçekleşen ihracatın sektörleri ise şöyledir; ip, çanta, balık ve balık ürünleri, reçel, meyve suyu, şekerleme, mineral yağlar, kozmetik, sabun, plastik, mermer ve yaş meyve sebze. Bu iş gezimizde Avusturya’ya olan ihracatımızı ve sektörlerin sayısını nasıl artırabilir, ve teknolojik anlamda Avusturya ile ne gibi bağlantılar kurabiliriz bunları düşündük. Bunun yanında Slovakya ve Macaristan ile olan ihracat rakamına bakacak olursak, 2012 ve 2013 yılında ne yazıktır ki ilimiz olarak bu ülkelere hiç ihracat yapılmamıştır. Oda olarak bunun farkına varınca, ilimiz için önemli bir potansiyel olan bu ülke pazarlarına girmek adına gezimizde ilk adımı atmayı amaçladık.

AVUSTURYA’NIN ÖNEMİ FARKLI
Ticari amaçlarımız yanı sıra ziyaret gerçekleştirdiğimiz Avusturya demografik olarak birçok vatandaşımızı bünyesinde barındıran bir ülke olarak bizler için önem arz etmektedir. Gelişmiş bir ülke olması münasebetiyle de ecdadımızın kapılarına kadar dayandığı bu ülke kültürel manada da bizler için önemlidir. Diğer yandan Slovakya ve Macaristan Osmanlı’nın 100 yıllarca hüküm sürdüğü ülkeler olarak tarihi değerlerimizin halen daha mevcut olduğu ülkelerdir. Bundan dolayı bu ülkelerde katılımcılarımız için kültürel geziler de gerçekleştirdik.

YURTDIŞI GEZİLERİ İŞADAMLARI İÇİN FIRSAT
Isparta Ticaret ve Sanayi Odası olarak düzenlenen bu tür yurtiçi ve yurtdışı iş gezilerimiz bizler için birer fırsat ve umut kapısıdır. Bu gezileri üyelerimizin hem ufkunu açmakta, hem de vizyonlarını artırmaktadır. Bu doğrultuda yurt içi veya yurt dışında tanıştığımız herhangi bir insan veya farklı bir sektör sizin bundan sonraki iş hayatınız için dönüm noktası olabiliyor. Ayrıca gezilerimize katılan üyelerimiz arasında güzel diyaloglar, dostluklar, birlik ve beraberlik duyguları ile işbirlikleri oluşabiliyor. Gezilerimize katılan üyelerimize de teşekkür ediyoruz. Ispartamız’ın ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda gelişmesi ve bir adım daha ileriye gitmesi için bu tür organizasyonlara devam edeceğiz.”

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum