ITSO, LPG İstasyonlarının Önemli Bir Sorununu Çözüyor

ITSO, TSE yetkilileri görüşmeleri sonucunda standart maddesine takılan ve belgeleri yenilenmeyen LPG istasyonlarının önemli bir sorununu çözecek.

Yayınlanma:
Güncelleme: 18 Eylül 2012 09:43
ITSO, LPG İstasyonlarının Önemli Bir Sorununu Çözüyor

ITSO Başkan Yardımcısı Şükrü Başdeğirmen, TSE’nin 11939 standart maddesine takılan (seyyar gaz kaçak dedektörü ve su tankıyla ilgili) ve EPDK ile karşı karşıya gelen LPG istasyonları için ITSO’nun talebi üzerine standart maddesinin gözden geçirilmesine yönelik çalışma yapılacağının sözünü aldı.

Türk Standatları Enstitüsü, Daire Başkanları Isparta Ticaret ve Sanayi Odası’na ziyaret ettiler. TSE Ürün Belgelendirme Başkanı Doğan Yazar, Ürün Belgelendirme Grup Başkanı Levent Büyükatak,Planlama ve Komiteler Müdürü Bülent Pişkin, SDÜ MMF Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Hüseyin Önder ile TSE İl Temsilcisi Sevim Sezen’in bulunduğu ekibe ITSO Başkan Yardımcısı Şükrü Başdeğirmen ile yönetim kurulu üyeleri ev sahipliği yaptı.


Ziyarette ITSO Başkan Yardımcısı Şükrü Başdeğirmen, oda üyelerinin yaşadığı sorunları TSE yetkililerine anlatarak, çözüm istedi. Başdeğirmen, Özellikle LPG istasyonlarının TSE’nin revizyon yapılan 11939 standardının birkaç maddesine takılan üyelerin sorunlarını TSE yetkililerine aktardı.

İLGİLİ STANDART MADDESİ
‘TSE 11939- Haziran 2012 Sıvılaştırılmış petrol gazları (LPG) İkmal istasyonu Karayolları taşıtları için- Emniyet Kuralları standardına göre, Dispenser kaide zemininden ve tank sahası zemininden en fazla 20 cm yüksekte, ark sızdırmaz (ex-proof) en az birer adet sabit ve taşınabilir gaz detektörü konulmalıdır. Gaz detektörü gazı algılayarak sesli veya ışıklı - sesli ikaz vermeli ve acil durdurma sistemini devreye sokmalıdır.’ TSE ise bu şartları yerine getirmeyen LPG istasyonlarına belge vermiyor, belgeleri yenilemiyor. Bu durumda belge alamayan ve belgesi yenilenmeyen istasyonlar EPDK’nın cezai işlemi ile karşı karşıya kalıyor. LPG istasyonu yetkilileri de güvenlik tedbiri için, LPG istasyonlarında sistemin bulunduğunu ve seyyar ile aynı işlemi yaptığını ve Türkiye’de istenilen şartlarda dedektör bulunmadığını söylüyorlar. 20 m3 su tankı bulmakta da zorlandıklarını aktaran istasyon yetkilileri, bu durumun kendilerine zor duruma soktuğunu anlatıyor.
Sorunu birebir yaşayan Oktay Petrol Şirket Temsilcisi Ali Oktay’da TSE yetkililerine, mağduriyetlerini anlattı.

Bütün şartları yerine getirmelerine rağmen standart maddesine bazı ibare değişiklikleri dolayısıyla katıldıkları için kendilerine Hizmet Yeterlilik belgesi verilmediğine dikkat çeken Oktay, bu sorunun bütün LPG istasyonlarını kapsadığını anlattı. Oktay, “Bizim dedektörlerimiz güvenlik tedbirlerimiz var. Seyyar dedektörün yapacağı işi zaten 3 adet dedektörümüz var bunlar yapıyor. Dedektöre kablo bağlayıp seyyar yapma şansımız da yok. Su tankı ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Bu da zaman alıyor. Bu konular sorun, EPDK ile karşı karşıya gelebiliriz. Bu konuların çözümü için biz üyesi olduğumuz ITSO’ya başvurularda bulunduk. Gereken desteği verdiler ve konunun çözümü için ellerinden geleni yaptılar.”dedi.

TSE Ürün Belgelendirme Merkezi Başkanı Doğan Yazar, ITSO’nun yazılı talebi sonucunda sorunun çözümü için gerekenin yapılacağını en azından ilgili maddede revizyon yapılana kadar LPG istasyonlarının mağdur edilmemesi hususunda çalışma yapacaklarının sözünü verdi.

ITSO Başkan Yardımcısı Başdeğirmen, sorunlara duyarlı yaklaşan ve çözüm noktasında söz veren TSE yetkililerine teşekkür etti.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.