ITSO Sonunda Sessizliğini Bozdu

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası'ndan Teşvik Sistemi ile İlgili Açıklama Geldi..

Yayınlanma:
Güncelleme: 10 Nisan 2012 23:04
ITSO Sonunda Sessizliğini Bozdu

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ VE ISPARTA’NIN DURUMU HAKKINDA

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası; Isparta ekonomisinin sorunlarına karşı her zaman duyarlı olmuş, sorunların çözümlenmesinde akılcı, çözüm odaklı ve sağduyulu yaklaşımlar sergilemiştir. Ekonomik alanda ortaya çıkan gelişmeler çok yakından takip edilmekte, atılması gereken her türlü adım ve girişim öncelik ve önemine göre değerlendirilerek gerekenler yapılmaktadır.

Bu günlerde ülke ekonomisini ve Isparta sanayisinin gelişimini çok yakından ilgilendiren en önemli mesele kuşkusuz 5 Nisan Perşembe günü Sayın Başbakanımız tarafından açıklanan Yeni Teşvik sistemi ve bunun yansımalarıdır. Bütün dünyada hükümetler teşvik sistemleri aracılığı ile milli kalkınma hamlelerine yön vererek ekonomik gelişmelerini hızlandırma, sanayilerini geliştirme ve vatandaşlarının refah düzeylerini arttırmak istemektedir. Türkiye’de son 8 yılda 3 ayrı teşvik uygulaması yapılmış, 2012 yılından itibaren geçerli olacak 4.Teşvik paketi de geçtiğimiz hafta kamuoyuna açıklanmıştır.

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası, her teşvik sistemi hazırlığı öncesinde, oluşturulacak sistemden Isparta sanayisinin olumlu etkilenmesi için üzerine düşeni fazlasıyla yapmaya çalışmış, yerel dinamiklerden en yüksek karar süreçlerine kadar Isparta sanayisinin durumu birinci elden anlatılarak karar süreçleri harekete geçirilmeye çalışılmıştır. Bu kapsamda, 2009 yılında Devlet Bakanımız Mehmet ŞİMŞEK’e odamızın üniversite ile ortaklaşa hazırladığı rapor elden teslim edilmiş, Isparta sanayisinin ve ekomisinin öncelikleri önemle vurgulanmıştır. 4.teşvik paketi hazırlıkları döneminde de, 2010 yılında Yönetim Kurulumuzca Sayın Başbakan ve ilgili Bakanlar Ankara’da ziyaret edilmiş ve ilimizin hassasiyeti hem sözlü olarak anlatılmış hem de takdim edilen dosya ile ifade edilmiştir.

Diğer taraftan, Odamız Meclisi kendi bünyesinde oluşturduğu “Teşvik Komisyonu” aracılığı ile yaptığı çalışmaları meclisinde tartışmış, sonuçlarını da hem kamuoyu ile paylaşmış hem de o günkü ismiyle Hazine Müsteşarlığı’na bizzat giderek teslim etmiştir. Yine yapılan bir diğer çalışma ile de, bu konuyla ilgili ilimizin önemli ekonomik aktörleri ve İktidar Milletvekillerimizin katıldığı toplantılar yapılmış, konu enine boyuna tartışılarak hazırlığı devam eden Yeni Sistemde Isparta sanayisinin gelişimini teşvik edecek bir sistem oluşturulması konusunda fikir birliği oluşmuştur. Bütün bu süreç, hiçbir makamın odamızdan bir talebi üzerine değil, tamamen Oda yönetimi ve meclisinin, Isparta ekonomisinin en önemli sivil aktörü olmasının ve oda üyelerimizin kendisine yüklemiş olduğu sorumluluk hissiyatıyla yapılmıştır.

5 Nisan günü açıklanan Yeni Teşvik Sistemi, bazı detayları henüz ortaya çıkmamakla birlikte, temel politika ve yönelimler bakımından odamız ve Isparta sanayisi açısından büyük bir hayal kırıklığı ve umutsuzluk ortaya koymuştur. Gelinen noktada, ilimiz ekonomisi ve sanayisinin gelişimi bakımından sürekli olarak değişmesini istediğimiz önceki teşvik uygulamasını arar duruma geldik. Odamız olarak bölgesel sistemden il bazlı sisteme geçilmesini, Isparta’nın Antalya’dan ayrılmasını, Isparta ve Burdur ile Afyon’un aynı bölgede ele alınmasını, bölge sayısının çoğaltılarak Isparta’nın Burdur ile birlikte daha alt bölgelerde değerlendirilmesi gerektiğini ifade etmiş, eğer mevcut sistem devam edecekse Isparta’nın Burdur ile mutlaka 3.bölgede yer almasının hayati önemini vurgulamıştık. Ancak yeni durumda öyle bir tabloyla karşı karşıyayız ki, artık her hangi bir yatırımcının 6 bölgeli bir sistemde, Burdur OSB 4.bölge, Afyon OSB ise 5.bölge kapsamında yer alırken Isparta’da yatırım yapmasının anlamı kalmamıştır. Bu durum, Isparta’nın sanayileşmede bırakın yeni hamleler yapmasını, mevcut sanayisini bile korumasına imkan tanımayacaktır.

Yapılan değerlendirmeler Isparta’nın Sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasının böyle bir sonucu doğurduğu şeklindedir. Ancak, teşvik sistemleri özü itibariyle sanayinin gelişimini doğrudan etkilerken, sosyo-ekonomik gelişmişlik ölçütlerinde sosyal göstergelerin ağırlığı daha fazladır. Gelinen noktada, İllerin sıralanmasında hangi kriterlerin kullanıldığı, bu kriterlerin ağırlıklarının sanayinin kapasitesi ve gelişim ihtiyacı ile ilişkisi, sanayileşme gereği gibi unsurların ne oranda değerlendirmelere dahil edildiği, doğrudan üretim sektörleri ile ilgisinin ne kadar güçlü olduğu konusunda tatmin edici bilgilere ihtiyaç duyulmaktadır.

Sonuç olarak, bir durum tespiti yapmak gerekirse, maalesef üzülerek ifade ediyoruz ki, Isparta önceki dönemlerde olduğu gibi bu teşvik uygulamasından da ağır yaralı olarak çıkmıştır. Umutlarımız tükenmek üzeredir, eğer bizim bilmediğimiz, Isparta’ya sanayi dışında başka bir rol veriliyorsa bu açık ve somut olarak ortaya konulmalıdır. Fakat şu da bilinmelidir ki, sanayi gelişmeden, bir yerin sürdürülebilir kalkınmayı sağlaması istisnai durumlar hariç çok zordur. Mevcut tablo ve sistem değişmedikçe bir yatırımcının Isparta’da yatırım yapmasının mantıklı bir gerekçesi yoktur. Hiçbir girişimci, komşu ilimiz Burdur’un 3.bölgede, Afyon’un 4.bölgede olduğu yerde artık Isparta’da yatırım yapmayacaktır. Ayrıca, bu yatırımların OSB’lerde yapılması halinde bir alt teşvik bölgesi destek unsurlarının geçerli olduğunu düşünürsek durumun ne kadar ciddi olduğu açıktır.

Bütün kamuoyuna saygılarımızla,

ISPARTA TİCARET VE SANAYİ ODASI YÖNETİM KURULU

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum