ITSO'nun Önerileri EXPO Vizyon Belgesine Girdi

ITSO ile ATSO ortak yönetim kurulu toplantısında gündeme gelen konular Expo Vizyon Belgesi içerisine girdi. ITSO'nun Isparta'ya ilişkin görüşleri ATSO gündemine girmiş oldu.

Yayınlanma:
Güncelleme: 17 Temmuz 2014 14:05
ITSO'nun Önerileri EXPO Vizyon Belgesine Girdi

2016 Nisan- Ekim arasında açık kalacak EXPO’da 100 ülke, 130 uluslararası kuruluş olacağını anlatan; günlük 40 Bin ziyaretçi beklendiğini kaydeden Çetin Osman Budak, “Isparta ve Burdur buradan faydalanmalı” dedi.

İŞTE KALKINMA VİZYON BELGESİ
1- Batı Akdeniz (Isparta- Antalya ve Burdur) İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması için çalışıyoruz.
2- Isparta, Burdur ve Antalya’nın ‘Beyaz Altını’ niteliğindeki Mermer ve Doğal Mantar yatırımları için Kümelenme Projesi yapıldı.
3- Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKA) ana yönetiminde Sağlık Turizmi çalışması sağlıklı bir şekilde yürüyor
4- Isparta- Antalya- Burdur’da büyük üstünlükler sağlayacak Lojistik Merkez kurmalıyız

2X2 YOL, YHT, EXPO 2016
5- EXPO Antalya olduğu kadar Isparta, Burdur ve geniş ölçekte Türkiye için büyük değer. Herkesin faydalanması lazım… Proje ortağı olarak katılması lazım…
6- Ama sorunlarımız var. Öncelikle ulaşım. Isparta- Antalya karşılıklı ulaşım sağlayan Dereboğazı’nın niteliğinin mutlak surette yükseltilmesi gerekiyor. Ve bunun da 2016 öncesi yapılması şart.
7- Aynı şekilde Yüksek Nitelikli Hızlı Tren (YHT) için beklentilerimiz var. 2023’e kadar bu yatırım hayata geçirilmelidir
8- Bu hat, sanayi için yük taşımacılığına uygun olmalıdır. Isparta Liman’a inmeli.


Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, dünyanın en önemli organizasyonlarından biri olan EXPO 2016 için Kalkınma Vizyon Belgesi hazırladı.

112 Bin m2’de kurulacak (112 Hektar) 100 ülke ve 133 uluslararası kuruluşun katılacağı, Nisan- Ekim 2016 arasında açık kalacak ve günlük 40 Bin kişinin gezeceği EXPO için önlemler paketini açıklayan Budak, Isparta için de 8 madde koydu.

Budak, teması ‘Çiçek ve Çocuk’, ana fikri ise ‘Gelecek Nesiler için Yeşil bir Dünya’ olan EXPO’dan Antalya’nın olduğu kadar Isparta ve Burdur’un da faydalanması gerektiğini söyledi.

EXPO 2016’nın ‘bölgesel kalkınmaya hız verecek bir motor olduğunu; cazibe merkezi yaratacak güç içerdiğini kaydeden Budak, ulaşım sorunlarının bir an evvel çözülmesi gerektiğini kaydetti.

DEREBOĞAZI 2X2 YOL OLMALI
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, yayımladığı raporda çok çarpıcı bilgilere yer verdi.
Budak, Isparta- Antalya arasında ulaşımı sağlayan Dereboğazı Yolu’nun niteliklerinin mutlaka iyileştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Budak, Türkiye Tarihi’nde ilk kez düzenlenecek olan EXPO’nun bir milat olacağını kaydetti. Program içerisinde tam olarak 8 Milyon ziyaretçi beklediklerini kaydeden Budak, “Isparta ve Burdur’da bu heyecana ortak olmalı. Bunun için ulaşım çok önemli… Isparta- Antalya arasındaki Dereboğazı Yolu’nun niteliğinin artırılması şarttır” saptamasında bulundu.
2018-2020’DA YÜKSEK HIZLI TREN
VE YÜK TAŞIMACALIĞI BEKLENTİSİ
ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, Isparta- Antalya ve Burdur’u kapsayan Bölgesel Kalkınma için bir diğer başlığı da demiryolunda açtı.

Budak, Yüksek Nitelikli Hızlı Tren (YHT) için 2016’dan ümitlerini kestiklerini söyledi; yeni tarih verdi:
“2018- 2020 aralığında artık Hızlı Tren bağlantılarının yapılması gerekiyor.”

78 YILLIK RÜYA: ISPARTA- ANTALYA
DEMİRYOLU… KAZAN- KAZAN FORMÜLÜ
İlk kez 1936 yılında Isparta tarafından dile getirilen demiryolu bağlantısı için yeni vizyon çizildi.

Hatırlanacağı üzere Isparta, 1936’da Antalya ile demiryolu bağlantısı kurulması gerektiği yönünde rapor yazmıştı. 1950’de Dereboğazı Yolu inşa edilirken, demiryolu yatırımı için de ayrı bir hat bırakılmıştı.
ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, Yüksek Nitelikli Hızlı Tren (YHT) yatırımı bağlamında Yük Taşımacılığı için de plan yapılmasını savundu. Budak, bu gerçekleşirse, kazan- kazan formülünün işleyeceğini belirtti. Budak, şöyle dedi: “Demiryolu ile nitelikli yük taşımacılığına ulaşıldığı takdirde, Antalya’nın üretim ve ihracat gücünün artacağı aşikârdır.”

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, şu saptamalarda bulundu:

SAĞLIK TURİZMİ
Isparta, Antalya ve Burdur Sağlık Turizmi birlikte hareket etmeli
Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) zaten bu konuda çalışıyor.
2023 yılında Batı Akdeniz, dünyada Sağlık Turizmi denildiği an ilk akla gelen merkez olmalıdır

BATI AKDENİZ İHTİSAS
SANAYİ BÖLGELERİ
Batı Akdeniz Bölgesi’nde (Isparta- Antalya ve Burdur) İhtisas Sanayi Bölgeleri oluşturmalıyız.
Öncelikle şunu önerebiliriz: Isparta- Antalya ve Burdur’un Doğal Altın’ı mermer… Kültür Mantarcılığı….
Yine yüksek hedeflerimizden birisi de Lojistik Merkezi olmalıdır.
Vizyonumuz, kültür- sanat, çevre- insan odaklı kentleşme ve turizmi ana eksene alarak sektörel- ürünsel yüksek katma değerli üretim ve ihracatı geliştirmek olmalıdır.”

ISPARTA- ANTALYA VE BURDUR
BU GÜNDEMİ TAKİP EDECEK?
ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, EXPO 2016’ya ilave olarak izlemesi gereken yol haritasını şöyle özetledi:

“Batı Akdeniz Bölgesi’nde (Isparta- Antalya ve Burdur) İhtisas Sanayi Bölgeleri oluşturulması vizyonuyla mantar ve mermer işleme alanlarında 2 bölge projesi başlattık.

Batı Akdeniz Bölgesi kapsamında lojistik merkezi kurmamız ve ihtisas sanayi bölgelerini artırmamız gerekiyor.

Ayrıca son dönemde kümelenme projeleriyle ihracatı artırmaya çalışıyoruz. Yapı malzemelerinde ihracat kümesi projemizi, gıda sektörü takip etti. Bu projeleri diğer sektörler ile de paylaşacağız.

SAĞLIK TURİZMİ’NE YAT TURİZMİ DE DÂHİL EDİLEBİLİR
Budak, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKA), Birleşmiş Milletler’den 1.5 Milyon Dolar hibe getirdiği Sağlık Turizmi için farklı bir perspektif de kendisi açtı.

Budak şöyle dedi: “Sağlık Turizmi Bölgesel Temel’de gelişiyor. Sanayi yükseliyor Ahşap Mobilya Endüstrisi güçleniyor İhracat artıyor. Antalya Serbest Bölge’de yat üretimi de tüm bunlarla bağlantılı. Gıda endüstrisinde başlangıç açısından çok iyi bir temel oluştuğunu söyleyebilirim. Batı Akdeniz Bölgesi’nde İhtisas Sanayi ve Lojistik Merkezi kurulumunun değeri burada da gün ışığına çıkıyor.”

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.