İzinsiz Mülteci Çalıştıran İşverene Ceza

İzinsiz Mülteci Çalıştıran İşverene Ceza

Yayınlanma:
Güncelleme: 11 Temmuz 2016 15:50
İzinsiz Mülteci Çalıştıran İşverene Ceza

Suriye'den Türkiye'ye gelen mültecilerin izinsiz çalıştırılamayacağını açıklayan Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Isparta İl Müdürü Hüseyin Ergin, izinsiz mülteci çalıştıran işverenlere 8 bin 848 lira para cezası kesildiğini söyledi.

Türkiye'de yaşayan Suriyeli mülteci sayısı resmi rakamlara göre 3 milyona dayanmış durumda. Sayıları artan mültecilerin izinsiz çalıştırılması ağır cezaları öngörüyor. İŞKURIsparta İl Müdürü Hüseyin Ergin, konuyla ilgili işverenlere uyarıda bulundu. Suriyeli mültecilerin sadece mevsimlik tarım ve hayvancılık işlerinde çalıştırılabileceğini dile getiren Ergin, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"Geçici koruma sağlanan yabancılar, geçici koruma kayıt tarihinden altı ay sonra çalışma izni almak için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na başvuruda bulunabilecek. Herhangi bir iş yerinde çalışacak kişi için çalışma izni başvurusunu e-Devlet Kapısı üzerinden işvereni yapacak. Geçici koruması sonlandırılan veya iptal edilen yabancıların almış olduğu çalışma izinleri iptal edilecek. Bağımsız çalışacak kişi ise çalışma izni başvurusunu kendisi yapacak. Mevsimlik tarım veya hayvancılık işlerinde çalışacaklar için çalışma izni gerekmeyecek.

BAŞVURU BAKANLIĞA

Yurt içinden çalışma izin başvurusu yapabilmek için ise çalışacak olan yabancının,Türkiye'de en az 6 ay süreli geçerli ikamet izninin olması gerekiyor. Eğer 6 aylık ikamet izni varsa yabancıların çalışma izin başvuruları yurt içinden doğrudan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na yapılabilir.

Çalışma izin belgesi, ikamet izni yerine de geçmekte olup, ayrıca ikamet izni başvurusunda bulunulmasına gerek yok. Çalışma izninin bittiği tarihten geriye doğru en fazla iki aylık sürede olmak kaydıyla uzatma başvurusunda bulunulabiliyor. Çalışma izninin süresinin bitiminden itibaren en geç 15 gün içinde yapılan uzatma başvuruları da değerlendirmeye alınmakta."

İZİNSİZ MÜLTECİ ÇALIŞTIRMANIN CEZASI 8 BİN 848 TL

Çalışma izni olmadığı halde, Suriyeli mülteci çalıştırdığı tespit edilen işverenlere her bir izinsiz çalışan için 8 bin 848 lira ceza kesileceğini belirten İŞKUR Isparta İl Müdürü Ergin, "İşverene 8 bin 848 lira ceza kesilirken, çalışan mülteci işçiye de 881 lira idari para cezası uygulanıyor." dedi. Ergin, yabancı uyruklu işçi çalıştırmak isteyen işverenlerin resmi prosedürü izlemesi gerektiğini belirtti.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum