Japon Dış Ticaret Örgütü ile BAKA İşbirliği

BAKA Heyeti, toplantı sonunda JETRO'ya plaket takdim etti.

Yayınlanma:
Güncelleme: 16 Mayıs 2012 02:56
Japon Dış Ticaret Örgütü ile BAKA İşbirliği

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Yönetim Kurulu Üyeleri, Japonya Ekonomi, Ticaret ve Endüstri Bakanlığı'na (METI) bağlı, kar amacı gütmeyen yarı özel organizasyon Japon Dış Ticaret Örgütü JETRO ile toplantıda biraraya geldi.

Japonya'nın diğer devletlerle olan ticari ilişkilerini düzenlemek ve geliştirmek amacıyla faaliyet gösteren JETRO'nun yetkilileri, BAKA ile işbirliği yapacaklarını, online Japon firmalar ile yabancı firmaların işbirliği yaptığı 170 çeşit ülkeden 20 binden fazla katılımcının bulunduğu platformda yer vereceklerini ve Japonya'daki Türkiye'den gelecek tarım ürünlerinden özellikle kiraza konulan yasağın kaldırılması için destek olacaklarını belirtti.

Toplantıda, JETRO ile BAKA'nın birlikte Batı Akdeniz ile Japon işadamlarına yönelik işbirliği ve iş fırsatları toplantılarının gerçekleştirilmesi konusu da ele alındı.

Türkiye'den tek katılımcı olarak Japonya'daki 14. Uluslararası Güller ve Bahçe Fuarı'nda stant açarak gül, kültür ve tarih turizmi konusunda tanıtım yapan BAKA'nın yönetim kurulu üyeleri, Japonya'nın önemli dış ticaret örgütü JETRO ile biraraya geldi. Türkiye Tokyo Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Osman Bekaroğlu ile BAKA Yönetim Kurulu üyeleri İl Genel Meclisi Başkanları Cavit Arı, Osman Zabun ve İbrahim Ekici, Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanları Hasan Hüseyin Kaçıkoç ve Yusuf Keyik ile Dış İlişkiler Birim Başkanı Mehmet Pehlivan'dan oluşan heyet, Japonya Ekonomi, Ticaret ve Endüstri Bakanlığı'na (METI) bağlı, kar amacı gütmeyen yarı özel organizasyon Japon Dış Ticaret Örgütü JETRO yöneticileriyle toplantı gerçekleştirdi.

TİCARET HACMİNİ ARTIRMA ÇABASI

Başkent Tokyo'da JETRO'nun merkezindeki toplantıda BAKA Heyeti, Ortadoğu ve Afrika Planlama Bölümü Koordinatörü Nobuyuki Nakajima başkanlığındaki JETRO yetkililerine, Antalya, Burdur ve Isparta'nın hakkında kısa bir tanıtım yaptı. Bölgede 200'den fazla mermer ocağı bulunduğu, Türkiye'nin süt ve süt ürünleri konusunda merkez ve en iyi güneş ile biyokütle enerji potansiyeline sahip olduğu, Türkiye'deki sebze ve meyve ihtiyacının % 40'ının Antalya'dan karşılandığı bilgisini veren BAKA ekibi, güneş enerjisi, süt ve süt ürünleri, gıda ve mermer alanlarında ciddi potansiyeli değerlendirmek istediklerini ve Japon yatırımcıları Batı Akdeniz'de görmekten mutluluk duyacaklarını belirtti.

Dost iki ülke arasındaki 4.5 milyar dolarlık ticaret hacminin hem Türkiye'nin hem de Japonya'nın artırmaya çaba harcaması gerektiği ve turizmden başlanması gerektiği vurgulanan toplantıda BAKA heyeti, Isparta'nın dünyada yağı çıkarılan kozmetik sanayinin ham maddesi olan gülün yüzde 65'ini ürettiği belirtilerek Japon yatırımcılarına parfüm ve kimya sanayisinde birlikte iş yapılması önerisinde bulundu. Antalya'da 2016'da Botanik EXPO'nun gerçekleşeceğine dikkat çeken BAKA heyeti, ilk somut adımın Japonya'daki gül fuarına katılım olduğunu belirterek JETRO'nun da bu fuarını desteklediğini hatırlattı.

Burdur'un da tarım ve hayvancılık ile bu sektörlere ait yan sanayi, ağaç sanayisine sahip olduğu ve dünya markası olan Burdur Beji mermerinin 26 ülkeye ihraç edildiğine dikkat çekilen toplantıda, Japonlar'ın Türkiye'yi daha iyi tanımaları için çalışmaların süreceğini belirten BAKA Heyeti, altyapı, sanayileşme ve teknoloji alanlarında Japonya'nın ile Ortadoğu'ya ve Türk cumhuriyetlerine açılan kapı olan Türkiye'nin karşılıklı işbirliği yapmasının önemini vurguladı.

JAPON KOBİ'LERE SOMUT BİLGİLER

BAKA'nın Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı ile birlikte bilgilendirme ve tanıtım seminerleri yapacağını Batı Akdeniz ile ilgili somut bilgilerin Japon işadamlarına anlatılacağını belirten Ticaret Müşaviri Osman Bekaroğlu da, "JETRO'dan iki isteğimiz olacak. Toplantıda sayın başkanların sunduğu bilgileri Japon KOBİ'lerine anlatmaları. Diğeri de Tarım bakanlığının ürünlere kiraza uyguladığı yasağın kalması lazım ki Japon dostlarımız Isparta ve Burdur'un güzel kirazını tadabilsin. JETRO'dan bu yasağın kalkmasını için sürdürülen çalışmalara destek bekliyoruz. Japonlar gittiler incelediler beğendiler yemek istiyorlar ama yasak var kalkması için destek istiyoruz. Toplantının çok olumlu sonuçlar vereceğini umuyorum teşekkür ediyorum" dedi.

JETRO Ortadoğu ve Afrika Planlama Bölümü Koordinatörü Nobuyuki Nakajima da, bölüm müdürünün yurtdışında olduğu için toplantıya katılamadığını belirterek heyete ziyareti için teşekkür etti. Japonya Ekonomi, Ticaret ve Endüstri Bakanlığı'na (METI) bağlı, kar amacı gütmeyen yarı özel organizasyon olduklarını, amaçlarının Japonya'nın diğer devletlerle olan ticari ilişkilerini düzenlemek ve geliştirmek olduğunu belirten Nakajima, iki taraflı yatırım için çalıştıklarını, Japon ve Türk firmaların ortak işbirliğine destek verdiklerini kaydetti. Fuar ve sergilerin işbirliği fırsatları olduğunu, Japon KOBİ'lerin yurtdışındaki faaliyetlerine destek verdiklerini belirten Nakajima, şöyle devam etti:

"Başka bir projemizde online Japon firmalar ile yabancı firmaların işbirliği yapmaları sağlayan sistem. Şu an 211 firma bu sisteme katıldı, 170 çeşit ülkeden 20 binden fazla katılım var. Japon firmalara Türkiye hakkında bilgi aktarmak da bizim işimiz. Türk Büyükelçiliğimiz ile işbirliği yapıyoruz. Yurtdışında 22 ofisimiz var bunlardan biri de İstanbul'da. Japon firmalara Türkiye hakkında tanıtım yapmak için bugün sizden aldığım bilgiler çok önemli. Sizler hakkında da bilgiler tanıtım programımızda yeralacak. Kiraz ve greyfurtunuz olduğunu biliyoruz. Kendim alışverişe gittim greyfurtun güzel olduğunu biliyorum, kiraz da çok güzel olmalı. Bu yasağın kalkması için destek vereceğiz."

BAKA Heyeti, toplantı sonunda JETRO'ya plaket takdim etti.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.