Japonya’dan Batı Akdeniz Belgeseli

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKA), gül ve kültür turizminde hedef ülke belirlediği Japonya’ya yönelik çalışmaları ivme kazandı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 13 Haziran 2013 09:12
Japonya’dan Batı Akdeniz Belgeseli

Japonya’da önemli kurumlar ile sürdürdüğü görüşmeler, turizm fuarı JATA’nın yanısıra son iki yıldır da katılığı 300 bin kişinin ziyaret ettiği Gül ve Bahçecilik Fuarı’ndaki standıyla da Antalya, Burdur ve Isparta ile gülünü tanıtan BAKA, Japonya’nın en çok izlenen devlet televizyonlarından NHK Art’nın yöneticilerinden oluşan heyeti, belgesel çekimleri için Batı Akdeniz’e getirdi. Sabah gün ışırken gül bahçelerinde gül toplayıp görüntü alan, gül kahvaltısı sonrasında gül suyu ve gül yağı yapımını yerinde gören NHK Art ekibi, tanıtım belgeseli için Burdur ile Antalya’nın da tarihi ve doğal değerlerini çekti.

Görevleri arasıda ‘Yurt içi ve yurt dışında yatırım tanıtım hizmetlerini yürütmek’ de bulunan BAKA, Japonya’dan sadece gül çiçeği toplamak için sezon mayıs- haziran aylarında her yıl dünya gül üretiminin yüzde 30’unu gerçekleştiren Bulgaristan’a binlerce turistin gittiğini ve en az birer hafta kalıp çevrede kültür turlarına katıldıklarını belirlenmesinin ardından başlattığı çalışmalarını sürdürüyor. Dünya gül yağı üretiminin yüzde 60’ını karşılayan Batı Akdeniz’de yetişen gülün, kültür ve tarih turizm değerlerinin tanıtımı sonrasında bölgeye turist çekmeyi hedefleyen BAKA, Japonya’ya yönelik önemli bir çalışmaya daha imza attı.

TÜRKİYE VE TÜRK GÜLÜ ANA TEMASI
Japonya’nın dünya turizmi için önemli turizm fuarı JATA’nın yanısıra Japon Devlet Televizyonu NHK Art ile Rose Society’nin Tokyo’da gerçekleştirdiği Uluslararası Gül ve Bahçecilik Fuarı’nda son iki yıldır stant açan BAKA, büyük potansiyele sahip Türkiye’nin gül bahçesi Isparta ile Antalya ve Burdur’u tanıttı. Bu yıl Tokyo’daki fuarın ana temasını ‘Türkiye ve Türk Gülü’ olarak belirleyen Japonya’nın en çok izlenen devlet televizyonu NHK Art, tanıtım belgeseli çekmek için Batı Akdeniz’e geldi.

NHK Art CEO’su Enji Okada, şef prodüktör Atsuhiro Esaka, yönetmen Hiromi Shimura, kameraman Mitsuo Kato ile Tokyo Büyükelçiliği Danışmanı ve Gül Derneği’nden Maeda Yuko’dan oluşan NHK Art heyeti, THY’nin misafirleri olarak Antalya’ya geldi. Barida Hotels ile Mardan Palace’da konaklayan Japon heyet, BAKA uzmanlarının eşliğinde 5 günlük programda Batı Akdeniz’de yetişen dünya gül yağı üretiminin yüzde 60’ını karşılayan gülün, kültür ve tarih turizm değerlerinin tanıtım belgeselini çekti.

GÜNDOĞUŞU VE GÜLÜN TOPLANMASI
NHK Art ekibi, dünya gül yağı üretiminin yüzde 60’ını karşılayan Isparta’nın Gönen İlçesi’ne bağlı gül üretim merkezi Güneykent Beldesi’nde sabahın ilk ışıklarıyla çekim yapmaya başladı.

Güneykent Belediye Başkanı Fahrettin Gözgün ile birlikte gül bahçelerini gezen, bellerine bağladıkları önceklere gül de toplayan ekip, köylülerin gül toplamalarını detaylı olarak çekti. Güneykent’e özgü gül kahvaltısının ardından NHK Art heyeti, gülsuyu ve gül yağı çıkarılan aile işletmesine geçti.

İbriğin çamurlu bezle sarılması, ateşin yakılmasının ardından gül suyu ile gül yağının çıkarılmasını, yakıt olarak kullanmak üzere güneşte kurutulan gül posaları kameralarıyla belgeleyen Japon konuklar, Gülbirlik’in gül fabrikasında da çekim yaptı. NHK Art CEO’su Enji Okada, Güneykent’te eşekle gezerken, Japon konuklar gezi römorkuyla tur attı. Isparta merkeze dönen NHK Art ekibi, Cumhuriyet Hamamı’nda özel hazırlanan gül banyosu çekimlerinin ardından günün yorgunluğu attı.

BURDUR VE ANTALYA POTANSİYELİ DE KAYDEDİLDİ
Gül üretimiyle dikkat çeken Burdur’un Ağlasun İlçesi’ne bağlı Yeşilbaşköy’ün tarihi değirmeninde kahvaltı yapan Japon NHK televizyonu ekibi, Kybra ile Sagalassos antik kentlerini de görüntüledi. Eğirdir Gölü’nü seyir tepesinden izleyen CEO Enji Okada başkanlığındaki Japon NHK Art ekibi, Antalya’da da Demre Noel Baba Kilisesi, Myra Antik Kenti, Olimpos Tahtalı Zirvesi, Phaselis antik kenti, tarihi Kaleiçi, Yörük Parkı ile Belek’teki golf tesislerinde de çekim yaptı. Tarihte gül yağı ihracatının gerçekleştiği Phaselis Antik Kenti’nin limanında denize Isparta gülü dökülerek çekim yapıldı.

Golf de oynayan NHK Art heyeti, Japonlar’ın güle çok ilgi duyduğunu, Isparta ve Batı Akdeniz’i yeni yeni tanımaya başladıklarını, hazırlanan tanıtım belgeselinin yayınlanmasının ardından BAKA’nın tanıtım çalışmalarına büyük katkı sağlanacağını belirterek ülkelerine dönmek üzere ayrıldı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.