Jinekolojik Onkoloji Bilim Dalı’nı Evrensel Düzeyde Akredite Ettireceğiz

Jinekolojik Onkoloji Bilim Dalı’nı Evrensel Düzeyde Akredite Ettireceğiz

Yayınlanma:
Jinekolojik Onkoloji Bilim Dalı’nı Evrensel Düzeyde Akredite Ettireceğiz

Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Evrim Erdemoğlu, Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nin tamamlanması ile birlikte ‘Jinekolojik Onkoloji Kliniği’ni evrensel düzeyde akredite ettireceklerini söyledi. 5 kişilik ekibi ve farklı disiplinlerle birlikte ‘rahim ve yumurtalık kanserlerine endoskopik müdahale’, ‘kalın bağırsaktan vajina yapma’ gibi operasyonlara imza atan Erdemoğlu yurt dışından da tedavi amaçlı hasta çekeceklerini kaydetti. Ayrıca Dünya’dan ‘Yan Dal Asistan Eğitimi’ için de SDÜ’ye Tıp Doktorları gelecek.

Rahim Kanseri Riski: 40’ta 1

SDÜ Tıp Fakültesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi Jinekolojik Onkoloji Bilim Dalı (BD) Başkanı Prof. Dr. Evrim Erdemoğlu, kadının hayatı boyunca rahim kanseri olma riskinin 40’ta 1 (yüzde 2.6) olduğunu söyledi. Yumurtalık kanseri riskinin ise ortalama 80’de 1 (% 1.4) olduğunu kaydeden Prof. Dr. Erdemoğlu, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) bilimsel verilerini şöyle paylaştı:

“Rahim ağzı kanserinin Türkiye’de görünme sıklığı düşük. Zira ortalama 150 kadından 1’i hayatının bir evresinde rahim ağzı kanseri ile karşılaşıyor. Rahim ve yumurtalık kanserinin bir taraması yok. Bir başka söyleyişle önceden tanı koymak mümkün değil. Ancak yüksek risk grubu içeren kişiler kontrol altına alınarak izlenebilir. Yani genetik faktörler takip edilebilir. Aile içerisinde 40- 50 yaşın altında rahim, yumurtalık kanseri öyküsü var ise önlem alınabilir. Yüksek kilo, obezite, Polikistik Over Sendromu (PCO) (sürekli yumurtlama ile ilgili bozukluğu) varsa erken teşhisten söz edebiliriz. Bizim asıl Koruyucu Hekimlik yaptığımız kısım Serviks (Rahim Ağzı) Kanseri. SDÜ Jinekolojik Onkoloji Bilim Dalı’nda (BD) rahim ağzından sürüntü, sinir alıyoruz. HPV Testi yapıyoruz. Biz 2016 yılında Klinik’te COBAS Sistemi’ni kurduk. Zira şu anda Dünya’da en güvenilir yöntemler bunlar.”

Doğum Yapmayan Kadınlarda Risk Daha Yüksek

Prof. Dr. Evrim Erdemoğlu, doğum yapmayan kadınlarda Serviks (Rahim Ağzı) Kanseri riskinin daha da yüksek olduğunu söyledi. HPV Testi ve COBAS Sistemi’nin “kanser öncesinde rahim ağzında lezyon olan hastaların tedavi ve yönetimlerinin daha başarılı yapılabilmesini sağladığını” anlatan Erdemoğlu, SDÜ’nün Türkiye’de çok önemli bir yere sahip olduğunu kaydetti.

Erken Yaşta Meme Kanseri Olan Kadın ‘Yumurtalık Kanseri’ De Olabilir

Meme kanserinin özellikle genç yaşlarda göründüğü an yumurtalık kanserinin de beraberinde oluşabileceği bilimsel gerçeğini paylaşan Prof. Dr. Evrim Erdemoğlu, “Bunlar birbirleriyle ilintili. Erken yaşta meme kanseri olan kadın yumurtalık yönünden de çok iyi taranıp takip edilmesi gerekir.” dedi.

Uluslararası Jinekolojik Onkoloji Kliniği Akreditasyonu Alacağız

SDÜ’de şu an 1’i İran uyruklu olmak üzere 5 Yan Dal Asistanı’nın bulunduğunu anlatan Jinekolojik Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Evrim Erdemoğlu, uluslararası geçerlikte akreditasyon alacaklarını söyledi. SDÜ’nün Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi inşa edeceğini anımsatan Prof. Dr. Erdemoğlu, hedeflerini şöyle anlattı:

“İleri evre de olsa hiçbir hastayı çevirmeden, kaçınmadan cerrahi müdahaleler gerçekleştiriyoruz. Sadece Isparta değil, Antalya, Burdur, Afyon, Denizli sair çevre kentlerden hatta İstanbul, Ankara, İzmir’den tedavi amacıyla hastalarımız geliyor.

Rahim ameliyatları gerçekleştiriyoruz. Rahim çevresindeki dokuların, tümörün sıçrayabileceği damar, bağırsak, üst karındaki organlar etrafındaki alanların ameliyatlarını yapıyoruz.

Kadın kanserlerinin cerrahisi diğer türlerden çok daha farklıdır. Bizim hastalarımız genişletilmiş cerrahilerden fayda sağlar. Temel amaç hastanın şifa bulması ve sağ kalımını uzatmaktır. Bir diğer unsur da hastalıksız sağ kalımı uzatmaktır. Yine yaşam kalitesini bozmamaktır. Tüm zamanımızı, enerjimizi kanserli olan hastaların tedavisine, yönetimine ve sorunlarını gidermeye veriyoruz. Biz SDÜ olarak Yan Dal Asistanlığı’nın eğitim ve uzmanlığını da veriyoruz. Bu yolla Türkiye Cumhuriyeti’ne ve evrensel ölçekte Jinekolojik Onkoloji Uzmanı yetiştirmiş oluyoruz.

Bu bağlamda şu an 5 Yan Dal Asistanı görev yapıyor. 1’i İran uyruklu. Bu açıdan Türkiye’de tek merkeziz. Dr. Yakup Yalçın, Dr. Burak Tatar, Dr. Candost Hanedan, Dr. Serhan Can İşcan ve Dr. Jalal Raoufı Yan Dal yapıyor. Şimdi sırada SDÜ Jinekolojik Onkoloji’de evrensel düzeye taşımak var. Bunun için akreditasyon üzerinde çalışıyoruz. Bunu gerçekleştirdiğimiz an Isparta, Batı Akdeniz ve Türkiye’den gelen hastalarımızın daha güzel tedavi almalarını sağlayacağız. Evrensel açıdan geçerliliği olan Akreditasyon Belgesi alırsak yurtdışından da hasta gelecek.  Artı yurt dışından bize asistan gelebilecek. SDÜ, evrensel açıdan daha fazla tanınır olacak. Birçok merkezde bir proje yapıldığı an SDÜ de bu ağa dâhil olma imkânı yakalayacak. Yine Avrupa Birliği (AB) projelerine de girebilecek. Üniversite için artı değeri olan bir çalışma bu.”

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.