Kaçak Kazı Çukurundan Tarihi Kilise Çıktı

Büyükgökçeli Beldesi sınırları içerisinde bulunan Kalatepe mevkiinde Genç Roma-Bizans Dönemine ait kilise olabileceği düşünülen bir yapı bulundu.

Yayınlanma:
Güncelleme: 26 Temmuz 2012 13:58
Kaçak Kazı Çukurundan Tarihi Kilise Çıktı

Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri kaçak kazıların yapıldığı alanda inceleme yaptı. İnceleme sonunda kilise olduğu düşünülen eski bir yapının bulunduğu belirtildi. Alan birince dereceden sit alanı ilan edildi. Bakanlık ise 40 bin TL ödenek çıkardı. Yetkiler şimdi kurtarma kazı çalışmalarına start verdi.

Konuya ilgili Isparta Valiliği Kültür Ve Turizm İl Müdürlüğü’nden Yapılan Açıklama:

Isparta’ya bağlı, Büyükgökçeli Beldesi sınırları içerisinde kaldığı belirtilen Karatepe mevkiinde geçtiğimiz gülerde İl Jandarma Komutanlığının tespitleri doğrultusunda Isparta Müze Müdürlüğü uzmanları gözetiminde kaçak kazı alanları yerinde incelendi.

Isparta Valiliği Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, Büyükgökçeli Beldesi’nin yaklaşık 1.5 km kuzeydoğusunda yer alan Karatepe’nin kuzeydoğu eteklerinde kaleburnu mevkiinde Isparta-Eğirdir karayolunun yaklaşık 50 metre güneyinde kalan yamaçlarda ona yakın kaçak kazı çukurlarının tespit edildiği belirtildi.

Açıklamada, en batıda yol çalışması ile açığa çıktığı belirtilen bir kaya mezarının çevresinde kaçak kazı çukurlarının yoğunlaştığı bildirildi. Açıklamada, “Kaya mezarından doğuya doğru ilerlendiğinde çatı kiremidi parçaları ve davar kalıntıları ile açılmış olan çukurlardan birinde mozaik tabanlı bir yapı yakınındaki çukurda apsidal bir duvar kalıntısı diğerlerinde kriç taşı blokların açığa çıktığı görülmektedir. Bu yapının kilise olduğu düşünülmektedir. Etrafa dağılmış hafriyat üzerinde kaplama mermer parçaları, sütun başlığı kırığı, çatı kiremidi parçaları ve kireç taşı mimari blok taş parçaları alandaki yerleşimin Genç Roma-Bizans Dönemi’ne ait olduğuna işaret etmektedir.

İlimizin tarihi dokusuyla bütünleşen arkeolojik sit a anlarının korunmasına yönelik olarak Kaletepe mevkiindeki kalıntıların tescil işlerine başlanmış ve söz konusu alan Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından ‘1. Derece Arkeolojik Sit Alanı’ olarak tescil edilmiş olup, söz konusu alan için Kütür ve Turizm Bakanlığı’ndan 40 bin TL ödenek temin edilerek Isparta Müze Müdürlüğü denetiminde kurtarma kazı çalışmalarına başlandı.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.