Kadın Cinayetleri Toplumsal Çöküşün Göstergesi

Kadın Cinayetleri Toplumsal Çöküşün Göstergesi

Yayınlanma:
Kadın Cinayetleri Toplumsal Çöküşün Göstergesi

Son zamanlarda artan kadın cinayetlerinin önünün alınamadığını belirten Eseryel, Özgecanları, Münevverleri unutamadan Kayseri ve Zonguldak’ta yaşanan cinayetlerin toplumsal çöküşümüzün en belirgin göstergesi olduğuna değindi.

Son zamanlarda kadın cinayetlerinde yaşanan artış toplumda büyük yankı uyandırmaya başladı. 2015 yılında 303 kadın, 2016 yılı ilk iki ayında 50 den fazla kadın cinayete kurban gitmiştir. Sadece ocak ayında 36 kadın öldürülmüştür. 2008 den bu yana kadın cinayetlerinde şiddetli bir artış olduğuna değinen Isparta Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Ayfer Eseryel “Nedenleri ne olursa olsun insan hayatına son vermek kabul edilecek bir durum değildir. Erkekler aşırı sahiplenme, baskı, kadınların erkeğin kölesi ve kulu olarak görülmesi ve akıl almaz nedenlerle bu cinayetleri işliyor olması toplumda önemli bir sorun olduğunu göstermektedir. Artık yetkililerin çok acil bu yaraya çözüm bulması gerekir” ifadelerini kullandı.

‘TOPLUMSAL ÇÖKÜŞÜMÜZÜN GÖSTERGESİ’
Zonguldak'ta, 23 yaşındaki Necla Sağlam'ın, evinde boğazı kesilerek öldürülmesi… Kayseri’de matematik öğretmeni Bayram Ö.’nün cinsel istismarına uğrayan 18 yaşındaki Cansel Buse’nin hayatına son vermesi… Kadın cinayetlerinde her ne kadar cezalar yüksek tutulursa tutulsun, bu cinayetlerin önüne geçilemeyecek. Peş peşe yaşanan şiddet, taciz ve tecavüz olayları nedeni ile bir basın açıklaması yapan Isparta Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Ayfer Eseryel “Bir canımız bir kızımız daha sırf kadın olduğu için erkeklerin kendine hak gördüğü taciz ve saldırısı nedeniyle canına kıydı gencecik beden bu yükü taşıyamadı Özgecanları münevverleri unutmadan peş peşe şiddet taciz ve tecavüz olayları yaşanmaya devam ediyor. Cansel ilk değil sonda olmayacak toplumsal çöküşümüzün en belirgin göstergesi olan bu olayların son kurbanı henüz lise yıllarında karşılaştığı utanç olayı sonucu intihar eden Cansel Buse olmuştur.

‘MÜCADELEMİZDE KARARLIYIZ’
Kadın cinayetlerinin önlenmesi noktasında çalışmalarına devam edeceklerini belirten Eseryel “Henüz çocuk yaşta bu duruma düşüp bütün hayatı boyunca ızdırap acı ve dışlanma yaşayan o kadar kadın var ki dur demek her şeyin cezasız kalmaması ile ayrıca kamuoyu oluşturup bu konuda sesimizi yükseltmemiz hiçbir şeyin üzerini örtmenin mümkün olmadığını göstermemiz ile olacaktır. Bu nedenle tek yürek olup suçluların hak ettiği cezaları almaları için mücadele etmemiz gerekiyor” dedi.

‘KADINLAR GEREKEN CEVABI VERECEKLERDİR’
Konuşmasına şu şekilde devam eden Eseryel “Olayın gerçek nedenlerinin kamuoyundan gizlenerek tecavüz taciz ve şiddetin önünü alacaklarını zannedenler neredeyse bu olayları yasal hale getirmiştir. Kadın bedeni üzerinden elini çekmemekte direnenlere yine kadınlar gereken yanıtı verecektir. Bu olayların sorumlusu kadınların ne giydiğine ne yaptığını sorgulayan ve hedef gösterenlerdir.çocuk genç kız ve kadınların şiddete maruz kalmadığı hiç kimsenin ölmediği bir ülke dileğimizi tekrarlarken bu olayın sorumlularının yargı önüne hak ettiği cezaya çarptırılmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

‘VİCDANIM BU DURUMU REDDEDİYOR’
Eğitim yuvalarında evlatlarını öğretmenlere emanet ettiklerini belirten Eseryel “Bu olayı hukukçu olmanın yanında bir anne baba olarak vicdanımızı da yargılıyoruz. Bunun kabul edilmesi mümkün değildir. Eğitim yuvalarında biz evlatlarımızı okula öğretmenlere emanet ediyoruz. Emanetin daha ötesi yoktur. Bu emanetin hiçe sayılması bizim asla kabul edeceğimiz bir durum değildir. Bu toplumun yüzyıllarca süren bir değeri vardır.toplumda bu konuda hassasiyet oluşması gerekir.bir anne olarak vicdanım kesinlikle bu durumu reddediyor. Ancak burada tüm eğitim camiasını da hedef göstermemek gerekir. Ancak bu durumları yayarak Eğitimcilerinde çok dikkatli olmaları olayların üzerini örtmeye çalışmadan gerekli önlemleri almaları gerekir.
” diye konuştu.

‘SESİNİZİ BİZ DUYARIZ’
Eseryel “Biz Kadın ve Çocuk hakları komisyonu olarak toplumun her kesiminden kişilere sizin aracılığınızla seslenerek cesaretli olmalarını eğer kimseye anlatamayacakları bir durum yaşarlarsa kendilerini yalnız hissetmemelerini ve Isparta Barosu Kadın ve Çocuk hakları Komisyonuna ulaşmalarını istiyorum.

Bir diğer durumda aslen Isparta doğumlu olup halen Zonguldak’ta yaşayan Necla SAĞLAM bir cinayete kurban gitmiştir.

Bu olayında sıkı takipçisiyiz. Kızımız aile içi şiddet nedeniyle Isparta çocuk esirgeme yurtlarında yaşamış Isparta’da Üniversite eğitimini almış ve Zonguldak Taş kömürü işletmelerinde çalışmaya başlamıştır. Henüz hayatının baharında da bir cinayete kurban giderek yaşamını yitirmiştir. Kim veya kimlerin bu cinayeti işlediği henüz aydınlanmamış olmakla şüpheliler gözaltına alınmış bulunmaktadır. Faili kim olursa olsun bu da bir kadın cinayetidir” diyerek sözlerine son verdi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.