Kadın Girişimciler Artmalı

TOBB Isparta Kadın Girişimciler Kurulu’nun (KAGİK) Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı desteğiyle hayata geçirdiği Kadın Girişimciliği Potansiyelinin Ortaya Çıkarılması, Durum Tespiti ve Yönlendiricilik Projesi kapsamında Isparta’da Kadın Girişimciliği’nin Bugün

Yayınlanma:
Güncelleme: 03 Aralık 2013 13:47
Kadın Girişimciler Artmalı

TOBB Isparta Kadın Girişimciler Kurulu’nun (KAGİK) Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı desteğiyle hayata geçirdiği Kadın Girişimciliği Potansiyelinin Ortaya Çıkarılması, Durum Tespiti ve Yönlendiricilik Projesi kapsamında Isparta’da Kadın Girişimciliği’nin Bugünü ve Yarını konulu çalıştay düzenlendi.

KAGİK Başkanı Gözde Çağlar’ın ev sahipliğinde Barida Otel’de düzenlenen çalıştaya Vali Vahdettin Özkan’ın eşi Ruhan Özkan, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şükrü Başdeğirmen ve eşi Şadiye Başdeğirmen, ITSO Meclis Başkanı Osman Şahlan, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Tuncay Engin ve eşi Saniye Engin, Güneykent Belediye Başkanı Fahrettin Gözgün ve Güneykentli bayanlar, KOSGEB İl Müdürü Yurdun Yıldırım ile çok sayıda bayan hazır bulundu.

İlk olarak konuşan KAGİK Başkanı Çağlar, kadınların, aile ve sosyal hayattaki önemine değinerek şunları söyledi:

“Modernleşme yolunda bir taraftan güzel geleneklerimizi muhafaza ederken, yanlış anlayışlarımızı da değiştirmek zorundayız. Başımıza icraat çıkarma denilerek yetiştirilen kadınlarımızın yenilikçi vasıfları törpülenmiştir. Beyinlerimize pranga vurulmuştur. Soran araştıran sorgulayan daha iyiyi arayan değil idare-i maslahatçı olduk. Benzer bir yanlış anlayış da ‘Elinin hamuru ile erkek işine karışmadır.’ Oysa kadının elinin değmediği bir ekonominin bereketi asla olamaz. Büyümek mümkün değildir. Türk toplumu bu prangalardan kurtulmalıdır. Elinde hamur olan her işe karışsın ki bereketi büyümeyi toplumda hissetsin. İş hayatına girmek orada tutunmak çok zordur. Birlikte çalışarak Türk kadının toplumdaki yerini almasını sağlayacağımıza yürekten inanıyorum. Daha güçlü bir Türkiye İçin kadın girişimcilerin sayılarının artmasını diliyorum. “

TİCARETTE KADINLARIMIZ MUTLAKA OLMALI
Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Şükrü Başdeğirmen, ekonomi yönetiminde mutlaka kadınların var olması gerektiğini anlattı. Kadınların ekonomiye katkı sağlaması, girişimci ruhlarının ortaya çıkması ve buna benzer bir çok konuda Ticaret ve Sanayi Odası olarak çalışmalar yaptıklarını belirten Başdeğirmen şöyle devam etti:

“Ticaret ve Sanayi Odası olarak kadın girişimciliğini çok önemsiyoruz. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimizle birlikte birçok projeye imza atıyoruz. İş hayatına kadınların daha fazla kazandırılması için eğitimler yapıp, projeler üretiyoruz. Biz hep şu söze inandık; ‘Her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır.’ evet her başarılı bir erkeğin arkasında bir kadın vardır. Erkeği başarıya taşıyan kadınlarımıza ekonomik hayatta da çok ihtiyacımız var. Kadın olmazsa, erkek de başarılı olamaz, ticarette olmaz. Bu nedenle biz kadınlarımıza karşı hep pozitif bir ayrım gözetiyoruz. Odamız olarak KOSGEB destekli girişimci kursları açıyoruz.

Kurslarımızdan 250 kişi girişimcilik belgesi aldı. Bunların 149’u bayandı ve bu bayanlardan 39 u iş yeri açtı. Son günlerde bayanlar, erkeklerden daha fazla girişimci olmaya başladı. Bu durum da bizleri ziyadesiyle memnun ediyor. KOSGEB’in çok önemli hibe ve uygun şartlarda geri ödemeli kredileri var. İş hayatına atılmak isteyen tüm bayanlarımıza destek veriliyor. Ticaret ve Sanayi Odası olarak da tüm kadın girişimci adaylarına gerek danışmanlık gerekse eğitim destekleri vermeye hazırız. Biz iş hayatında kadınlarımızın daha çok olmasını ve ekonomiye katkı sağlamasını istiyoruz. Kadın Girişimciler Kurulumuza da çalışmalarında başarılar diliyorum.”

Ardından Yrd. Doç. Nilüfer Negiz yönetiminde çalıştaya geçildi. Çalıştay’da Nallıhan Turizm Gönüllüleri Derneği Başkanı Kadriye Sezer, iğne oyası ile başladıkları turizm faaliyetlerini nasıl geliştirdiklerini ve kadınların başarılı serüveni hakkında bilgiler verdi.

KOSGEB İl Müdürü Yurdun Yıldırım, KOSGEB’in kadın girişimcilere verdiği destekleri anlattı.

Tarımsal Kalkınmayı Destekleme İl Koordinatörlüğü’nden Ali Toker, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı adına Sinan Mesuter, kurumların destekleri hakkında ayrı ayrı bilgiler verdiler.

Çalıştayın kapanış konuşmasını yapan Vali Vahdettin Özkan’ın eşi Ruhan Özkan da, KAGİK Başkanı Çağlar ve yönetimine kurulunu projelerinden dolayı kutlayarak, “Bu bir başlangıç olsun, zincir kırılsın. Bu proje ile kadınlarımızın görüş açısı inşallah genişler. Başarıya giden yolda, farklı pencerelerden de hayatı görmeyi öğrenip, üretken olmanın güzelliğini fark edip etrafınızdakilere de yaşatın. Böylece bu kadın gücü katlana katlana büyüsün toplumumuz çok büyük değerlere sahip olsun. Hepinize başarılar diliyorum.”dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum