Kalbiniz Size Bir Şeyler Anlatıyor Olabilir Mi? (Video)

SDÜ Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Turhan Yavuz Kalp Damar hastalıklarını anlattı. Prof. Dr. Yavuz, kalp damar tıkanıklığını anlamanın yollarını Ajans32’ye anlattı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 05 Mart 2013 14:28
Kalbiniz Size Bir Şeyler Anlatıyor Olabilir Mi? (Video)

Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Turhan Yavuz, kal ve damar hastalıklarıyla ilgili ilginç püf noktalarını anlattı. Kalp damar tıkanıklığını anlamanın ayrıntılarını anlatan Prof. Dr. Yavuz, kalbin sahibine sık sık mesajlar verdiğini kaydetti.



Prof. Dr. Yavuz; “Kalp-damar hastalığı yani koroner arter hastalığına toplumda çok sık rastlanıyor ve ölüm oranları yüksek olan bir hastalık grubudur. Kalp-damar tıkanıklığını anlamak çok kolaydır. Merdiven çıkınca göğsünüzde ağrı, sıkışma, yanma oluyorsa, keza rampa çıkınca da bu rahatsızlıklar oluyorsa, çok yemek yediğinizde rahatsız oluyorsanız, terleme varsa kalp damarlarınızda bir tıkanıklık olduğunu gösterir. Öncelikle hemen bir Kardiyoloji, Kalp-Damar Cerrahi kliniğine baş vurmanız gerekir” dedi.

KALP DAMAR HASTALIKLARININ BİR ÇOK SEBEBİ VAR
Kriz geçirme durumunu da anlatan Prof. Dr. Yavuz, “Şiddetli bir göğüs ağrısı yırtılır gibi geliyorsa bilinç bulanıklığı varsa kriz geçiriyorsunuzdur en kısa zamanda hastanemize gelmeniz gerekiyor. Kalp damar hastalığının bir çok sebebi vardır.

Bunlar beslenme genetik aile faktörleri, çevre faktörleri hepsi etkilidir. Öncelikle bu hastalığın tanısını koymak gerekiyor.Kalp-damar hastalıklarının hepsinde biz Türkiye de son derce iyi durumdayız. 14 yıldır Şevket Demirel Kalp Merkezi bünyesinde başladığımız hizmete şimdi de Tıp Fakültesinde devam ediyoruz.

Kalp-damar şikayetiyle gelen hastayı öncelikle efor gibi hastanın damarlarında tıkanma olup olmadığını anlamak için tetkik yapıyoruz eğer tıkanıklık varsa Anjiyo yapıyoruz. Anjiyo damar tıkanıklığının yerini tespit ediyoruz. Yani Anjiyo bir tedavi değildir. Genelde halkımız bu durumu yanlış değerlendiriyor. Ben Anjiyo oldum yani tedavi oldum diyor. Halbuki Anjiyo tedavi değildir. Sadece bir tetkiktir röntgen gibi düşünün damarın tıkanık olduğu yeri gösterir. Dolayısıyla Anjiyo sonra gereken tedavi uygulanır.

Eğer kalp damarlarınızda bir tıkanıklık veya bir daralma varsa ve ameliyat gerekiyorsa hemen hekiminizden yardım almanız gerekiyor. Bununla ilgili bazen balon yapıyoruz bazen Stent takıyoruz, bazen açık kalp ameliyatına alarak, kalbi durdurarak kalp damarlarını By-Pass yapıyoruz. Burada çok önemli bir şeyi söylemek istiyorum.

Bu çok önemli halkımıza kalbi durdurmadan ameliyat yaptığımızı duyurmak istiyorum. Çünkü özellikle yenikalp krizi geçirmiş bir hastanın kalbini durdurmak riskli olduğu için kalbi durdurmadan ameliyat etmek hastanın hayatının devamını sağlar. Ölüm riskini azaltır. Kalp ve damar tıkanıklığından şüpheleniyorsanız bir an önce bizlere başvurun biz gereken tedaviyi ve bilgilendirmeyi size yapacağız” şeklinde konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.