Kanada Bile Bu Projeye Talip

Isparta Orman Bölge Müdürlüğü’nün “Yangın gözetleme kulelerinin enerji sorunu, alternatif enerji ile çözümü ve ormanlarının 24 saat kameralı sistemle gözetlenmesi projesi” hayata geçiriliyor. O projede turizm de düşünüldü. Ziyaretçiler kule noktalarından

Yayınlanma:
Güncelleme: 11 Mayıs 2012 19:24
Kanada Bile Bu Projeye Talip

Isparta Orman Bölge Müdürlüğü’nün “Yangın gözetleme kulelerinin enerji sorunu, alternatif enerji ile çözümü ve ormanlarının 24 saat kameralı sistemle gözetlenmesi projesi” hayata geçiriliyor. O projede turizm de düşünüldü. Ziyaretçiler kule noktalarından Isparta manzarasını seyredebilecek.

O PROJEYE KANADA BİLE TALİP
Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın da (BAKA) desteklediği, Isparta Orman Bölge Müdürlüğü’nün 628 bin 215 TL maliyetli Ar - Ge ve Yenilikçiliğin Geliştirilmesi projesi önümüzdeki günlerde hayata geçecek. SDÜ Tekstil ve Makine Mühendisliği uzmanlarıyla ortak çalışılarak geliştirilen proje Türkiye’de bir ilk olacak. Patenti alınan projenin, Orman Genel Müdürlüğü tarafından ülke genelinde yaygınlaştırılması planlanıyor. Dünya’nın yangın konusundaki teçhizat bakımından önemli bir yere sahip olan Kanada ülkesi şimdiden bu projeye talip. Orman yangınlarına üstten müdahalenin oldukça ciddi bir öneminin olduğunu savunan Yılmaztürk, “Karacaören Havzası’ndaki pilot kulelerimiz yüksek bölgelerde yer alıyor. Bu da yangınla mücadele konusunda bir ciddi bir avantaj sağlayarak, kayıpların önlenmesi konusunda yararlı olacak” ifadelerini kullandı.

Isparta Orman Bölge Müdürlüğü’nün Yangın gözetleme kulelerinin enerji sorunu, alternatif enerji ile çözümü ve ormanlarının 24 saat kameralı sistemle gözetlenmesi projesi Türkiye’de ilk olma özelliğini taşıyor. Bölgedeki yaklaşık 170 bin dekarlık alan, kameralı sistemle 24 saat kontrol altında tutularak, kuleler aracılığıyla rüzgar ve güneş enerjileri de elektrik enerjisine dönüştürülecek.

Isparta ve Burdur arasındaki en gözde ve en riskli bölge olarak bilinen Karacaören Havzası’nda, Kızılçamların bulunduğu alandaki yangın kulelerinde hayata geçirilecek olan proje kapsamında, her kulede 3 kamera bulunmak kaydıyla toplam 12 kamera bölgedeki yangınlara anında müdahaleyi sağlayacak. Orman Bölge Müdürlüğü’nün 27 kulesinden, 11 tanesinin şehir şebekesinden alınan elektrik ile 16 tanesinin de taşımalı sistemde akülerle çalıştırıldığını aktaran Isparta Orman Bölge Müdür Yardımcısı ve Orman Mühendisi Adnan Yılmaztürk, hazırladıkları projenin ciddi ve yüklü maliyet gerektiren bir proje olduğunu ifade etti. 628 bin TL’lik proje maliyetinin 400 bin TL’sinin BAKA tarafından onaylandığını ifade eden Yılmaztürk, maliyetin yaklaşık 228 bin TL’lik kısmının da Orman Genel Müdürlüğü tarafından destekleneceğini aktardı.Daha önceki yıllardan günümüze kadar, uzun süren yangınları kontrol altında tutmak ve personele enerji nakli yapmakta yetersiz kaldıklarını kaydeden Yılmaztürk, bu proje kapsamında SDÜ ile yaptıkları ortak çalışma sayesinde rüzgar ve güneşten de hibrit elektrik enerjisi üreteceklerini ifade etti.

YANGINLA MÜCADELEDE, PERSONELİN MORAL VE MOTİVASYONU DA ÖNEMLİ
Uzun süren yangınlarda bölgede konaklamak zorunda kalan personelin psikolojik ve sosyal anlamda elektrik enerjisinden faydalanmalarının yararlı olduğuna dikkat çeken Yılmaztürk, personelin moral ve motivasyonlarının zirvede tutulmasının yangınla savaşı doğrudan etkileyeceğinin altını çizdi.
Yılmaztürk, “Özellikle yoğun yangın dönemlerinde enerji kesintisi durumu oluyordu. Bu durum, bizim yangınla olan mücadelemizi olumsuz yönde etkiliyordu. En önemlisi de taşımayla sağlanan elektrik yalnızca muhabereyi sağlamaya yeterli oluyordu. Personelimiz bu anlamda, sosyal yönden oldukça olumsuz etkileniyordu. Oradaki personel medeni şartlarda yaşayamıyordu. TV – buzdolabı vs. gibi ihtiyaçlar en az düzeydeydi. Bu proje sayesinde
güneşin ve rüzgarın yangına sağladığı zararları hibrit bir enerjiyle elektrik enerjisine dönüştürdük. Olumsuz koşulları enerji üretiminde kullanmayı hedefledik” dedi.

“GENİŞ BİR ARAŞTIRMA YAPTIK”
Bilkent Üniversitesi’nin alt yapısı hazırlanan yazılım sayesinde, kulelerdeki kameraların hem otomatik hem de manuel şekilde kontrol edilebileceğine değinen Yılmaztürk, “Süleyman Demirel Üniversitesi, Tekstil ve Makine Mühendisliği bölümlerindeki uzmanlarımızla bu projeyi doğrudan almak yerine geliştirmenin daha uygun olduğunu düşündük. Bu konuda Almanya’da uygulanan sistemleri detaylı şekilde araştırarak, SDÜ ile yaptığımız ortak çalışma sayesinde daha gelişmiş bir yönetim sistemi ortaya koyduk” dedi.

“PATENTİ BİZDE OLAN PROJEYE KANADA TALİP”
Kanada’nın, orman yangınları ile mücadele konularında etkili, teknolojik yönden Türkiye’nin gerisinde kaldığını belirten Yılmaztürk, “Kanadalılar, Bilkent Üniversitesi’nin hazırladığı ve bizim geliştirip, patentini aldığımız bu yazılıma talip olduklarını ilettiler. Önümüzdeki günlerde bu konuda gerekli görüşmeler sağlanacaktır” dedi.

“BİR TAŞLA ÜÇ KUŞ VURACAĞIZ”
Isparta ve Burdur’un en güzel alanları arasında yer alan ve Antalya’ya yaklaşık 60 km. uzaklıktaki bölgede hayata geçirilecek olan kameralı kontrol sistemi sonrasında, bölgede turizmi de canlandırmayı hedeflediklerini aktaran Yılmaztürk, “Bizim yapmış olduğumuz proje sayesinde, bir taşla üç kuş vurmuş oluyoruz. Hem yangınlara karşı 24 saat canlı olarak teyakkuzda oluyoruz, hem de yenilenebilir enerji üretimi sağlıyoruz hem de bölgede turizmi canlandırıyoruz. Bu projenin benzerleri Türkiye’de bulunabilir ancak, içersinde turizmi canlandırma yönünden çalışması bulunan proje olarak, Türkiye’de bir ilke imza atıyoruz” diye konuştu. Kızılçamların bulunduğu Karacaören Bölgesi’nde proje çalışmalarının yanı sıra kulelere ulaşan yolların bakımını da tamamladıklarını dile getiren Yılmaztürk, turizm alanında bu kulelere yerli ve yabancı turistlerin ulaşımı sağlanarak, doğa harikası bir manzara sunulacağını söyledi. Isparta’ya turizm alanında yapılan tanıtımlar konusunda bir ivme kazandırmayı hedeflediklerinin altını çizen Yılmaztürk, bu çalışma sayesinde yöre halkının da istihdam sağlayacağını açıkladı.

SDÜ YEKARUM DA, PROJE ORTAKLARI ARASINDA…
Geniş çapta, çok yönlü olarak hazırlanan projenin yazarı Yılmaztürk, projenin yaklaşık 8 ayda tamamlanacağını belirterek, enerji üretiminin yerli sanayiye de örnek teşkil edeceğini aktardı.
Isparta’nın, Konya’dan sonra güneş enerjisi verimliliği bakımından NASA’nın yaptığı araştırmalarda Türkiye’de 2.sırada bulunduğuna dikkat çeken Yılmaztürk, SDÜ Yenilenebilir Enerji Araştırma ve Uygulama Merkezi (YEKARUM) Müdürlüğü’nün proje ortaklarından biri olduğunu söyledi.

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NDEN RADYOLİK SİSTEM DESTEĞİ
BAKA tarafından onaylanan projelerine Orman Genel Müdürlüğü tarafından da destek verildiğini bildiren Yılmaztürk, 170 bin dekarlık alanda kendileri için ihtiyaç olan radyolik sistemlerden birinin genel müdürlük tarafından sağlanacağını ifade etti. Orman yangınlarına üstten müdahalenin oldukça ciddi bir öneminin olduğunu savunan Yılmaztürk, “Karacaören Havzası’ndaki pilot kulelerimiz yüksek bölgelerde yer alıyor. Bu da yangınla mücadele konusunda bir ciddi bir avantaj sağlayarak, kayıpların önlenmesi konusunda yararlı olacak” ifadelerini kullandı.

“İLK 10 DAKİKA BAŞARIYA İŞARET”
Orman yangınlarında ilk on dakikada sağlanan ulaşımın başarıyı işaret ettiğini anlatan Yılmaztürk, bu sistem sayesinde yangının çıkış noktasına ulaşım hızını artırılacağını, muhabere sisteminin sağlıklı olarak işleyebileceğine dikkat çekti. Yangınla mücadele araçlarının yanı sıra, bölge müdürlüğü bünyesinde seyyar ilk müdahale araçlarının da bulunduğunu aktaran Yılmaztürk, “Kontrol kameraları sayesinde, yangının başladığı yere sevk edilen seyyar araç, kısa sürede büyümeyi engellemiş olacak. Bu sayede takviye olarak gönderilen ekipler de kontrollü bir şekilde çalışarak, söndürme işlemlerini tamamlamış olacak” dedi.Yangında en önemli unsurun ‘hız’ olduğuna dikkat çeken Yılmaztürk, orman yangınlarındaki kayıpların büyük çoğunluğunu, zamanında yapılamayan söndürme işlemleri ile kontrolün doğru şekilde sağlanamamasının oluşturduğunu ifade etti.


ÜZERİNDE BİR YIL ÇALIŞILAN PROJE, BİR BUÇUK AYDA YAZILDI
Projeyi hazırlama evresinde ülkede ve dünyada çok sayıdaki benzer çalışmaları tek tek incelediğini ifade eden Yılmaztürk, yapılabilecek en iyi sonuca varıldığını savundu.
Her incelediği projenin son teknolojiyle donanmasına imkan tanıdıklarını aktaran Yılmaztürk, bir yıl üzerinde çalıştığı ve araştırmalar yaptığı projeyi, yaklaşık bir buçuk ayda hazırladığını, BAKA tarafından onaylandıktan sonra da projenin, teknolojik yönden sürekli olarak destekleneceğini söyledi.

“LAF OLSUN, DİYE YAPMADIK”
Hem bölge adına Isparta’yı geliştirmek adına hem de teşkilata en iyi şekilde yön vermeyi amaçladıklarını ifade eden Yılmaztürk, “Biz, bu projenin hazırlanma aşamasında, malzeme desteği alıp da gidip oraya dikmeyi planlamadık. Yani, bu proje ‘laf olsun’ diye ortaya koyulan bir proje değil. Ciddi manada kayıpların önüne geçmek ve tamamen kamu yararını gözeten bir çalışmadır. İnşallah, bu proje hayata geçtikten sonra meyvelerini aldığımıza hep birlikte tanık olacağız” şeklinde konuştu.

16 KULEYE,SAATTE 8 BİN WATT İHTİYAÇ
16 adet yangın kulesinde, ihtiyaç olan günde ortalama 8000 watt/saat enerjiyi rüzgar ve güneşten elektrik enerjisine dönüştürecek ve depolayacak en verimli sistemi kurmayı amaçladıklarını aktaran Yılmaztürk, “Yangın kulesi amacına uygun olarak faaliyet yapabilmesi için bu enerjiye ihtiyaç vardır aksi takdirde faaliyet verimli olamamaktadır” dedi.
Gözlem kulelerine konacak kameraların, alanı taradığını ve herhangi bir sebeple oluşan dumanı algılayarak otomatik olarak merkeze bildirdiği dile getiren Yılmaztürk, “Speed dome kameralar 270-360 derece arasında gözetleme yapabilmekte ve kameraların modellerine bağlı olarak 300-400hektarlık bir alanı taraması 2-4 dakika arasında değişmektedir.Kuleye yaklaşık 10 km ila 40 km uzakta çıkan bir dumanı,başladıktan 15-45 saniye içinde algılayabilmektedir. Algılama olduğunda sesli olarak izleme noktasında alarm vermektedir. Bu sistem Orman yangınlarına zamanında müdahale etmede önemli bir avantaj sağlayarak mal ve can kaybını önleyecek ya da çok azaltacaktır” ifadelerini kullandı.

Feti KILIÇ'ın ÖZEL HABERİ

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum