Kanbur: 'Isparta'da Mikro Depremler Sürebilir'

Isparta iki depremi aynı gün yaşadı. Deprem Uzmanı uyardı: Bölgede aktif fay sistemi var. Büyük deprem mutlaka olacak.

Yayınlanma:
Güncelleme: 06 Haziran 2012 12:09
Kanbur: 'Isparta'da Mikro Depremler Sürebilir'

Isparta'da deprem bir kez daha unutulamayan gerçek olduğunu gösterdi. Burdur fay hattı üzerinde bulunan ilimiz dün iki kez sallandı. İlk deprem gece saat 03:19'da meydana geldi. Merkez üssü Isparta merkeze bağiı Kayı Köyü olan depremin büyüklüğü 2.7 olarak ölçüldü. İkinci deprem saat 12:06'da meydana geldi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi merkez üssü Gönen ilçesi Koçtepe Köyü olan depremin büyüklüğünü 3.4 olarak ölçtü. Yerin 5 kilometre derinliğinde meydana gelen depremde herhangi bir can ve mal kaybı yaşanmadı.

HASTALAR KORKTU
Ancak son deprem vatandaşlar arasında korku ve paniğe neden oldu. Yaklaşık 10 saniye süren deprem özelikle yüksek katlı binalarda oturan vatandaşları korkuttu. Kent merkezinde iş yeri sahipleri ve çalışanlar kendini dışarı atarken, hastanelere giden hastalarda panikle dışarı çıktılar.

Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma Uygulama Hastanesi'nde Afyon'un Dinar ilçesinden gelen bazı hasta ve hasta yakınlarının daha önce yaşadıkları Dinar depreminden ötürü bu depremden çok etkilendikleri öğrenildi.

Öğle tatili olması nedeniyle okulların çoğunda öğrenciler sınıfta olmadığı için deprem korkusunu yaşamadıklar.

KÖYDE PANİK YAŞANDI
Depremin meydana geldiği Koçtepe Köyü 'Muhtarı Ümit Yıldırım, ilk belirlemelere göre, deprem yüzünden köylerinde her hangi bir mal ve can kaybı yaşanmadığını söyledi. Yıldırım, köy halkının deprem nedeniyle panik yaşadığını dile getirdi.

MİKRO DEPREMLER SÜRECEK
Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Yrd.Doç.Dr. Şakir Kanbur, depremleri Demokrat'a değerlendirdi.  Kanbur, bu nitelikteki mikro depremlerin devam edeceğini söyledi Isparta'nın büyük bir deprem riski altında olduğunu belirten Kanbur ilin aktif bir fay sistemi üzerinde bulunduğu açıkladı.

SÜREKLİ DEPREMLER OLABİLİR
Bölge olarak büyük bir risk altında olduğumuzu belirten Kanbur, "Bölgemizde büyük bir enerji yığılması var. Ve Isparta bu yığılan enerjinin tam da üzerinde duruyor. Mutat olan depremlerden bazıları harekete geçti.

Kayı Koyu ve Atabey'de çökmeler meydana geliyor. Bu çökmeler yer yer olacağı için depremler de meydana gelecek. Sürekli mikro deprem aktıvitesi olabilir" dedi.

KEŞKE ZAMANINI BİLEBİLSEK
Bölgenin aktif deprem kuşağında bulunduğunu hatırlatan Kanbur, mikro depremlerin ileride meydana gelecek büyük depremlerin göstergesi olduğunu bildirdi. İleride çok daha büyük kırılmaların meydana geleceğine değinen Kanbur. "Meydana gelen depremler bölgeye ait lokal depremler.

Yakın faylarda hareketlilik söz konusu. Depremin olacağını tahmin edebiliyoruz ancak zamanını bilemiyoruz Zaten acı olanda bu. Keşke bunu bilebilsek" dedi.

 BÜYÜK DEPREM OLACAK
 1914 ve 1971 Burdur depremlerinin şiddetli depremler olduğunu anımsatan Kanbur," Fethiye'den Burdur'a kadar uzanan aktif bir fay sistemi var. Tabi zaman zaman kırıklar oluşuyor. Bu kırıklar değişkenlik gösteriyor.

Aktif ve büyük bu fay sistemi gerilmeyle birlikte harekete geçiyor ve enerji boşaltıyor. Bu küçük depremlerde aktifliğin göstergesi. Ancak küçük depremler birikmiş enerjiyi boşaltmaya yetmiyor. Örneğin faylardaki gerilmeyle birlikte en son şiddetli depremin üzerinden 100 yıl geçiyor ve enerji boşalması yaşanabiliyor. Bu boşalma olmak zorunda.

Ne kadar geç olursa şiddeti de o oranda büyük oluyor. Zaman geçtikçe büyük deprem olasılığı da artıyor. Bölgede büyük deprem olacak. Batı Anadolu'nun karakteristik özelliği 6-7 şiddetinde depremler üretmesi. Tahminimiz bölgede 7 şiddetinde bir enerjinin dışa vurumu. Yani can ve mal kaybına neden olabilecek bir deprem. Ama şu zamanda olacak diyemeyiz" dedi.

BURDUR ACİL EYLEM PLANI İÇİN KOMİSYON KURDU
Depremin kendisini unutturmadığını belirten Kanbur, Türkiye'de kentsel dönüşümle olumlu adımlar atıldığına dikkat çekti. Deprem Acil Eylem Planı çerçevesinde Burdur'da alınacak tedbirlere ilişkin bir komisyon kurulduğunu ifade eden Kanbur, "Burdur'dan bu komisyonda yer almamız için talep geldi. Biz de görev aldık. Bu komisyon he yapılması gerektiğine ilişkin görüş bildirecek.

Isparta'dan ise henüz böyle bir talep almadık" diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.