Kar Meyve Ağaçlarını Vurdu

Kar Meyve Ağaçlarını Vurdu

Yayınlanma:
Güncelleme: 14 Nisan 2015 11:30
Kar Meyve Ağaçlarını Vurdu

Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, geçtiğimiz günlerde kar yağışının ardından yaşanan don olayının erik, şeftali ve kayısıda zarara neden olduğunu söyledi. Selçuk, çiftçinin borçlarının ertelenmesi için de girişimlerde bulunacaklarını dile getirdi.

Geçtiğimiz günlerde Isparta'da etkisini gösteren kar yağışının hemen ardından yaşanan don olayı, çiftçileri üzdü. Don sebebiyle zarar gören alanların bulunduğunu söyleyen Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, "Erik, şeftali ve kayısıda zarar var. Bunlarla ilgili Tarım İl Müdürlüğünün hasar tespit çalışmaları olacaktır. Biz de devletten borçları erteleme talebinde bulunacağız. Bununla ilgili yasal girişimlerimizi yapacağız." dedi.

Ziraat Odası'nın çalışmaları hakkında da bilgi veren Selçuk, "Bölgelerde bir bir toplantılar yapıyoruz. Köylerdeki çiftçilerimizle görüşüyoruz. Toplantıdan çıkan neticeye göre de Tarım İl Müdürlüğü bağlantılı bölge bölge çalışma yapıyoruz. Şuanda mesaj hattı ve internet sitesi kuruyoruz. Çalışmalarımız sürüyor" ifadelerini kullandı.

BORÇLAR ERTELENİYOR
Öte yandan Gıda Tarım ve hayvancılık İl Müdürlüğü'nden yapılan yazılı basın açıklamasında, doğal afetlerden zarar gören çiftçilerin borçlarının ertelenmesine dair kararın resmi gazetede yayımlandığı duyuruldu.

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi, "Çeşitli Afetler Nedeniyle Zarar Gören Gerçek veya Tüzel Kişi Üreticilerin T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerine Olan Düşük Faizli Kredi Kullandırılmasına İlişkin Bakanlar Kurulu Kararları Kapsamındaki Kredi Borçlarının Ertelenmesine Dair Karar 10.04.2015 tarih ve 29322 sayılı Resmi Gazetede yayınlandı.

İlgili Kararnamede; “01/01/2015 tarihinden 31.12.2015 tarihine kadar Türkiye sınırları içerisinde meydana gelen yangın, aşırı sıcak zararı, samyeli, çığ, heyelan, taban suyu yükselmesi, sel-su baskını, fırtına, aşırı yağış, aşırı kar yağışı, kar fırtınası, dolu, kırağı, don, kuraklık, yıldırım düşmesi ve hortum afetlerine maruz kalan, bu afetler sebebiyle ekilişleri, ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri veya seraları en az %30 oranında zarar gören ve bu durumları il veya ilçe hasar tespit komisyonlarınca belirlenen, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ÇKS ve diğer kayıt sistemlerine göre kayıtlı olan gerçek veya tüzel kişilerin T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından kullandırılan kredi borçlarının, hasar tespit komisyonu kararı tarihi itibariyle borçları vadesinden itibaren 90 günlük süre içerisinde bulunan veya tasfiye olunacak alacaklar hesaplarına aktarılmış bulunan gerçek ve tüzel kişiler, hasar tespit komisyonu kararı tarihinden itibaren bir ay içerisinde; kredi borçlarının vadesi/taksit vadesi/hesap devresi henüz gelmemiş olmakla birlikte hasar tespit komisyonu kararı tarihinden itibaren bir yıllık süre içerisinde dolacak olan gerçek veya tüzel kişiler ise vadesinden/taksit vadesinden/hesap devresinden itibaren bir ay içerisinde T.C. Ziraat Bankası A.Ş. veya Tarım Kredi Kooperatiflerine yazılı olarak müracaat ederler” denilmekte olup, ayrıntılı bilgiler için İl ve İlçe Müdürlüklerimize başvurulabilir. Kamu oyuna saygıyla duyurulur.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.