Kar Palentli Ambulans Hayat Kurtardı

Isparta Sağlık İl Müdürü Dr. Mehmet Karakaya, Isparta UMKE ekibi olarak Şakikaraağaç ilçesi Kızıldağ Milli parkında kamp halinde iken 30 Ocak 2012 saat 15:30’da yapılan ihbarda Yalvaç İlçesi Yarıkkaya Köyünde bir vatandaşın dağda mahsur kaldığı bilgisi ve

Yayınlanma:
Güncelleme: 03 Şubat 2012 11:14
Kar Palentli Ambulans Hayat Kurtardı

Isparta Sağlık İl Müdürü Dr. Mehmet Karakaya, Isparta UMKE ekibi olarak Şakikaraağaç ilçesi Kızıldağ Milli parkında kamp halinde iken 30 Ocak 2012 saat 15:30’da yapılan ihbarda Yalvaç İlçesi Yarıkkaya Köyünde bir vatandaşın dağda mahsur kaldığı bilgisi verildiğini ibelirterek, "Alınan ihbar üzerine beş kişilik bir tim hızla olay yerine intikal etmiştir" dedi.

Olay yerine ulaşıldığında öncelikle vatandaşla irtibata geçilerek sağlık durumu hakkında bilgi alındığını aktaran Karakaya, "Barınma ve yiyecek durumu sorgulanmıştır. Ekiplerimizin vatandaşımızın sağlık durumunun iyi olduğu ve soğuktan şimdilik korunabildiği, yarım kilo kadar şekerinin olduğu bilgisini almıştır. Şekerli su yaparak içmesini ve telefon şarjını dikkatli kullanması konusunda uyarıda bulunulmuş, kurtarma faaliyeti için öncelikle yolun açılmasına ilişkin çalışmalara başlanmıştır. Sücüllü Belediyesine ait bir kepçe çalışmalara başlamış fakat yoğun kar sebebi ile ilerleyememiştir.

Daha sonra İl Özel İdaresi tarafından gönderilen dozerinde ilerleyememesi ve yoğun tipi sebebi ile gece 03:00 sularında Sayın Valimizin de talimatları ile çalışmalara sabah başlanmak üzere ara verilmiştir. Sabah 07:00’ de Kurtarma faaliyetine tekrar başlanarak, 3’ü UMKE, 4’ü AFAD ve 3’ü de bölgeyi iyi bilen köylülerden oluşan 10 kişilik ekip, kar hedikleri ile yaya olarak vatandaşın mahsur kaldığı kömür madenine doğru tırmanışa geçmiştir. Yaklaşık 3 saat süren tırmanış sonrası şahsa ulaşılarak, UMKE ekiplerimiz tarafından yapılan muayenesi ve medikal müdahalesinden sonra vatandaşımız alınmış, güvenli şekilde aşağıya indirilmiş ve 112 Ambulansımıza teslim edilerek Yalvaç Devlet Hastanesine nakli sağlanmıştır.

Bakanlığımız tarafından bu ve benzeri kurtarma faaliyetlerinde kullanılmak üzere maliyeti 330 bin liraya yaklaşan tam donanımlı ikinci bir kar paletli ambulans gönderilmiştir. Bu ambulans karda ve 70 cm suda görev yapabilme, paletli olarak 80 km/saat hıza ulaşabilme, GPS, Navigasyon, Araç Takip, Araç Telsizi ve Tıbbi Cihaz açısından da tam bir Acil Yardım Ambulansı donanımına sahiptir.

Kar üstü ambulansların yeni versiyonu olan ve paletleri sökülebilen araç, kışın yanı sıra yaz aylarında da dağlık yüksek ve eğimli kesimlerde ulaşım açısından kullanılabilecek, kara ve hava ambulanslarının ulaşamadığı dönemlerde paletli ambulanslarla olay mahalline ulaşacak, yaz dönemlerinde ise paletler çıkartılıp yerine lastik sistemi ile 4x4 ambulans olarak hizmet vermeye devam edecektir" dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.