Karacaören Barajında Korkutan Görüntü

Antalya-Isparta karayolunun 60'ıncı kilometresinde yer alan Karacaören Barajı'nda da geçtiğimiz yıllara göre su seviyesi azaldı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 22 Şubat 2014 16:43
Karacaören Barajında Korkutan Görüntü

Antalya Isparta karayolunda Aksu Çayı üzerinde sulama, taşkın kontrolü ve elektrik enerjisi üretimi amacıyla 1977-1990 yılları arasında Aksu Çayı üzerinde inşa edilen Karacaören Barajı'nda geçtiğimiz yıllara oranla su seviyesinin azalması yöre halkını tedirgin etti.

Sazan ve alabalık üretiminin yapıldığı, yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olan baraj içme suyu ve sulama suyu olarak kullanılıyor.Gövde hacmi 4.000.000 metreküp, akarsu yatağından yüksekliği 93 metre, normal su kotunda göl hacmi 1.234,00 hm3, normal su kotunda göl alanı 45,50 kilometrekare olan toprak gövde dolgu tipi olan baraj 9.537 hektarlık alana sulama hizmeti verirken, 32 MW güç kapasiteli Hes yılda 142 GWh elektrik enerjisi üretimi sağlıyor.

Karacaören Barajı'nda su seviyesinin azalması sonucu, ağaçların baraj ortasında kalması ise dikkat çekiyor. Son aylarda mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı ve azalan yağış sonucu barajda suyun çekildiğini belirten vatandaşlar, 10 yıldır yaşadıkları bölgede sık sık yaşanan balık ölümlerinin de bundan kaynaklandığı görüşündeler.

"SU SEVİYESİNİN BU KADAR DÜŞTÜĞÜNÜ GÖRMEMİŞTİM"
Bölgede yaşayan Seyhan Özgür, "Kuraklık daha önce de burayı vurmuştu ama ne zaman olduğunu hatırlamıyorum. Ama bu 12 sene içinde bu ikinci defa bu kadar kuraklık yaşandığını biliyorum. Suyun seviyesi çok düştü. Suyun seviyesinin bu kadar düştüğünü görmemiştim. Sonuna kadar dolduğunu görmüştüm ama bu kadar düştüğünü inanın ki görmemiştim. Bu şekilde devam ederse köylünün işi zor, turizm zor. Eğer ki su bu seviyede kalırsa her şey için çok zor" dedi.

"GÖLDE BALIK YOK"
Yöre halkından bir başka vatandaş ise, "Bu sene durum geçen seneye oranla çok daha kötü. Son yağmurlarda su oranı biraz arttı ama bu sene en fazla 1, 1.5 metre daha artar bizim beklediğimiz. Son 10 yılda tamamıyla sadece üç kere doldu. Onun dışında su seviyesi hep düşüktü. Balık zaten yok. Son bir senedir büyük balık ölümleri oldu. Şu an gölde balık yok. İçme suyu yapacaklarmış bu pis suyu nasıl içme suyu yapacaklar onu çok düşünüyorum" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum