Karanfil Deste Gider %90'ı İhracata Gider

Karanfil üretimi domates üretimine göre oldukça zahmetli. O yüzden karanfil üretiminde bu yıl düşüş yaşandı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 02 Mayıs 2014 17:18
Karanfil Deste Gider %90'ı İhracata Gider

Ispartalı tek karanfil üreticisi olan Mehmet Erdoğan, ‘Köyümüzde bulunan seralarda büyük oranda domates üretimi gerçekleşiyor. Isparta’da ise çoğunluğu Antalya şirketleri olmak üzere birçok serada karanfil üreteme yapılıyor. Köyümüzün karanfil üretimini tercih etmemesinin nedeni işçiliğinin ve üretim aşamasının domatese oranla daha zor olmasıdır. Karanfil üretiminde işçi bulma sıkıntısı olduğu için karanfil üretim faaliyetlerinde düşüş yaşanmaktadır’ ifadelerini kullandı.



SİPARİŞE GÖRE DİKİM
Seralarda karanfillerin dikilmeye başlandığını belirten Mehmet Erdoğan, ‘Köyümüzde karanfil üretimi sadece 60 dönümlük alanda yapılmaktadır. Bu 60 dönümlük alana karanfillerimiz dikilmeye başlandı. Karanfillerin hasat zamanında yaşanılacak sıkıntılara meydan vermemek için kış aylarında anlaşma yaptığımız şirketlerin istekleri doğrultusunda dikim yapıyoruz. İhracat yaptığımız bazı ülkeler kırmızı ve beyaz karanfil isterken bazıları ise daha fazla renklerde karanfil çeşidi istiyor. Pazarlama sıkıntısı yaşamamak için gelen talepler doğrultusunda dikim yapıyoruz’ dedi.

%90’ı İHRAC EDİLİYOR
Üretilen karanfillerin büyük kısmının yurt dışına ihraç edildiğini belirten Erdoğan, ‘Türkiye pazarlarına ürettiğimiz karanfillerin %10’luk kısmını pazarlıya biliyoruz. Geri kalan %90’lık kısım ise yurt dışına ihraç ediliyor. Burada yapılan çalışmalar sayesinde ülkemize büyük bir döviz girdisi sağlanıyor. Sadece dikilen bir fide sayesinde büyük meblağlarda döviz ülkemize kazandırılmış oluyor’ görüşlerine yer verdi.


HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum