“Karbonmonoksit Kurbanı Olmayın”

İtfaiye Müdürü Halil Açar, son dönemde artan soba zehirlenmeleri olaylarına dikkat çekerek, vatandaşlar almaları gereken önlemleri anlattı. Ev yangını olaylarına da değinen Açar, “Yangına karşı küllüklerinizde 1 avuç toprak bulundurun” dedi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 11 Şubat 2013 09:56
“Karbonmonoksit Kurbanı Olmayın”

Isparta Belediyesi İtfaiye Müdürü Halil Açar, kış aylarında soba zehirlenmelerinde artış olduğuna dikkat çekerek vatandaşların soba kullanımı konusunda daha duyarlı olmaları gerektiğini söyledi.

Son günlerde artan karbon monoksit zehirlenmesi olaylarına dikkat çeken İtfaiye Müdürü Halil Açar, baca seviyelerinin çatıdan en az 1 metre daha yüksek olması gerektiğini anlattı.

Soba zehirlenmelerinin genellikle bacaların bilinçsiz şekilde yapılması nedeniyle meydana geldiğini vurgulayan Açar, soba kullanan vatandaşların da rüzgarlı havalarda mavi alevi görünceye dek uykuya geçmemelerini önerdi.

Soba yakımı yapıldığı sırada evdeki zehirli gazın kötü olaylara neden olmaması adına, odaların iyi havalandırılması gerektiğini kaydeden Açar, “Isınmak amacıyla kullanılan sobalar ve kovaları yeni olmalı. Yarık ve çatlak soba ve kova kullanımı ölüme neden olabilir” dedi.

Açar, evlerdeki küllük çekmecelerinin de metal olması gerektiğini belirterek, “Plastik küllük çekmeceleri ateşi görünce hemen tutuşuyor. Bu yüzden ailenizi ve kendi canınızı riske etmeyin. Metal ve yanmayacak maddelerden yapılmış olan küllükleri kullanın. Bu küllüklerin içerisine de en az bir avuç toprak koyun, bu önlem olası bir yangını engelleyebilir” ifadelerini kullandı.

Ev yangınlarının önlenmesi konularına da değinen Açar, “ Vatandaşlarımızın can ve mal güvenlikleri bizim için önemli. Soba zehirlenmeleri ve yangınlar konusunda zaman zaman okullarda ve çeşitli kurum – kuruluşlarda verdiğimiz eğitimler devam ediyor” şeklinde konuştu.

Son dönemde doğalgaz kullanımının her geçen arttığını da sözlerine ekleyen Açar, doğalgaz kullanımı konusunda da çoğu zaman bu baskını olayları ile karşılaştıklarını ifade ederek, vatandaşların dikkatli olmalarını istedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.