Karma Olmazsa Batacak

Isparta'da 17 yıl altyapı çalışması süren Minasın Deri Organize Sanayi Bölgesi'nin kaderi Karma OSB onayına bağlı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 11 Aralık 2014 09:35
Karma Olmazsa Batacak

İşletmeye açılan 1.etaptaki 62 adet parselin 36'sında dericilerin tesisleri bulunuyor. Ancak bu tesislerin 27'si sektörün zor koşulları altında faaliyetini sürdürüyor. Geri kalan kısmı ise işletmeye açılmamış durumda. 62 parsellik Deri OSB'deki 27 işletme büyük işletim maliyetleri altındı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı desteği ve kredisiyle kurulan Arıtm Tesisi'nin maliyeti deri sanayicilerinin en büyük yükü. 27 işletmenin deri atıklarını arıtan sistemin çalışma maliyeti aylık 40 bin TL. Bu gidere elektrik, su, ısınma ve benzeri giderler dahil değil.

Deri İhtisas OSB'nin kurtuluşu Karma OSB'de görülüyor. Uzun zamandır üzerinde uğraş verilen konuda henüz bir gelişme olmadı. Deri OSB Müteşebbis Heyeti, Karma OSB'ya dönüşüm konusundaki talebini Bilim ve Sanayi Bakanlığı'na iletti. Bakanlık, talebi değerlendirirken Isparta'dan bazı isteklerde bulundu. Deri OSB'nin Karma OSB'ye dönüşmesi durumunda burada yatırım yapmayı düşünen firma temsilcilerinden dericilerde birlikte faaliyette bulunma ve arıtma tesisinin maliyetlerine ortak olma taahhüdü alınarak, noter onaylı Bakanlığa sunuldu. Yine aktif haldeki derici esnafından da diğer sektörlerin Deri OSB'ye gelmesinde herhangi bir sakınca olmadığını belirten taahhüt yazısı alınarak Ankara'ya gönderildi.

Tüm istekler yerine getirilmesine rağmen Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü, Karma OSB'ye dönüş için henüz vize vermedi. Deri İhtisas OSB açısından diğer bir tehlike ise yıl sonunda 200 bin TL'lik borç ödemesi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı borcuna karşılık yapılacak bu ödemenin bu şartlarda yapılması mümkün gözükmüyor. Borcun ödenmemesi durumunda ise Deri OSB yönetiminin zorda kalacağı belirtiliyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.