Kaşıkla Verip Kepçeyle Aldılar!

GE-Çİ-NE-Mİ-YO-RUZ!

Yayınlanma:
Güncelleme: 15 Şubat 2021 11:52
Kaşıkla Verip Kepçeyle Aldılar!

Türkiye Kamu Sen Ar-Ge Merkezi’nin ‘2021 Ocak Ayı Asgari Geçim Endeksi’ verilerini değerlendiren Türkiye Kamu Sen İl Temsilcisi Ali Balaban, “Ortalama memur maaşına son bir yılda  571,72 TL zam gelirken, 4 kişilik bir ailenin zorunlu harcamaları bin 209 TL zamlandı” dedi.  

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nin yapmış olduğu 2021 Ocak ayına ait asgari geçim endeksi sonuçları açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu’ndan alınan Ocak 2021 fiyatlarına göre yapılan araştırmada çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 3 bin 939 TL olarak hesaplandı.

Dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 8 bin136 Lira olarak belirlendi. Sonuçlar, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin bir önceki aya göre 273 TL, %3,47 oranında arttığını gösteriyor.  

Çalışan tek kişinin açlık sınırı ise bir önceki aya göre 88 TL, %3,00 oranında yükseldi ve 3 bin 47 Lira olarak hesaplandı. 

Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı 2020 yılı Ocak ayında 3 bin 109 Lira olarak tahmin edildi. 

Yapılan araştırmada, 4 kişilik bir ailenin sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcamanın Ocak 2021 verilerine göre günlük 65,5 Lira olduğu belirlendi. 

Ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise bin 972 Lira oldu. Ocak 2021 itibari ile ortalama 4 bin 806 TL ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının %41,04’ünü oluşturdu. 

Türkiye İstatistik Kurumu verilerinde bin 136 Lira olarak belirlenen kira gideri ise Ocak 2021 ortalama maaşının %23,64’üne denk geldi. Buna göre bir memur, ortalama maaşının %64,68’ini yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kaldı. Diğer ihtiyaçlarını karşılamak için ise maaşının %35,32’si kaldı. 

Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Ocak 2021 maaşından geriye yalnızca bin 697 TL kaldı.

YA ZORUNLU HARCAMALARDA İNDİRİM SAĞLAYIN,

YA DA KAMU ÇALIŞANLARINA EK ZAM YAPIN

Türkiye Kamu-Sen AR-GE Merkezinin yaptığı araştırmayı değerlendiren Türkiye Kamu Sen Isparta İl Temsilcisi Ali Balaban, “Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’mizin yapmış olduğu 2021 Ocak ayına ait asgari geçim endeksi sonuçları kamu çalışanlarının ve emeklilerinin maaşlarında yaşanan reel kayıpları gözler önüne sermektedir. 

Özellikle salgın hastalıkla mücadele ettiğimiz son bir yıldır, ekonomik anlamda piyasalardaki hareketlenmenin cenderesini yine kamu çalışanları ve emekliler çekiyor. Yaşanan kayıpların telafi edilmesi bir yana, zorunlu harcama kalemlerinde fahiş artışlar hız kesmeden devam ediyor. Bu durumda alınan maaşlarla sadece mutfak, barınma, ısınma gibi kış aylarının zorunlu harcamalarına  dahi  gücü yetmeyen kamu çalışanlarının maaşlarında ek ödeme yapılması kaçınılmaz hale gelmiştir.  

Söylemlerimiz ve taleplerimiz resmi rakamlara dayanıyor. En düşük memur maaşı ile ortalama Memur Maaşı (enflasyon farkı dahil) Ocak 2020 ile Ocak 2021 arasındaki fark %13.50 iken, son bir yıldır 4 kişilik ailenin zorunlu harcamalarının artışı %17.44 olmuştur. Bu durum maaşların ne derecede eridiğini göstermektedir.   

Buradan bir kez daha ek zam talebimizi yineliyoruz.  Ya zorunlu harcama kalemlerinde düşüş sağlayın ya da Maaşlarda iyileştirme yapın. Kamu çalışanları enflasyon hedefinin altında zam pazarlığı yapanlara mahkum değildir, olmamalıdır.

Toplu sözleşmede resmi süreyi adam akıllı değerlendirmeyip, oyalananlar şimdi ek zam istekleriyle ilgili hamaset yaparak üzerlerindeki sorumluluktan kurtulamazlar. 2020-2021 yıllarında geçerli olacak zam pazarlığı yapılırken, memurlar için grev dahil her türlü mücadeleyi birlikte verelim mesajımıza arkasını dönenlerin samimiyetinden şüphe duyarım. 

Bilinmesi gereken bir önemli husus ise küçük esnaf ciddi sıkıntı yaşamaktadır. Kamu çalışanlarına verilecek destek, esnafımıza da can suyu olacaktır. O yüzden kamu çalışanlarına yapılacak iyileştirmenin esnafımızı da rahatlatacağını düşünüyoruz.  Ek zam hakkımızdır. Hakkımız olanın da tez zamanda verilmesini istiyoruz” dedi. 

 

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum