Kasımlar’da Endişeli Bekleyiş Sürüyor

Isparta ve Antalya sınırlarında inşa edilecek olan Kasımlar Barajı ve HES için geriye sayım başladı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 30 Nisan 2012 13:53
Kasımlar’da Endişeli Bekleyiş Sürüyor

Isparta ve Antalya sınırlarında inşa edilecek olan Kasımlar Barajı ve HES için geriye sayım başladı. Baraj için kurulan şantiyeye iş makineleri gönderilirken, baharla birlikte geleceğin turizminin öncüleri olan yürüyüşçüler de bölgeye gelmeye başladı. Barajın suları altında kalacak köylüler endişeli, turizmciler tepkili, proje sahibi şirket ise önemli ölçüde gelir elde etmeyi hedefliyor.

ÇED RAPORU NİHAİ AŞAMAYA GELDİ
Isparta ve Antalya sınırlarında inşa edilecek olan Kasımlar Barajı ve HES projesine ait ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) Raporu inceleme ve değerlendirme sürecinin ardından onaylanarak halkın görüş ve önerileri alınmak üzere nihai aşamaya geldi. Projeden etkilenecek olan bölge halkı, 5 Mayıs'a kadar Isparta ve Antalya'da İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüklerine görüş ve önerilerini iletebilecek.

TURİSTLER VE İŞ MAKİNALARI AYNI ANDA VADİYE GİRİYOR
İki ayrı HES, bir regülatör ile baraj gölünün yanısıra üç ayrı taş kırma ve beton santralinden oluşan toplam 99 MWe kurulu gücündeki projeye turizmciler tepki gösterirken, baraj gölünün suları altında kalacak olan Darıbükü köyünde endişeli bekleyiş sürüyor. Yukarı Köprüçay Koruma Platformu Sözcüsü Mahmut Leventoğlu, el değmemiş doğasıyla büyük bir rezerv alanı olan havzanın geleceğiyle oynandığını belirterek, "Yukarı Köprüçay ve Köprülü Kanyon ayrılmaz bir bütün. Bu alanda kapsamlı bir çalışma yapılmadan göz göre göre kurban edilmesine razı olmayacağız. Bir yandan turistleri, diğer yandan da iş makinelerini aynı anda bir alana sokuyorsunuz. Bu akıl alır gibi değil" diye konuştu.

İKİ İNGİLİZ ACENTA BÖLGEYE GELİYOR
2004 yılından buyana yürüttüğü çalışmalarla baraj projesinin kapsadığı bölgeyi yürüyüş turizmine kazandıran İngiliz yazar ve gezgin Kate Clow, St. Paul Yolu olarak bilinen rota üzerindeki antik yollar ve doğal dokunun baraj projesinden olumsuz etkileneceğini söyledi. Bölge turizminin geliştirilmesi için halen çalışma yürüttüklerini kaydeden Clow, İngiliz kökenli iki acentanın yöre köylerindeki konaklama yerleriyle ilgilendiğini, ayrıca bölgede çalışmak isteyen yabancı acentalarla görüşmelerin sürdüğünü dile getirdi.

'BARAJ BAŞLAYINCA TURİZMİ UNUTABİLİRİZ'
Kasımlar II. HES'in kurulacağı Manavgat'ın Değirmenözü köylülerinin eski köy okulunu onararak yürüyüş turizmi için kullanmak istediklerini, ayrıca diğer köylerde de konaklama sayısının arttırıldığını belirten Clow, "ancak Çukurca köyü yakınlarında bir şantiye kurulduğunu ve iş makinelerinin bölgeye toplantığını gördüm. Bu baraj projesi başladığında bölge için turizmi unutabiliriz!" dedi.

BÖLGENİN EN ÖNEMLİ DEĞERİ DOĞAL VE TARİHİ DOKUSU
Köprülü Kanyon ve çevresini kapsayan GEF-2 Projesi kapsamındaki Çaltepe köyünde yedi yıldır pansiyonculuk yaparak geçimini sağlayan Erdinç Barka da Kasımlar Barajı'nın yeni gelişen bölge turizmini bitireceğini düşünenlerden. Bölgenin en önemli değerinin doğal ve tarihi dokusu olduğunu kaydeden Barca, "barajın yapılmasıyla birlikte doğal doku ölecek. Nehrin su rejimi bozulacak. Kanyon ve doğa turizmi bitecek. Ayrıca Çaltepe köyünün yaklaşık 2 bin dönüm tarım arazisi Köprüçay'dan sulanıyor. Baraj ve HES için su tutulmaya başlanınca Çaltepe'nin tarımı da zarar görecek. Bu nedenle ben bu bölgeye baraj yapılmasını istemiyorum" diye konuştu.

KÖYÜMÜZ SU ALTINDA KALACAK HALA DURUMUMUZ BELLİ DEĞİL
Kasımlar Barajı'nın suları altında kalacak olan Isparta'nın Sütçüler ilçesine bağlı Darıbükü köyünde ise gergin bekleyiş sürüyor. Konuyla ilgili sorularımızı yanıtlayan Darıbükü köyü Muhtarı Mehmet Avcu, evleri ve arazileri su altında kalacak köylülerin endişelerinin hala giderilmediğini kaydetti. Köylülerin bir kısmının yaşam alanlarını terketmek istemediğini belirten Avcu, "kısa süre sonra köyümüz su altında kalacak ama hala bizim durumumuzla ilgili bir netlik yok. Yeni yapılacak evler için bizi 20 yıl borçlandırmak istiyorlar ama bunu kabul etmeyiz. Su altında kalacak olan evlerimizin yerine yenilerinin yapıldığını görmeden hiç bir yere imza atmayacağız. Çünkü köylünün alacağı istimlak parasıyla asla yeni bir ev yaptırma şansı yok" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum