Kasisler Elektrik Üretecek

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) öğrencileri, kasislerden geçen araçların ağırlığından elektrik üretecek proje gerçekleştirdi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 21 Aralık 2010 12:48
Kasisler Elektrik Üretecek

Dünyada hızla tükenmekte olan enerji kaynaklarına destek olmak isteyen Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) öğrencileri, kasislerden geçen araçların ağırlığından elektrik üretecek proje gerçekleştirdi.

PAÜ Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı tarafından ''3.  Bilim ve Proje Sergisi'' açıldı. 60 öğretmen adayının katılımıyla yapılan bilim  şenliğinde fizik, kimya ve biyoloji alanlarında deney gösterisi, görsel  materyaller ve güncel bilimsel bilgilerin bulunduğu projeler sergilendi. Günlük  hayatın zorluklarına çözüm üretmek için ortaya çıkarılan projeler, PAÜ Eğitim  Fakültesi Dekanlık Binası'nda görücüye çıktı.Sergide, günlük yaşamı kolaylaştırmak amacıyla, çamaşırların balkona  asıldığında yağmurdan ıslanmasını önleyecek panjur çatı, kasislerden geçen  araçların ağırlığından elektrik üretme, yabani hayvanları uzaklaştırmak için  tasarlanmış ses düzeneği, çayın demlenme zamanını ayarlayamayanlar için zaman  ayarlayıcılı çay demleme makinesi, elle bulaşık yıkama makinesi, arazileri  havadan sulamak için raylı yağmurlama sistemi gibi birçok proje, geliştirilmek  için destek bekliyor.

-KASİSLER ELEKTRİK ÜRETECEK-
''Sokak aydınlatmaları ve trafik ışıkları için, hazır olan enerji  kaynaklarını kullanmadan nasıl enerji üretebiliriz?'' sorusuna uzun süre cevap  aradıklarını ifade eden proje üreticilerinden Ali Çıyancı, ''Bu doğrultuda  elektrik üreten kasisleri ürettik. Projemizde, her araç kasislerden geçtiğinde,  mekanik enerji elektrik enerjisine çevrilecek. Bu enerji, akülere depolanarak  şehir içi aydınlatmalardan, trafik aydınlatmalarına verilecek. Projeye başlama  amacımız, dünyadaki enerji kaynaklarının tükenmesi. Daha fazla enerji kaynağı  üretme arayışına girdik. İşlek caddelerde bu projeyi uygulayarak, dünyada var  olan enerji kaynaklarına büyük destek sağlayacağımızı düşünüyoruz'' dedi.

-''EV HANIMLARINA UZAKTAN KUMANDALI YER SİLME PASPASI''-

Ev ev hanımların işlerini daha kolay hale getirebilmek için belediyelerin  yerleri silme makinelerinden esinlenerek, uzaktan kumandalı yer silme paspası  projesini hayat geçirdiklerini belirten Dilek Çetin de ''Üretilen alet sayesinde  yere eğilmiyoruz. Sadece oturduğumuz yerden uzaktan kumanda vasıtasıyla hem  deterjan püskürtüyoruz hem de yerleri siliyoruz. Yapımı da çok kolay. Uzaktan  kumandalı bir arabaya, sabun püskürtme makinesi ve yerleri silmesi için de bezler  takıyoruz. Bezler sayesinde, yerde bulunan tozlar arabanın hareket etmesiyle  silinmiş oluyor'' diye konuştu.Proje Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Bilge Can da şunları söyledi:''Fen Laboratuvarları Uygulamaları 1' dersinde, öğretmen adaylarına üst  düzey düşünme becerilerini kazandırıyoruz. Çünkü fen eğitiminin kazandırması  gereken şey, bilim okur-yazarı meydana getirmek. Bilim okur-yazarı da ülkenin  geleceğine katkı sağlayacak bireydir. Bunu en kolay şekilde bilim projeleri  yaparak sağlıyoruz. Ancak bu şekilde üst düzey bilimsel becerilerini ortaya  koyabiliyorlar. Öğretmenler de öğrencilerine bu becerileri yansıtabilecekleri  için bilim projeleri bu anlamda çok fazla önem kazanıyor.''Ev temizliğinden, tarım sektörüne kadar birçok alanda kolaylık sağlamak  amacıyla üretilen projeler, iki gün boyunca sergilenecek.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Teknoloji