Katolikler Hacı Olmaya Yalvaç'a Geliyor

Ortadoğu'daki iç savaş, inanç turizmde Fransızları Türkiye'ye yöneltti.

Yayınlanma:
Güncelleme: 01 Aralık 2014 10:10
Katolikler Hacı Olmaya Yalvaç'a Geliyor

Ortadoğu'daki iç savaş, inanç turizmde Fransızları Türkiye'ye yöneltti. Suriye ve Irak'ta iç savaş olması ve Mısır'daki yönetim değişikliği sebebiyle Fransızlar, aralıksız olarak 1979 yılından bu yana bu ülkelerde sürdürdükleri inanç turlarını iptal etti. Fransızlar, iptal edilen turları Türkiye, Özbekistan, İtalya, Türkmenistan, Moğolistan ve Ürdün'e kaydırıldı.

Kültür ve inanç turizminde öncü olan Fransızlar, Edirne, İstanbul, Bursa, İzmir, Kütahya,Trabzon, İznik, Kapodokya, Mardin, Hatay, Isparta ve Antalya'daki kilise ve camileri ziyaret ediyor. Türkiye'de yıllık 600 bin Fransız turist, kültür ve inanç turizmine çıkıyor. Bunun 140 binini inanç turizmi oluşturuyor.

35 yıldır Türkiye ve Ortadoğu ülkelerine Paris'ten inanç turu düzenlediğini belirten Fransız İnanç Turizmi Uzmanı Papaz Pieme Cholley, "Biz Hristiyanlar için İzmir Selçuk'taki Bülbüldağı'nda İsa'nın annesi Meryem'in son yıllarını St. Jean (Yuhanna) ile birlikte geçirdiğine inanılan kilise ziyareti çok önemli. Hristiyanlar için Hac yeridir. Yine IspartaYalvaç'ta Hz. İsa'nın 12 havarisinden biri olan St. Paul'un Pisidia bölgesinin başkenti Antiocheia'da vaazlar verdiğini için önemli ziyaret yerlerinden biri. Demre'de bulunan Noel Baba ismi ile bilinen Aziz Nicholaos'ın mezarının ziyareti Hiristiyanlar için çok önemli." dedi.

İnanç turları sırasında gerçekleştirilen cami ziyaretlerinin, kaynaşma ve tanımayı arttırdığını kaydeden Cholley, Edirne'deki Selimiye, İstanbul'daki Sultan Ahmet veSüleymaniye camilerinin mimari yapısına Hristiyan bir din adamı olarak her zaman hayran kaldığını anlattı.

Katolikler hacı olmaya İzmir, Yalvaç ve Antalya Demre'ye geliyor
İnanç turizmi uzmanı Firuz Kocaer, inanç turizminde öncü ülkenin Fransa olduğunu söyledi. Kocaer, "Ülkemiz özellikle Katolik Hristiyanların inanç turizmi kapsamında ziyaret edeceği alanlar bakımından çok zengin bir ülke. Katolikler hacı olmaya İzmir,Isparta Yalvaç ve Antalya Demre'ye geliyor. Yine Antalya bölgesinde tarihi Örenyerlerinde MS 4 ve 5'nci yüzyılda kalma çok sayıda kiliseler var. Yine çok sayıda ziyaret için Anadolu Selçuklu ve Osmanlı döneminde kalma cami var." ifadelerini kullandı.

DENİZ, KUM YERİNE TARİHİ YERLERİ GEZMEK İSTİYORLAR
De-Ha Turizm Seyahat Acentesi Fransız kültür ve inanç turizmi uzmanı kokartlı turist rehberi Eren Ölçüoğlu, Fransızların, inanç turizmi kapsamında Demre'de Noel Baba Kilisesi, Side tapınaklar bölgesinde Apollon Tapınağı, Athane Tapınağı ve MS 5'nci yüzyılda inşa edilen AA Bazilikası (küçük kilise) ile Antalya'daki Selçuklu ve Osmanlı döneminde kalma tarihi camileri ziyaret ettiklerini kaydetti.

ANTALYA'NIN İNANÇ TURİZMİ POTANSİYELİ ÇOK YÜKSEK
Turizm Seyahat Acentesi Birliği (Türsab) Side-Manavgat Bölgesel Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Özden, Antalya Bölgesi'nin güçlü inanç turizmi potansiyeline sahip olduğunu söyledi. Fransız turistlerin Noel Baba Kilisesi'nin yanı sıra Yivli Minare Camii,Murat Paşa, Balbey, Alaaddin Keykubat ve Ömer Paşa camilerini ziyaret ettiklerini belirten Özden, "Antalya'nın inanç turizmi potansiyeli çok yüksek. Bugüne kadar istenilen ölçüde değerlendirilmedi. İnanç turizminde lider ülkeler Fransa, İngiltere, Kanada, ABD ve Kuzey Koreli turistler. İyi bir çalışma ile Antalya'da inanç turizmi kısa sürede 4 katına çıkarılabilir." dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.