Kaynakçı Bulmak Zor…İşsizlik Yüzde 7.1

İŞKUR İl Müdürlüğü, Isparta’nın işgücü piyasası raporunu hazırladı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 27 Mayıs 2013 11:18
Kaynakçı Bulmak Zor…İşsizlik Yüzde 7.1

447 işverenle bire bir yapılan araştırmada işgücünde öne çıkan sektörler imalat, inşaat ve mermer oldu. Rapora göre kentteki işsizlik oranı ise yüzde 7.1 olurken, Isparta’da kaynakçı bulmaksa oldukça zor.

Isparta’daki işgücü piyasasının son durumunu analiz etmek için İŞKUR İl Müdürlüğü tarafından bir rapor hazırlandı. 447 işverenle birebir yapılan anketin sonuçların İŞKUR İl Müdürü Hüseyin Ergin anlattı.

Isparta’da çalışanların büyük bir kısmının inşaat, imalat, toptan ve perakende sektörlerinin oluşturduğunu belirten İŞKUR İl Müdürü Ergin, işverenlerin yüzde 63.8’nin işçi alımında kurumlarını tercih ettiğini söyledi.
Isparta’da en çok aranan işçinin ise kaynakçılar olduğuna dikkat çeken İŞKUR İl Müdürü Hüseyin Ergin, kentteki işsizlik oranının yüzde 7.1 olduğunu açıkladı.

Isparta’da işgücüne katılım oranıysa yüzde 50 oranlarında olduğunu belirten Ergin, ortaya çıkan tabloya göre Isparta’da işsizlik oranının azaldığını söyledi.

İŞKUR İl Müdürü Ergin yaptıkları analizin sonuçlarını şöyle aktardı: “Antalya, Isparta, Burdur bölgesinin gayri safi katma değeri (GSKD) 2008 yılında 2004 yılına göre yüzde 59 artarak Türkiye ortalamasının üzerindedir. Antalya, Isparta ve Burdur bölgesinde tarım sektörünün oranı yüzde 14.4 ile Türkiye ortalamasının üzerinde, sanayi sektörünün oranı yüzde 14.7 ile Türkiye ortalamasının altında, hizmet sektörünün oranı ise yüzde 70.9 Türkiye ortalamasının üzerinde seyretmiştir.

Antalya, Isparta ve Burdur bölgesinde hizmet sektöründen elde edilen gayri safi katma değerin yüksek, sanayi sektöründen elde edilen gayri safi katma değerin düşük olduğu görülmektedir. Ancak 2004 ve 2005 yıllarında tarım sektöründen elde edilen GSKD sanayi sektöründen elde edilen GSKD’yi geçmiştir.

TÜİK’ten alınan verilere göre 2011 yılında Isparta ilindeki işsizlik oranı yüzde 7.1’le Türkiye ortalamasının altındadır. İstihdam oranı yüzde 46.4, işgücüne katılım oranı yüzde 50’dir. Isparta ilinde işgücü 163 bin, istihdam 152 bin, işsiz 12 bin, işgücünde olmayan nüfus ise 164 bin kişidir.

ÇALIŞANLARIN YÜZDE 76’SI ERKEK
Isparta’da sektörlere göre çalışanların yüzde olarak dağılıma bakıldığında ilk üç sırada imalat, toptan ve perakende, inşaat sektörleri yer almaktadır. Isparta ilinde çalışanların yüzde 76’sı erkek. Yüzde 24’ü kadındır.

Açık işlerin sektörel dağılımına baktığımızda Isparta için ilk üç sırada şu sektörler bulunmaktadır: imalat, toptan ve perakende ticaret, inşaat. Isparta’da en fazla açık işin bulunduğu mesleklere baktığımızda; beden işçisi yüzde 9.4 ile ilk sırada, mermer işçisi 7.5 ile 2. sırada, şoför-yük taşıma 4.7 ile 3. sıradadır. Isparta’da işverenler açık işleri karşılama yoluna giderken, son yıllardaki aktif işgücü politikalarıyla dikkatleri üzerine çeken ve etkin bir kamu kuruluşu oyan İŞKUR’u yüzde 63.8’lik bir oranla ilk sırada tercih etmektedirler.

ISPARTA’DA KAYNAKÇI BULMAK ÇOK ZOR
Isparta ilinde temininde en fazla güçlük çekilen ilk 10 mesleğin içerisinde ağırlığına bakıldığında; ilk sırada yüzde 6.9 ile kaynakçı mesleği gelmektedir. Kaynakçı mesleğini yüzde 4.6 ile beden işçisi, yüzde 4 ile şoför-yük taşıma, yüzde 3.7 ile iş makineleri operatörü, yüzde 3 ile pazarlamacı, yüzde 2.3 ile soğuk demirci izlemektedir.

İŞVEREN NİTELİKLİ İŞÇİ ARIYOR
Isparta’da işverenlere mesleklerin temininde güçlük çekilme nedenlerini sorduğumuzda ilk sırada yüzde 74.5’lik oranla, ilgili meslekte yeterli beceri ve niteliğe sahip eleman olmaması cevabı gelmiştir.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum