Kekik Reçeli Dünya Yolunda

Sütçüler ilçesine bağlı Çobanisa köyünde yaşayan Mustafa Nuri Bilgiç, babasından öğrendiği reçelcilik mesleğini geliştirerek Türkiye’nin ilk kekik reçelini üretti. BAKA’ya sunulan proje onaylanırsa dünya Sütçülerin Kekik Reçeli ile tanışacak.

Yayınlanma:
Güncelleme: 10 Nisan 2013 12:57
Kekik Reçeli Dünya Yolunda

Sütçüler ilçesine bağlı Çobanisa köyünde yaşayan Mustafa Nuri Bilgiç, babasından öğrendiği reçelcilik mesleğini geliştirerek Türkiye’nin ilk kekik reçelini üretti. BAKA’ya sunulan proje onaylanırsa dünya Sütçülerin Kekik Reçeli ile tanışacak.

YEDİ ÇEŞİT KEKİKTEN REÇEL YAPTI
Küçüklüğünde çobanlık yaptığını ancak bir yandan da eğitim alarak baba mesleği reçelciliği sürdürdüğünü anlatan Mustafa Nuri Bilgiç, Çobanisa köyündeki atölyesinde ürettiği reçelleri İstanbul ve Ankara gibi büyük kentlerin yanı sıra yurt dışına da ihraç ettiklerini söyledi. Ballı ve şekerli olarak iki çeşitten oluşan reçelleri, Sütçüler çevresindeki dağlardan topladıkları yedi çeşit kekiğin harmanlanmasıyla ürettiklerini anlatan Bilgiç, “aş kekiği, eşek kekiği, taş kekiği, karabaş otu, dağ nanesi ve bilyeli kekik gibi türleri köylülerden satın alıyoruz. Bölge ekonomisine de katkı sağlıyoruz. Sarp dağı çevresindeki kekiklerin aromasının en yoğun olduğu dönem, ağustos ve eylül ayları. Kekikler ayrıca baharat olarak da Yunanistan ve Almanya gibi ülkelere satılıyor” diye konuştu.

ÖZEL FORMÜLLE DAMITILIYOR
Yılda yaklaşık 60 ton civarında kekik balı ve reçeli ürettikleri bilgisini veren Bilgiç, ballı olanın kilosunun 10 liradan satıldığı kekik reçelinin şekerli olanını ise 5 liradan tüketiciye sunduklarını belirtiyor. Özel formülle damıttıkları kekikleri, yörede üretilen balla karıştırarak ürettikleri reçelin lezzeti konusunda da iddialı olduklarını söylüyor. Sarp dağının eteklerinden toplanan yedi çeşit kekiğin harmanlamasıyla üretilen kekik reçelini tadanlar arasında Küba’nın efsanevi lideri Fidel Kastro da bulunuyor.

‘FİDEL KASTRO’NUN SIRRI KEKİK REÇELİNDE SAKLI’
Sütçüler bölgesinin gönüllü rehberliğini yapan Mahmut Leventoğlu, 1996 yılında İstanbul’da gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler Habitat toplantısı nedeniyle İstanbul’a gelen Küba lideri Fidel Kastro’nun, Demokrasi Parkı’nda yerel ürünlerin satıldığı standlarında tanıttıkları kekik reçelini tattığını ve çok beğenerek yanında Küba’ya götürdüğünü anlattı. Leventoğlu, “Fidel Kastro’nun gençlik sırrı bölgemizde üretilen kekik reçelinde saklıdır” esprisini yaptı.

HER DERDE DEVA
Tabiatta yedi çeşit kekik bulunduğunu ve her kekik türünün bir başka hastalığın tedavisinde kullanıldığını belirten Bilgiç, ayrı ayrı kaynatarak sularından elde ettiği kekik suyundan reçelini ve balını yaptığını söylüyor ve bu özel yöntemlerle yapılan kekik balı ve reçelinin faydalarını ise şöyle anlatıyor:

"Mide ağrısını giderir. Grip ve öksürüğü keser. Cilt hastalıklarını iyileştirir. Egzama ve çeşitli kaşıntıları giderir. Mide şişmelerini önler. İştah açar. Bağırsak kurtlarını döker. Mide, akciğer ve göğüs üşümelerine iyi gelir. Her türlü kalp ağrısını giderir. İç hastalıklardan meydana gelen vücut terlemesini önler. Baş ağrısını keser. Romatizmaya iyi gelir."


Konu, yarın Kanal3 ekranlarında yayınlanacak olan ve Bora Tüfekli’nin hazırlayıp sunduğu Güllerin İçinden programında da kapsamlı olarak ele alınacak. Güllerin İçinden yarın akşam 20.00’de kanal3 ekranlarında yayınlanacak.

Literatürde ‘Origanum minutiflorum’ olarak adlandırılan Sütçüler kekiği, ‘Tota kekiği’ olarak da biliniyor ve dünyada yalnızca bu bölgede yetişiyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.