'Kendi Robotunu Kendin Yap 2'

Isparta Sanayici Ve İş Adamları Derneği tarafından desteklenen ve Süleyman Demirel Üniversitesi Teknololoji Kulübü üyeleri tarafından uygulanan “kendi robotunu kendin yap 2” projesinin açılışı yapıldı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 25 Mart 2014 13:27
'Kendi Robotunu Kendin Yap 2'

Gerçekleştirilen açılışta konuşan ISİAD Başkanı Pınarcı “ Türkiye’de nüfusun 36,5 milyonu 29 yaş altında. Dünyanın 17 büyük ekonomisi üretimle değil tüketimle olmakta. İş gücü piyasası verimliliğimiz 148 ülke arasında 130 sırada. Eğitimde 64 ülke arasında 42 sıradayız. Üniversite mezunları arasında işsizlik oranı yüzde 37. Yurt dışına en çok öğrenci gönderen 5’inci ülkeyiz. Türkiye yüzde 58 ile yüksek beyin gücü veren ülkeler arasında. Bu doğrultulardan yola çıkılarak biz İSİAD olarak üniversitenin kaldırılmış tozlu raflardaki projelerini tekrar hayata geçirmek için böyle bir çalışmaya imza attık” dedi.

Fırsat pencerelerinin kapandığını dile getiren Pınarcı, “SDÜ teknoloji kulübünün yaptığı bu robot eğitimi öğrencilerimize faydalı olacaktır. Bu çalışmalar sonucunda daha üretken bir toplum oluşturularak Türkiye’deki istihdamın artması sağlanacak. Bu projenin devamı da olacaktır. Bundan sonraki adımlarında orta ve ilköğretim seviyesinde de uygulayacak ve robotik daha genç yaşta öğrencilerle tanıştırılarak Türkiye’nin teknoloji ihtiyacı karşılanacak. Bu tarz çalışmalar Isparta’da daha sık yapılmalıdır. Biz ISİAD olarak bu tür projeleri her zaman destekleyeceğiz. Proje katılan genç arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi.

Pınarcı’nın ardından konuşan ISİAD Genç Komite Başkanı İsa Gülsoy ise, Teknoloji Kulübünün Isparta için büyük bir cevher olduğunu söyledi. Teknoloji Kulübü’nün her yaşta öğrenciye hitap ettiğini söyleyen Gülsoy, çalışmalarının ortaokul ve ilkokul düzeyindeki iki çalışmayla daha devam edeceğini söyledi.

SDÜ CAD-CAM Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doc. Dr. Oğuz Çolak ise, “Genç nüfusumuzun aktif olması sonucunda sanayi ihracatımız arttı. Sektörde kendinden söz ettirmeye başladı. Bu gelişmeler sonucunda temelden yetişen gençlerimiz böyle etkinliklerle robotik ve otomasyon alanına ilgilerin arttırılıp bu yöne yönelmeleri gerekmektedir” dedi.

Açılış konuşmalarından sonra Teknoloji Kulübü Başkanı Ferdi Alakuş robotiğin tarihçesine katılımcı öğrencilere söyleyişi tarzında anlattı. Yapılan bilgilendirme konuşmasının ardından öğrencilere sorular yöneltildi.

Teknoloji Kulübü eğitim sorumlusu Burak Hoşafçı yapılacak olan çizgi izleyenlerin çalışma mantığını anlatıp, çizgi izleyen üzerinde bulunan malzemeleri alanında uzman olan kulüp üyeleri tek tek anlattı.

Projenin ikinci gününde devre elemanlarının montajından sonra şase ve sensör kartı için dekote kesildikten sonra robotlar çalışır hale getirildi. Çalışmanın ikinci aşaması olan üçüncü ve dördüncü gününde ise; üçüncü gün yazılımları yüklenip denemeleri yapılacak. Yapılan denemelerin ardından çalışan robotlar IYAŞPARK AVM’de yapılacak olan gösteri ve yarışmalardan sonra planlanan etkinlik sona erecek.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.