Kent Ekonomisi Masaya Yatırıldı

Kent Ekonomisi Masaya Yatırıldı

Yayınlanma:
Güncelleme: 21 Aralık 2018 10:59
Kent Ekonomisi  Masaya Yatırıldı

Vali Ömer Seymenoğlu başkanlığında İl Ekonomi Toplantısı düzenlendi. Toplantıya Isparta’da faaliyet gösteren sanayiciler, iş insanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve ilgili kurum müdürleri katıldı. Toplantıda Isparta ekonomisi masaya yatırılarak mevcut sorunlar, geliştirilmesi gereken alanlar, talep ve öneriler değerlendirildi.

MADENCİLİK / 64.3 MİLYON $ İHRACAT

Hammadde ihracatından ziyade nihai ürünlerin ihracı konusunda geliştirmeye açık alanların değerlendirilmesine öncelik verilmeli. Bu konuda yapılacak çalışmalar gelecek yıllar da düşünülerek planlanmalı. 

GÜLYAĞI / 39.6 MİLYON $ İHRACAT

Tıbbi aromatik bitkilerin hammadde olarak değil de kozmetik ürünlere dönüştürülerek ihraç edilmesi büyük getiri sağlayacak. Merdiven altı üretime asla geçit verilmeyecek ve konuyla ilgili ciddi denetimler yapılarak, önlemler alınacak. 

YAŞ SEBZE MEYVE / 29.8 MİLYON $ İHRACAT

Tarım İl Müdürlüğü üreticilere yönelik sistemli ve kapsamlı bir eğitim çalışması başlatacak. Ürün kaybının önüne geçilecek. Dışarıdan gelen tarım işçilerin çalışma ve yaşam koşulları üzerine, özellikle de barınma konusunda gerekli çalışmalar yapılacak. 

Vali Ömer Seymenoğlu başkanlığında İl Ekonomi Toplantısı düzenlendi. Toplantıya Isparta’da faaliyet gösteren sanayiciler, iş insanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve ilgili kurum müdürleri katıldı. Toplantıda Isparta ekonomisi masaya yatırılarak mevcut sorunlar, geliştirilmesi gereken alanlar, talep ve öneriler değerlendirildi. Vali Seymenoğlu toplantıda bulunan tüm sektör temsilcilerine tek tek söz vererek görüş ve önerileri dinledi.

HAM MADDE TAMAM AMA… 

Sektörel bazda değerlendirmelerin yapıldığı toplantıda; Isparta’da 2018 yılının geçen on bir (11) ayında 64.3 Milyon $ ihracat gerçekleştirerek birinci sırada yer alan Madencilik ürünleriyle ilgili sektör temsilcilerinin söz almasının ardından bir değerlendirme yapan Vali Seymenoğlu, hammadde ihracatından ziyade nihai ürünlerin ihracı konusunda geliştirmeye açık alanların değerlendirilmesinin, ekonomimize daha fazla katkı vereceğini söyleyerek, bu konuda yapılacak çalışmaların gelecek yılların da düşünülerek yapılması tavsiyesinde bulundu. 

LABORATUAR KRİTİK ÖNEM TAŞIYOR 

39.6 Milyon $ ihracatla ikinci sırada yer alan Kimyevi Maddeler ve Mamulleri ( Gül yağı ve türevleri ) sektörüyle ilgili olarak da; Gülbirlik’in kooperatifleşme ve markalaşma alanında başarılı çalışmalar yaptığını kaydeden Vali Seymenoğlu, tıbbi aromatik bitkilerin hammadde olarak değil de kozmetik ürünlere dönüştürülerek ihraç edilmesinin büyük getirileri olduğunu belirtti. Sektör temsilcilerinin özellikle kozmetik alanında merdiven altı tabir edilen imalat yöntemleriyle piyasa sundukları ürünlerin, marka değerlerine zarar verdiğini iletmeleri üzerine ise Vali Seymenoğlu;  bu konuda ilgili müdürlüklerin daha sık denetim yapması talimatı verdi.

Geçtiğimiz aylarda Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) ile Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) arasında imzalanan protokolle hayata geçirilmesi planlanan Gül ve Tıbbi-Aromatik Bitkiler ve Ürünlerini Araştırma ve Geliştirme Laboratuvarı Projesi hakkında da sektör temsilcilerinden bilgi alan Vali Seymenoğlu projenin önemimden bahsederek hayata geçirilmesi için yakından takip edeceğini söyledi.

ÜRÜN KAYBININ ÖNÜNE GEÇİLECEK 

Geçen 11 ay itibariyle 29.8 Milyon $ ihracat gerçekleştiren Yaş Meyve ve Sebze sektörü temsilcilerinin, elma toplama aşamasından sonra ürün kaybı oluştuğunu gündeme getirmeleri üzerine; Tarım İl Müdürlüğü tarafından elma işçilerine yönelik eğitim çalışmaları yapılmasını isteyen Vali Seymenoğlu, ayrıca ilimize dışarıdan gelen tarım işçilerinin barınma konularında da gerekli çalışmaların yapılmasını istedi.

Toplantının sonunda görüş alış verişinde bulunmanın çok verimli olduğunu dile getiren ve tüm katılımcılara teşekkür eden Vali Seymenoğlu sanayiciler ve yatırımcılarla sürekli irtibat halinde olacaklarını kaydetti. 

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.