Kentsel Dönüşüm Alanı Genişliyor!

Türkiye genelinde başlatılan kentsel dönüşüm çalışmaları Isparta’da tüm hızıyla devam ediyor. İlk olarak Gülistan Mahallesi ile başlayan kentsel dönüşüm, diğer mahallelere de yayıldı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 04 Ekim 2014 21:36
Kentsel Dönüşüm Alanı Genişliyor!

Kentsel Dönüşüm Yasası olarak bilinen Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi hakkında kanunun uygulayıcı Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne riskli olduğu belirlenen binalarının kentsel dönüşümü için vatandaşlar tarafından yapılan başvurular artarak devam ediyor. Riskli yapı başvuruları Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü bünyesinde Kentsel Dönüşüm Komisyonu tarafından değerlendirilerek karar altına alınıyor, ilk olarak Gülistan'da başlayan kentsel dönüşüm, köylere kadar ulaştı.

KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ VATANDAŞLAR BAŞLATTI
Kentsel Dönüşüm Ya-sası'nın uygulayıcısı Çevre ve Şehircilik İl Müdürü İlker Yavuz Kentsel Dönüşüm yasasının büyük bir fırsat olduğunu söyleyerek "Isparta kentsel dönüşümü benimsedi. Riskli binada oturduğundan şüphelenenler kentsel dönüşümü başlattı. Biz onların isteğine göre hareket ediyoruz" dedi.

Isparta genelinde şuana kadar 145 binada 450 bağımsız bölüm için kentsel dönüşüm kararı alındığını söyleyeni Yavuz "bunların dışında 6 binada 48 bağımsız bölüm içinde başvuru yapıldı. İlgili komisyon tarafından dosyaların incelenmesi devam ediyor" diye konuştu.

GİDEREK GENİŞLİYOR
Isparta’da Gülistan Mahallesi ile başlayan kentsel dönüşümün diğer mahallere de yayıldığını belirten İlker Yavuz "Gülistan dışında Ayazmana. Bahçelievler, Vatan, Turan, Halife Sultan Pirimehmet Mahallelerinden hatta Deregümü gibi merkez köylerden de kentsel dönüşüm başvurusu yapılmış binalar var. Bunların yanı sıra ilçelerden de kentsel dönüşüme ilgi var. İlçelerden toplam 10 bina için kentsel dönüşüm kararı verildi. Yalvaç'ta 5 bina 19 bağımsız bölüm. Yenişarbademli, Eğirdir ve Keçiborlu'dan birer bina, Senirkent'ten ise 2 binada kentsel dönüşüm başladı" dedi.

KİRA YARDIMI YAPILIYOR
Vatandaşlara binalarının risk analizlerini yaptırmaları çağrısında bulunana Çevre ve Şehircilik İl Müdürü İlker Yavuz, "Binaları riskli çıktığı takdirde yıkıp yine yapmaları ve yahut güçlendirmeleri gerekiyor. Kentsel dönüşüm yasası denilen risk altındaki alanların dönüştürülmesi hakkındaki yasaya dayanarak bize müracaat eden vatandaşlara 18 ay süresince geri ödemesiz kira yardımı ya da yeni haneleri için banka kredisi kullanmak istemeleri halinde getiri desteğinden faydalanabilmekteler Aylık 480 TL'den 18 ay boyunca kira yardımını mülk sahibi alıyor, ayrıca riskli binada kiracı olarak oturan vatandaşa da bir sefere mahsus 2 aylık kira bedeli olarak 960 TL veriliyor" diye konuştu. İlker Yavuz binlarında kentsel dönüşüm çalışmalarına başlanan ailelere 18 ayda toplam 1 milyon 800 bin TL kira yardımı yapılacağını ifade etti.

TEHLİKEDEN KURTULUYORLAR
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü İlker Yavuz kentsel dönüşüm hem uygulayıcı hem de vatandaş açısından bir rant kapısı olarak görülmemesi gerektiğini söyleyerek "kentsel dönüşüme can güvenliği olarak bakmak lazım. Yasa çürük yapının yerine sağlam, yaşanabilir bir yapı inşa edilmesini istiyor. Riskli yapıda oturan vatandaş yasa tarafından öngörülen standartlarda yeni ve modern bir binaya sahip oluyor. Vatandaşın algıları değişmeli. Senin hayatın tehlikede, çocuklarının hayatı tehlikede. Aslolan çürük yapı yerine sağlam yapıya kavuşman olmalıdır" dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.