Kentsel Dönüşümde Acı İtiraf!

Kentsel Dönüşüm Yasası'nın Isparta'daki uygulayıcı kurumun başındaki müdür Akdeniz'e konuştu.

Yayınlanma:
Güncelleme: 01 Ağustos 2014 14:37
Kentsel Dönüşümde Acı İtiraf!

Türkiye Cumhuriyeti tarihinin devrim yasası olarak kabul edilen Kentsel Dönüşüm Yasası (Afet Yasası) illerde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerince uygulanıyor. Riskli yapı başvuruları Müdürlükler bünyesinde kurulan Kentsel Dönüşüm Komisyonları tarafından değerlendiriliyor ve burada karar altına alınıyor. Bakanlar Kurulu yetkisi altındaki 'riskli alan' ilanı için de İl Müdürlükleri teklifte bulunabiliyor. İl Müdürlüklerinin yanı sıra Belediyeler de 'riskli alan' teklifi yapabiliyor.

Kentsel Dönüşüm Yasası'nın uygulayıcısı kurumun başındaki İl Müdürü İlker Yavuz, Akdeniz'e önemli açıklamalarda ve itiraflarda bulundu. Isparta'da yasanın henüz 'riskli bina, riskli yapı' sürecinde devam ettiğini anlatan Yavuz, şu ana kadar riskli ilan edilen ve yıkım kararı verilen yapılarda düşük beton seviyesi ile karşılaşıldığını itiraf etti. Günümüzde inşaatlarda C 40 beton kullanıldığını belirten Yavuz, "şu ana kadar yıkım kararı verdiğimiz ve yıkılan yapılarda çıkan beton seviyesi C-12'yi geçmedi. Ortalama C-8, C-10. Çük düşük beton seviyesi. İnsanların can güvenliği tehdit altında olan bir beton seviyesi. İşte bu yasa insanların can güvenliğini koruyacak bir uygulama. Türkiye için büyük bir fırsat" dedi.

İnsanların yasaya ve uygulanışına bakış açısını da eleştiren Çevre ve Şehircilik İl Müdürü İlker Yavuz, "insanlar yasaya rant gözüyle, ticaret gözüyle bakıyor. 'Ne vereceğim, karşılığında ne alacağım' diyor. Aslında yasaya can güvenliği olarak bakmak lazım. Yasa senin çürük yapının yerine sağlam, yaşanabilir bir yapıya kavuşmana imkan sağlıyor. Bu süreç içerisinde de isteyene kredi isteyene kira yardımı yapıyor. Böylesine önemli bir yasaya 'rant gözüyle' bakmak, 'ne kazanırım' gözüyle bakmak çok yanlıştır. Vatandaşlarımız algılarını değiştirmek zorunda. Senin hayatın tehlikede, çocuklarının hayatı tehlikede. 'Ben bu yapıdan kurtulup, sağlam bir yapıya kavuşmam lazım' düşüncesi herkeste olmalıdır" diye konuştu.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü İlker Yavuz, Kentsel Dönüşüm Yasası kapsamında Isparta'daki uygulama rakamlarını şöyle paylaştı:

-140 binada, 361'i konut, 42'si işyeri olmak üzere toplamda 403 bağımsız yer için riskli bina ilan edilmiş durumda.

-115 aileye 18 ayda toplam 960 bin TL kira yardımı yapılacak. Şu anda aylık 26 bin TL aylık kira yardımı yapılıyor.

- Yalvaç'ta 4, Yenişarbademli'de 1, Senirkent'te 2, Kılıç, Eğirdir ve Büyük Hacılar Köyü'nde 1 yapı kentsel dönüşüm yasası kapsamında riskli bina ilan edildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum