Kentsel Dönüşüme Isparta'dan Destek

Kentsel Dönüşüm Yasası, meclisten geçti ve uygulamaya konuldu. Başta deprem olmak üzere tüm afetlerde can ve mal kaybını en aza indirmek için uygulanacak yasa kapsamında ilk önce, risk taşıyan alanların tespiti yapılacak.

Yayınlanma:
Güncelleme: 04 Haziran 2012 15:19
Kentsel Dönüşüme Isparta'dan Destek

Van Depremi sonrası, ülke genelinde depreme ve doğal afetlere karşı duyarlılık başladı. Hükümet, bu konuda radikal kararlar alarak, olası afetlerde can ve mal kaybını en aza indirecek uygulamalar başlattı. Bunların başında geçtiğimiz günlerde meclisten geçerek onaylanan Kentsel Dönüşüm Yasası.

Bu yasanın, birinci derece deprem bölgesi olan ilimiz için önemli olduğunu söyleyen Isparta Mimarlar Odası Başkanı Merve Kuyu, 4-5 yıl önce başlattıkları çalışmanın ülke genelinde gündeme gelmesinden son derece mutlu olduklarını belirtti. Kuyu, yapılara sadece bina olarak bakmamak gerektiğinin altını çizerek söze başladı. Kuyu, “Kentsel Dönüşüm yasası, esasında depremlere hazırlık için çıkartıldı. Bununla birlikte hayatımızda bazı değişiklikler olacak. Bütün belediyelere yazılar gönderildi. Depreme karşı riskli olan bölgelerin belirlenmesi istendi. Depreme karşı dayanıklılıkta bölgeler belirlenirken bazı kriterler var. Bunlardan en önemlisi yapıyı tek bina olarak görmemek gerekiyor. Zemin ve yapı etkileşimi depremde çok önemli. Dolayısıyla zemin değerleri açısından öncelikle genel anlamda bir zemin etüdü yapılmalı. Daha sonra yapısal kısma geçiyoruz. Bu noktada projelendirme önemli. Depreme dayanıklı yapı tasarımı kriterlerine bakılarak binalar değerlendirilmeli” dedi.

Mimarlar Odası Başkanı Kuyu, tüm bu verilerin ilk etapta gözlemsel analize dayanarak tespitinin yapılabileceğini söyleyerek, uygulanabilirliğin de düşünülmesi gerektiğinin altını çizdi.

YASA, İL GENEL MECLİSİ GÜNDEMİNE TAŞINIYOR

Yasanın uygulanması boyutunda söz sahibi olan il genel meclisi, konuyu haziran ayının ilk toplantısında gündeme alacak. Çevre ve Şehircilik Komisyonu, genel görüşme açılması ve ilgililerin nasıl bir çalışma yapması gerektiği yönünde yol gösterici sonuç elde etmeyi planlıyor.

Kentsel Dönüşüm Yasası, il genel meclisinin gündemine alınarak, enine boyuna tartışılacak.

İl Genel Meclisi Çevre ve Şehircilik Komisyonu Başkanı Fevzi Özdemir, yasanın çok iyi uygulanması gerektiğini, bunun kentleşmede son şans olduğunu söyledi.

Fevzi Özdemir, aslında Isparta’nın kentsel dönüşüm projesi olduğunu, bunun revize edilerek uygulanabileceğini ifade etti. Isparta’nın kent gerçeğine de dikkat çekmeden geçmedi.

Kentsel dönüşüm inşaat sektörünü hareketlendirecek

Kentsel dönüşüm afet riski altındaki binaların yenilenmesini öngörürken, ekonomiyi de canlandırması bekleniyor.

Kentsel dönüşüm sırasında inşaat sektörünün beslediği 300’e yakın alt sektöre iş kapısı açılacağını belirten Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Şükrü Başdeğirmen, “Dönüşüm, yeni bir hareket başlayacak ve sektörde canlılık yaratacaktır. İnşaat sektörü tek değildir. Bunun alt sektörleri vardır. Sadece inşaatı yapmakla bitmiyor. Bunun mobilyacısı var, boyacısı var. Birçok örnekle bunları çoğaltabiliriz. Bunun yanında demir ve çimento ihraç ediyoruz. Bu ihraç edilen ürünlerde ülkemiz içerisinde değerlendirilebilir. Kentsel dönüşümle birlikte üretilen tüm çimento ve demirlerin ülkemizde değerlendirilebileceğine inanıyorum” dedi.

“MAHALLELERİN YENİLENMESİ GEREKİR”
Kentsel dönüşümle eski evlerin yerini daha modern konutlara bırakacağını vurgulayan Şükrü Başdeğirmen, Isparta’da birçok mahallenin yeniden yapılanması gerektiğini savundu. Başdeğirmen sözlerine şöyle devam etti: “Isparta’da yaklaşık 33 mahallemizin yenilenmesi gerekiyor. Çünkü burada bulunan evlerin bir çoğu eski yapı. Bunlar kentsel dönüşümle birlikte yenilenebilir. Böylelikle şehirciliğin de önü açılmış olur. Tarihi eser olup, virane durumda olan evlerimiz de var. Olası bir depremde bu evlerin göçme riski oldukça fazla. Bunlarda kentsel dönüşüm içerisinde değerlendirilip, yıkılabilir. Artık şehrimizde modern evlerin olması gerekir.”

“ISPARTA, KENTSEL DÖNÜŞÜME YILLAR ÖNCE BAŞLADI”
Isparta’nın yıllar önceden kentsel dönüşüme başladığını belirten Başdeğirmen, “Kentimizde fazla depreme dayanıksız ev olduğunu zannetmiyorum. Çünkü yıllar önce belediyemizin yaptığı çalışmalarla gecekondulaşmanın önüne geçildi. Isparta’da birçok yere gece kondu yapılabilirdi ancak bu olmadı. Şuanda Türkiye’de gecekondusu olmayan üç il arasındayız. Kooperatifleşme de durum aynı. Biz bugün bu noktada isek kooperatifleşmenin de önemi büyüktür” diye konuştu.

VALİ OĞUZ: “İÇTENLİK VE SAMİMİYETLE ÇALIŞILMALI”

Kentsel Dönüşüm Yasası’nın uygulanırlığında elbette tam yetki Isparta Valisi Memduh Oğuz’da. Vali Oğuz, bu yasanın uygulanırlığında tüm kurumların konuya samimi ve duyarlı yaklaşmasını istedi.

Isparta Valisi Memduh Oğuz da önce “samimiyet” dedi.

Isparta Valisi Oğuz, “birlikten kuvvet doğar” mesajı veren açıklamasında, idarecilerin birlik olmada güçlük çektiğini söyledi.

Marmara Depremi’nde Kocaeli Valisi olan Oğuz, “Kendimi Isparta’ya adadım, tecrübemi burada değerlendiririm” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum