Kermesler Amacını Dışına Çıkmaktadır

Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkan Vekili Ahmet Tural, son yıllarda düzenlenen kermeslerin amaçlarının dışına çıkarak ticari amaçlarla yapıldığını bunun da esnafı zor duruma soktuğunu söyledi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 26 Haziran 2013 16:07
Kermesler Amacını Dışına Çıkmaktadır

Her köşede kurulan kermesler sergiledikleri ürün çeşitliliği ile AVM’ler gibi esnafla yarışır hale geldi diyen Tural, “Çeşitli dernek vakıf ve sivil toplum örgütleri tarafından açılan kermeslerin, son yıllarda amacının dışına çıkarak, hayırdan çok ticari amaçlı yapılması ile esnaf ve sanatkârların işlerinin aksatmaya başlamıştır. Hayır amacıyla 2 günlük yapılan kermeslerden bahsetmiyoruz. Aylarca açık kalan denetimsiz olarak satış yapılan yerlerden söz ediyoruz.

Geçtiğimiz yıllarda da yaşanan kermes adı altında ki haksız rekabete bir çözüm getirilemediği gibi bir biri arkasına kermesler açılmaya devam etmektedir. Esnaf ve sanatkârlarımız kirasını ödemek, vergisini sosyal güvenlik primini yatırmak için gecesine gündüzüne katarken kermes adı altında vergisiz stopajsız ve masrafsız boş dükkânlarda havalarda ısınınca boş arsalarda alışveriş çadırı kurarak haksız rekabet devam etmektedir. Esnaf ve sanatkârlarımız ustalık belgesi olmadan iş yeri açamamaktadır. Üretim yapabilmek için hijyen standartlarına uygunluğu yetkilikler tarafından devamlı kontrol ediliyor ama kermeslerde böyle bir denetimin yapılmaması ayrıca hak sağlığı açısından da sakınca yaratmaktadır. Bu açıdan kermeslere bir çeki düzen getirilmesini istiyoruz.

Esnaf ve sanatkâr zor sıkıntılı bir dönemden geçmektedir. Kermeslerin amacına uygun kurallara uyularak yapılmasına karşı değiliz. Ev mantısı, ev tatlısı, sarmalar, gözlemeler, çiğ köfte, mısır, dondurma, meşrubat gibi yiyecek içecek satışının yanında küçük ev aletleri, porselen, mutfak takımları, halılar, mobilya, baza ve yatak çeşitleri, elbise, pardösü, gömlek ve ayakkabıda satılmakta, âdete alışveriş merkezi gibi çalışmaktadırlar. her yerde açılan bu kermeslerde ne olduğu belli olmayan ve hijyenik şarlarda üretilmeyen bu tür yerler hem satış yapıyorlar hem de iş yerlerine yemek servisi bile yapıyorlar. Bu alanlarda faaliyet gösteren lokantacı, pastacı, manifaturacı, konfeksiyoncu, bijuteri, şarküteri esnafımız haksız rekabete uğramaktadır. Kermeslere ve bu tür satış yapan yerlere mutlaka denetim getirilmelidir” dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum