Kesilen Ağaçların Anıt Olma Potasiyeli İncelenmemiş

Kesilen Ağaçların Anıt Olma Potasiyeli İncelenmemiş

Yayınlanma:
Güncelleme: 14 Haziran 2017 12:18
Kesilen Ağaçların Anıt Olma Potasiyeli İncelenmemiş

Kirazlıdere mevkiinde kesilen kestane ağaçlarıyla ilgili İl Genel Meclisi Tarım ve Kırsal Kalkınma Komisyonu ile Çevre ve Sağlık Komisyonları tarafından hazırlanan ortak rapor kamuoyuna açıklandı. Kesilen ağaçların anıt ağaç olma potansiyelinin bulunduğu belirtilen raporda “Kesilen söz konusu ağaçlarla ilgili hazırlanan İnceleme raporunda kuru olduğu belirtilen ağaçların sürgün verme kabiliyetinde olup, olmadığı tekrar yeşerme durumunun değerlendirilmediği, Ağaçların kuruma nedeninin incelenmediği, ağaçların kesilmesi ile boşalan arazide inşaat yapılacağının iddia edildiği bilinmektedir” denildi.
 
İl Genel Meclisinde geçen ay komisyonlara havale edilen; Kirazlıdere’deki kestane ağaçlarının kesilmesi ile ilgili hazırlanan komisyon raporu görüşüldü. Hazırlanan raporda “Isparta'da Dere ve Yenice mahallelerinde 300-400 yıllık anıt ağaç olma potansiyeli olan kestane ağaçlarının bazıları geçtiğimiz günlerde kesildiği, Ağaçların 240 cm, 174 cm, 128 cm, 96 cm ve 80 cm çapa sahip oldukları, bu ağaçların dalları ve tepe kısımlarının budanması nedeniyle boylarının tespit edilemediği, ancak, 25 metre civarında boya sahip oldukları ve 300 ila 350 yaşlarında olduklarının tahmin edildiği bilinmektedir” denilerek yaşanan katliama dikkat çekildi.

176 TL İDARİ PARA CEZASI UYGULANDI
Kesilen ağaçlarla ilgili kesilen cezaların caydırıcı olmadığı belirtilen raporda “Bu kesilen ağaçlarla ilgili olarak 3 Ağustos 2012 tarihli Resmi Gazete de yayımlanan “Orman Sayılmayan Yerlerdeki Ağaç Ve Ağaççıklardan faydalanılması hakkında yönetmelik” çerçevesinde işlem yapıldığı, Söz konusu yönetmelik çerçevesinde, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından ağaçların veriminin kaybolduğu ve kuru olduklarının belirtildiği, Orman Bölge Müdürlüğünden her hangi bir izin talebinde bulunulmadığı, Orman Bölge Müdürlüğü tarafından tapulu arazide izinsiz ağaç kesmek suçundan her bir ağaç için kanun çerçevesinde 176 TL idari para cezasının uygulandığı anlaşılmıştır.

Ayrıca; Isparta Belediyesi tarafından da şahıslara 2.250 TL. gibi bir miktar, cezai işlem uygulanmış olup, söz konusu cezai işleme şahıslar tarafından itiraz edilerek konunun mahkemeye sevk edildiği bilinmektedir.

Ancak uygulanan cezai işlemlerin caydırıcı olmadığı, Ayazmana gibi diğer yerlerimizde ki Kestane, Milli Parklardaki ve kent merkezindeki ağaçlar, Ardıç, Kasnak Meşesi, Çınar dahil v.b ağaçlarımızın geleceğinin endişe verici olduğu aşikardır” denildi.

ANIT AĞAÇ OLMA POTANSİYELLERİ BULUNUYOR
Kesilen ağaçların anıt ağaç olma potansiyelinin bulunduğu belirtilen raporda “Kesilen söz konusu ağaçlarla ilgili hazırlanan İnceleme raporunda kuru olduğu belirtilen ağaçların sürgün verme kabiliyetinde olup, olmadığı tekrar yeşerme durumunun değerlendirilmediği, Ağaçların kuruma nedeninin incelenmediği, ağaçların kesilmesi ile boşalan arazide inşaat yapılacağının iddia edildiği bilinmektedir.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından da, tarım arazisi niteliğinde görülmediği, Bu arazinin tarım ve orman vasfını yitirmiş olarak görülmesi ise endişe vericidir. Buna bağlı olarak ekosistemlerin bozulmasının ortaya çıktığı, Belediye tarafından derhal yeni bir çalışma yapılarak, imar çalışması ve imar izinlerinin varsa, verilmemesi, Milli Parklar, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Orman Bölge Müdürlüğünce bu arazilerde durum analizi yapılmasının gerektiği en önemli durumdur. Ağaçların anıt ağaç olma potansiyeli için Anıtlar Kurulu, Orman Fakültesi, Ziraat Fakültesi gibi akademik ve bilimsel kuruluşlardan bugüne kadar görüş istenmediği ortadadır” ifadelerine yer verildi.

SDÜ’DE AKADEMİK ÇALIŞMA YAPILMIŞ
SDÜ’de konu ile ilgili yıllar önce akademik bir çalışma yapıldığı belirtilen raporda “Süleyman Demirel Üniversitesi tarafından yıllar önce yapılan akademik çalışmanın hiç bir kurumla paylaşamadığı, bu çalışmanın geçte olsa ilgili kurumlara gönderilmesi aydınlatıcı olacaktır.
Bu nedenle doğa katliamlarının yaşanmaması için konunun incelenip, gereğinin yapılması amacıyla kararın Isparta Belediyesi, Milli Parklar, Anıtlar Kurulu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Orman Bölge Müdürlüğü, Orman Mühendisleri Odası Başkanlığına gönderilmesi komisyonumuzca uygun mütalaa edilmiştir” denildi. 

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.