Kıdem Tazminatı'nda Değişiklik

Çalışma Bakanı Faruk Çelik, taşeronluk ve kıdem tazminatıyla ilgili düzenlemelerde değişiklik yapılacağını söyledi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 01 Mart 2012 11:38
Kıdem Tazminatı'nda Değişiklik

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, taşeronluk ve kıdem tazminatıyla ilgili düzenlemeler üzerinde çalıştıklarını, düzenlemeleri sosyal taraflarla görüşüp hızlı bir şekilde Meclis'e getireceklerini bildirdi.

Çelik, Meclis Genel Kurulu'nda, kamuoyunda 'intibak' olarak bilinen, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda değişiklik yapan kanun tasarısının tümü üzerindeki görüşmeler sırasında söz aldı.  Ulusal istihdam stratejisi hazırladıklarını, kısa sürede yayınlayacaklarını belirten Çelik, "Taşeronlukla ilgili düzenleme, kıdem tazminatıyla ilgili düzenlemeleri de şu anda bakanlığın masasında çalışıyoruz. Sosyal taraflarla görüşüp hızlı şekilde yüce heyetinizin huzurunuza taşımayı hedefliyoruz" dedi.

EMEKLİLİĞE DÜZEN GEREK
Avrupa Birliği (AB) ortalamasında emeklilik yaşının 61 olduğuna işaret eden Çelik, Türkiye'de 38-40 yaşındakilerin emekli olduğunu, bugün 48-50 yaşında emekliliğin devam ettiğini belirtti. Çelik, sözlerini, "Dünyanın gelişmiş hiçbir ülkesinde olmayan bu düzenlemeleri, biz ülke insanımızın yararına diye yaptık. Ama bu mevsimlik, seçimlik, geçici oldu. Geçici memnuniyet oluşturduk; adamı, insanı sevindirirken, çocuğunu, torununu üzmek gibi bir tablo oluşturuldu. Bu sağlıklı bir yönetimin, yürümesi gereken yol değil" diye sürdürdü.

Sosyal güvenlik reformunun ana parametrelerinden birinin 'yaş' olduğunu ifade eden Çelik, Türkiye'de 2 çalışana 1 emekli dahi düşmediğini, sosyal güvenlik sisteminin sağlıklı olduğu yerde ise 4 çalışana 1 emekli düşmesi gerektiğini vurguladı.

KAYIT DIŞI İSTİHDAM 10 PUAN DÜŞTÜ
Düzenlemeyle asgarî 10 liradan başlayan, Ocak 2013'te azamî 339 liraya çıkacak şekilde maaşlarda artış olacağını bildiren Çelik, bunun, 1 milyon 905 bin emekliyi ilgilendirdiğini belirtti.

Bölgesel asgarî ücret uygulamasının kesinlikle gündemlerinde olmadığını vurgulayan Çelik, iktidara geldiklerinde yüzde 51 olan kayıt dışı istihdam oranının, şu anda yüzde 40,7'ye düştüğüne dikkat çekti. Çelik, "Bu konuda aldığımız kararlar son derece önemlidir. Kayıt dışı istihdamın hızlı düşüşünü önümüzdeki süreçte göreceğiz. Türkiye bugün dünya ülkeleri içerisinde istihdama dayalı büyümeyi gerçekleştiren 1 numaralı ülkedir" diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.