Kimliğini Karıştırıyor

Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın’ın kendisi hakkında yaptığı açıklamalara cevah veren Mimarlar Odası Başkanı Merve Kuyu, şaşırmadığını başkan Günaydın’ın sık sık kimliğini karıştırdığını söyledi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 02 Temmuz 2013 13:39
Kimliğini Karıştırıyor

ITKM’nın yılan hikayesine dönmesindeki tek sebebin Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın olduğunu söyleyen Kuyu, “kendini ‘en iyi mimar’ hatta ‘mimarların hocası’ olarak tanımlamasını istesede saklayamadığı, sınırlayamadığı bir ego tatmini olarak görmekteyim” dedi.

Kuyu açıklamasında, “ Öncelikle sayın belediye başkanının Gökçay girişinde yapmış olduğu Etnoğrafya Müzesinin mimari şaheser olduğunu düşünerek şahsımı hedef alarak yapmış olduğu açıklamalar karşısında şaşkınlık içerisinde olmadığımı özellikle belirtmek isterim.

Maalesef Sayın başkan mimar kimliği ile belediye başkanlığı kimliğini sık sık birbirine karıştırmaktadır. Bu özelliği kamuoyuna yaptığı açıklamalarda defalarca ortaya çıkmıştır.

Kendisinin mimari egosunu ve istişare kabul etmeyen kişilik yapısını mimarlık camiası ve Isparta halkı ITKM’nin proje yapım sürecinden gayet iyi hatırlamaktadır. Mimar kimliği ile ITKM’nin proje yapImI sürecinde yapılan ulusal yarışmaya katılmıştır.

Dereceye giremediği yarışma sürecinin bitmesinin akabinde bina yapılmaya başlamışken, seçim olmuş, kendisi belediye başkanı seçilmiş, ilk icraatı olarak jüri tarafından birinci seçilen projenin yapımını durdurup kendi projesinin daha iyi olduğunu kendi kendine ilan edip ‘ITKM yılan hikayesi’ni başlatan yegane sorumlu kişi olmuştur.

Kendisini hem mimar, hem mühendis, hem plancı ve hem de her konuyu en iyi bilen kişi olarak ilan eden sayın başkanın kendini benim hatta tüm mimarlarin hocası olarak ilan etmesini de kişilik yapısından dolayı yadırgamamak gerekir.

Etnoğrafya müzesi ile yapmış olduğum açıklamaların özü, kamuya ait alanlarda yapılacak projelerin kişisel mimari zevklerle üretilemeyeceği, yarışma ile elde edilmesinin en doğru karar olduğu ve kamusal sorumluluk açısından tüm karar aşamalarında çok katılımlı ortak platformlarda tartışılarak elde edilmesi ve sonrasında uygulamaya geçilmesi şeklindedir.

Tüm mimarlik camiasının fikren aynı noktada buluştuğu ‘kamuya ait tüm yapıların yarışma ile elde edilmesi gerektiği konusunda bile, sayın başkanın kendini ‘en iyi mimar’ hatta ‘mimarların hocası’ olarak tanımlamasını istesede saklayamadığı, sınırlayamadığı bir ego tatmini olarak görmekteyim.

Herkes tarafından kabul gören teknik ve bilimsel değerlendirmeler ışığında ekonomik, teknik ve estetik kriterler açısından ve ayrıca bunun yanında çevresel etki değerlendirmeleri açısından olumsuzlukları açıkça görülen ama maalesef ki, ‘ben yaptım oldu’ mantığıyla başlanıp, yapımı bitmek üzere olan müze yapısı, halkın parasıyla yapılmakta, halka ait olan yere yapılmaktadır. Her açıdan yakın çevresine olan etkisinin olumlu olup olmadığını ve iddia edildiği gibi tüm turistleri Isparta’ya çekecek bir şaheser olup olmadığını halkın değerlendirmesine ve zamana bırakıyorum.

Ancak sayın başkanın şehrimiz için şahsi kararlarıyla hareket ederek ürettiği ve bundan sonraki üreteceği mimari projelerinin proje aşamasında mercek altına alınmasının gerekli olduğu noktasına özellikle dikkat çekmeyi kamu yararı adına bir borç olarak gördüğümü belirtmek isterim. Bu bağlamda Isparta belediyesinin şahsa ait bir mimarlık ofisinden çok öte Isparta’ya gönül veren, hizmet veren ve Isparta’da yaşamakta olan herkesin hak sahibi olduğu bir kurum olduğuna da özellikle dikkat çekmek isterim.

Kamu yararı adına yapılaşma, imar ve şehircilik ile ilgili doğru ve yanlışları ifade etme konusunda halkı bilgilendirme çabamızda tarafımıza yapılan ne mesleki ne de kurumsal etiğe uygun olmayan kişiselleşmiş ve tutarsız açıklamalar, bizlere bilgilerimizi kamuoyuyla daha sık ve daha detaylı paylaşmamız için ne kadar ihtiyaç olduğunu göstermekte ve bu durum çalışmalarımıza hız, duruşumuza bir kat daha netlik kazandırmaktadır” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum