Kimsesiz Çocuklar Robot Yapacak

ITSO’nun ortak olduğu ve desteklediği SDÜ Teknoloji Fakültesi Kulübü öğrencilerinin ‘Kendi Robotunu Kendin Yap’ Projesi sevgi evlerine taşındı. Buralarda yaşayan kimsesiz çocuklar robot yapıp yarışmaya katılacaklar.

Yayınlanma:
Güncelleme: 08 Aralık 2014 16:33
Kimsesiz Çocuklar Robot Yapacak

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası’nın ortak olduğu ve desteklediği SDÜ Teknoloji Fakültesi Teknoloji Kulübü öğrencileri, sosyal sorumluluk anlayışı gereği ‘Kendi Robotunu Kendin Yap Projesi’ni’ kimsesiz çocukların kaldığı Sevgi Evlerinde de hayata geçirecekler. Burada kalan kimsesiz çocuklara 4 gün boyunca tasarım ve robot yapmaları öğretilecek. 4 gün sonunda düzenlenecek olan kapanış toplantısında en güzel robotu yapan çocuklara ödülleri verilecek olan projenin protokol imza töreni SDÜ’de yapıldı. Törene Vali Vahdettin Özkan’ın eşi Dr. Ruhan Özkan, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Salih Sarıkaya ve Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Kabalak, SDÜ Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman İpek, Aile ve Sosyal Politikalar Müdürü Yakup Kütük, Gençlik ve Spor Müdürü Murat Gevrek, Isparta Valiliği AB Proje Koordinatörü Ahmet Cançelik ve SDÜ Teknoloji Kulübü Başkanı Ferdi Alakuş ile öğrenciler katıldı.

Proje hakkında bilgiler veren Kulüp Başkanı Ferdi Alakuş, projenin bilim ve teknolojiyi öğretmek ve yaymak amacının yanı sıra sosyal bir sorumluluk üstlendiğine dikkat çekti. Alakuş şu bilgileri verdi:
“Sürdürülebilir bir kalkınma için 7-8 yaşından başlayarak bilim ve teknolojiyi öğretebiliriz. Kendi Robotunu Kendin Yap Projesi’ni üniversitede yaptık lisede yaptık, ilçelerde gerçekleştirdik. Şuan 3 ilçeyi dolaştık 900 öğrenciye ulaştık ve birebir bilim ve teknolojiyle ilgili bilgilendirdik. Teknolojinin nasıl üretildiğine dikkat çekmek istiyoruz. Üniversite öğrencileriyiz toplumdan kopuk olmak istemiyoruz, toplumun sorunlarına değinen öğrenciler olmak istiyoruz. Bu nedenle sevgi evlerini önemsiyor ve projemizi burada yapmak istiyoruz. Projemiz 4 gün sürecek 6 sevgi evine gidip, gençlik merkezinin içinde çalışmalar başlayacak öncelikle bilim ve teknolojiyi anlatıp sonra da robot yapmalarını sağlayacağız. Onlar ilgiye ihtiyacı olan öğrenciler. Biz projemizi sürdürürken sosyal sorumluluklarımızı da hayata geçireceğiz. Tasarım yapıp robot yapacak ve yarışma düzenlenecek yarışmaya ödüller verilecek. “

Vali Vahdettin Özkan’ın eşi Ruhan Özkan’da projeyi desteklediğini belirterek, “ Ben bu tür etkinlikler ziyadesiyle artsın istiyorum. Bu tür anlamlı projelere bizlerde maddi manevi imkanları seferber edelim. Çok güzel bir etkinlik hem üniversitemizle kurumları bir araya getirdi hem öğrencilerimizin bakış açıları değişecek, yeni şeyler üretebilmeyi başarabilecekler. Çalışmayı önemsiyoruz. Bu projede sevgi evlerinin olması da manidar, bu güzel düşünce için hem destek verenlere hem de projeyi hayata geçirenlere ayrı ayrı teşekkrür ederim. “dedi.

PROJENİN MANEVİYATI ÇOK ÖNEMLİ
ITSO Başkanı Yardımcısı Salih Sarıkaya, ITSO’nun topluma yararlı sosyal ve bilimsel projelere her zaman destek verdiğini belirterek, “ Sosyal, bilimsel ve teknolojik bir projede yer almaktan son derece mutluyuz. Biliyoruz ki devletlerin kalkınması bilim, sanayi ve teknoloji ile olur. Biz ekonomik anlamda gelişmek için bilim sanayi ve teknolojiyi kullanarak katma değeri yüksek ürünleri üretmek zorundayız. Bunun içinde teknoloji ve bilime önem vermeliyiz. Bu fakültede öğrenim gören arkadaşlarımız da hem bilim ve teknoloji yayma adına hem de sosyal sorumluluk adına önemli bir görev üstlenmişler bu yönüyle kendilerine teşekkür ediyoruz. Arkadaşlarımızı izliyoruz örnek projeler yapıyorlar biz de destek olmaktan mutluyuz. Bu proje de aslında manevi açıdan çok önemli. Sevgi evlerinde kalan kimsesiz çocuklarımız elbette devletimiz tarafından en iyi şartlarda yetiştirilmeye çalışılıyor ancak, bu tür sosyal aktiviteler ve bilimsel çalışmalar da yer almaları onların ufkunu açacak ve geleceğe bakış açışları değişecektir. Ben tekrar bu projeyi hayata geçiren arkadaşlarımıza teşekkür etmek istiyorum” diye konuştu.

Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman İpek ise şöyle konuştu: Teknoloji Fakültesi olarak arkadaşların çalışmalarını destekliyoruz. Farkındalık ve sosyalleşmede önem taşıyan bir proje. Özellikle evinde kapalı ortamda kalan engelli öğrencilerin yada büyüklerin sosyalleşmesi adına bu kapsamda değerlendirilmeli. Robot çalışmaları daha da yaygınlaştırılmalı. Üniversitemiz bünyesinde teknoloji merkezi kuruldu inşaatı tamamlandı, Türkiye genelinde olmayan bazı cihazların bulunduğu bir merkez. Sosyal faaliyetlerin yapılması adına bu merkezin ön kısmında sosyal mekan projelendirdik. Burada hem öğrencilerin eğelenebileceği hem de bilimi daha somut uygulayacağı sıcak bir ortamın oluşması yönünde bir çabamız var.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Yakup Kütük de konuşmasında Teknoloji Fakültesi öğretim üyeleri ve kulüp öğrencilerine teşekkür etti. Müdürlük bünyesinde bulunan sevgi evlerinin böyle bir projenin içinde yer almasının mutluluk verici olduğunu belirten Kütük, “Kimsesiz çocuklarımıza verilen önemden dolayı ve tercihleri için öğrencilerimize çok teşekkür ediyorum. Çocuk evlerinde kalan çocuklarımız bizim için çok önemli. Biz yurt ve yuva ortamlarını terk ettik çocuklarımızın evlerde yetişmesini istiyoruz. 27 çocuk evinde 162 çocuğumuz var. Gerçekten hayatın içinde sosyalleşmeleri gerekiyor ve ilgiye ihtiyaçları var. Bu çocukları sevindirmek ve mutlu etmek dünyanın en güzel mutluluğu. Bu proje bu yönüyle çok önemli bir proje. Projeye destek veren herkese teşekkür ediyorum.”diye konuştu.

Gençlik ve Spor Müdürü Murat Gevrek de gençlerin sosyalleşmesi bilim ve teknoloji öğrenmesi açından projenin çok önemli olduğunu belirtti.
Isparta Valiliği Avrupa Birliği Koordinatörü Cançelik, konuşmasında, “Bu tür sosyal sorumluluk projelerine önem vermeleri ileride daha büyük projelere imza atacaklarını gösteriyor.”diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.