“KİNOA” ISPARTA KULEÖNÜ OVASINI SEVDİ…

Buğday ve pirince alternatif olan bu ürün Amerika da bol miktarda tüketilse de ülkemizde ismi daha yeni yeni duyulmaya başladı.

Yayınlanma:
“KİNOA” ISPARTA KULEÖNÜ OVASINI SEVDİ…

GELECEĞİN YÜKSEK BESİN VE GELİR KAYNAĞINA ADAY

 Yedibin yıl önce inkalar tarafından yetiştirilen Anavatanı Güney Amerika'nın And Dağları olan ve yüksek besin değerinden dolayı astronot besini olarak da bilinen kinoanın, Kuleönü ovasında süren iki yıllık üretim çalışmalarında olumlu sonuçlar alındı.

Bu konuda bize bilgi veren girişimci Selim Değer şunları söyledi.

“2013 yılında Birleşmiş Milletlerin kinoa yılı ilan etmesiyle ilgimi çeken bu tahılı, iklim şartları, toprak yapısı ve rakımında uygun olduğunu görünce ilimiz sınırlarında uygulamak istedim. İlk yıl, içinde Gönen ovası, bozanönü ovası kuleönü ovalarınıda kapsayan 6 ayrı bölgede küçük deneme sahalarında çifçilerimizinde desteğiyle üretmeye çalıştık ama teknik hatalarımızdan dolayı (erken ekim, derine ekim, seyrek ekim vb.) istediğimiz başarıya ulaşamadık. İkinci yıl Türkiyenin çeşitli bölgelerinde ekim yapan diğer arkadaşlarımızla bir ekip oluşturup, ortak çalışma yapmamız bize zaman kazandırdı. Mimzerle ekime ve biçerdöverle hasata uygun olan bu bitkiyi biz küçük sahalarda denediğimiz için elle, 7 nisanda ekim yaptık. Güneydoğu bölgesinde ekim yapan arkadaşlarımız hasat yapmaya başladı, bizde ilk hasadımızı Ağustos sonu gibi planlıyoruz. Dekardan 200 kg üzerinde ürün alan arkadaşlarımız var. Hiçbir sulama ve ilaçlama yapmadık, yabani ot ve yaprağını delen bir böcek türü dışında olumsuz bir sıkıntıyla karşılaşmadık ve bu iki sorunun çözümüne ulaştık. satış konusunda ise ürünün Türkiyedeki üretim miktarı ihtiyaç miktarının çok altında. Ülkemizde şu an az miktarda üretilen ürün kilosu 6-7 lira civarında tarlada alıcı buluyor, marketlerde ise ürünün kilosu 20-25 lira civarlarında satışı yapılmakta.”

Selim Değer bu konuda hevesli, ekim yapacak çiftçilere verdiği bilgilere ilaveten önemli bir konuda uyarıda bulundu. Amaçları sadece tohum satmak olan bazı kuruluşların verdiği bilgilerin her bölgenin şartlarına tam uymayıp gerçeği çokta yansıtmadığını bu konuyla ilgili çok bilgi kirliliğinin olduğunu belirtti.Ekim yapmayı planlayan çiftçilerin doğru ekim yapmaları için bölgelerinde iyi bir araştırma yapmaları gerekliliğini vurguladı. 

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum