Kiraz İhracatı Yüzleri Güldürdü

Kiraz ihracatı yüzleri güldürdü

Yayınlanma:
Güncelleme: 09 Temmuz 2016 15:44
Kiraz İhracatı Yüzleri Güldürdü

Türkiye, üretiminde dünya lideri olduğu kirazın ihracatında çok yüksek seviyelere çıktı. Geçen yılın aynı dönemindeTürkiye, kiraz ihracatını değer bazında ise yüzde 98 artırdı

Yetkililerden yapılan yazılı açıklamaya göre Türkiye, kiraz ihraç sezonunun başladığı 1 Nisan 2016'dan bu yana 3 ayda 137 milyon 835 bin dolarlık kiraz ihracatı yaptı. Geçen yılın aynı döneminde 69 milyon 533 bin dolarlık kiraz ihraç eden Türkiye, kiraz ihracatını miktar bazında yüzde 47, değer bazında ise yüzde 98 artırdı.

Kirazın iklim koşullarından dolayı bu yıl 15 gün önce hasat edildiği ve ihracatının da önce başladığı belirtildi.

HEDEF 65 BİN TON

Yetkililer "Sezon 15 gün önce başladığı için ihracat rakamlarındaki büyük fark sezon sonunda ortadan kalkacaktır. Miktar olarak 65 bin ton civarında bir ihracat gerçekleşmesini bekliyoruz. Sezonun erken gelmesinin, ürünün erken olgunlaşmasının büyük avantajını yaşadık." değerlendirmesinde bulundu.

ALMANYA BİRİNCİ, RUSYA İKİNCİ

Türkiye'nin kiraz ihracatında Almanya 64 milyon 543 bin dolarlık tutarla ilk sırada yer alırken, Rusya 16 milyon 732 bin dolarla Almanya'yı takip etti. Türkiye, Avusturya'ya 10,8 milyon dolarlık, Hollanda'ya ise 10,3 milyon dolarlık kiraz gönderdi. Türkiye'nin kiraz ihraç ettiği ülke sayısı ise 43 oldu.

Isparta'da Kiraz Üreticisinin Yüzü Gülüyor

Geçtiğimiz yıl olumsuz iklim şartları nedeniyle üreticisini üzen kiraz bu yıl yüzleri güldürüyor.

Isparta Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cenk Şölen, kiraz hasadının başladığını söyledi. Şölen, Uluborlu, Senirkent, Atabey başta olmak üzere Yalvaç, Keçiborlu ve Gönen ilçelerinde yetiştiriciliği yapılan kirazın bu yıl çiftçinin yüzünü güldürdüğünü kaydetti.

Isparta'da üretilen ihraç değeri yüksek Napolyon kirazının tat ve aroması ile dış pazarlarda aranan bir kiraz çeşidi olduğunu kaydeden Şölen, "Haziran ayının ikinci haftası sonu itibariyle hasat başladı. Son birkaç yılda kiraz üretiminde yaşanan iklimsel sorunlar bu sene yaşanmadı ve rekolte istenen düzeylerde.

Hasadın başlamasıyla ihracatçı firmalar ürün almak için yerlerini aldı. Yeterli ve kaliteli ürün ile piyasada oluşan fiyatlarda hem üretici hem de alıcı memnun" dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.