Kiraz Üreticisi Çaresiz

Türkiye’de kiraz deyince ilk akla gelen üretim merkezi olan Uluborlu’da bu yıl büyük bir kriz yaşanıyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 24 Haziran 2014 18:08
Kiraz Üreticisi Çaresiz

Türkiye’de kiraz deyince ilk akla gelen üretim merkezi olan Uluborlu’da bu yıl büyük bir kriz yaşanıyor. Üretici perişan, yetkililer ise bu sorunu çözmek için uğraşıyor. Belediye Başkanı Mehmet Ünverdi, yana yakıla destek arıyor. Bu hasad döneminde zararın yüzde 80’lere kadar çıktığı belirtildi.


Türkiye'de kirazın başkenti Uluborlu'da kiraz hasadı bu yıl sıkıntılı geçiriyor. Son günlerde yağan aşırı yağışlar kirazı çatlatırken üreticiler kirazı nasıl satacağı yönünde kara kara düşünmeye başladı.

Isparta'da da etkili olan aşırı yağışlar ihraç ürünü kirazda çatlamaya neden olunca, Uluborlu'da kiraz üreticileri çatlayan kirazların satılıp satılmayacağı konusunda tereddüt yaşıyor.

Üreticiler bu yıl ihracatın zor göründüğünü söylediler. Üreticilerin verdiği bilgilere göre Uluborlu Ovasındaki hemen hemen tüm bahçelerde kirazlar çatladı. Çatlamayan kirazların ise depoya konduğu anda çatladığı belirtiliyor.

Diğer yandan üreticiler geçtiğimiz sezon kirazın 6 TL’den alıcı bulduğunu bu yıl ise çatlayan kirazın satılıp satılmayacağı konusunda endişeli olduklarını belirttiler.

İhracata gidemeyecek olan çatlayan kirazların da iç piyasa ve meyve suyu sektöründe değerlendirilmesi bekleniyor. Konu hakkında görüşlerini aldığımız Uluborlu Belediye Başkanı Mehmet Ünverdi, şu açıklamada bulundu: “Kiraz çiçeklenme döneminde ciddi sıkıntılar yaşadı. Uzun yıllardır bu şekilde problem yaşamamıştık. Hemen hemen bütün üreticilerimizin büyük zararları var.

Bu yıl vatandaşlarımız para kazanmaktan ziyade masrafını kurtarmanın peşinde. Yine üreticilerimizin kredi borçları var. Bunların ertelenmesi için çalışmalar yapıyoruz. Devletimiz tarım sigortasına yüzde 50 destek veriyor ama kirazda çatlama olduğu için bu destekten yararlanamıyoruz. Maddi ve manevi büyük kayıptayız. Sağolsunlar Milletvekillerimiz Süreyya Sadi Bilgiç ve Recep Özel konuya vakıflar bize destek olmaya çalışıyorlar. Tarım Bakanımızla görüşüyorlar” dedi.

İLÇE EKONOMİSİNİN TEMELİ
Halkın gelir kaynaklarının başında sulu tarım gelmektedir. 1977 yılında Uluborlu Barajının inşasından sonra meyve üreticiliği modern yöntemlerle yapılarak büyük gelişme göstermiştir. Genellikle kiraz, yetiştirilmektedir. Uluborlu İlçesinde kiraz üretimi meyvecilik alanında önemli yer tutmaktadır.

Uluborlunun yüksek yerlerden görünümü orman içinde bir yerleşim yeri gibidir ancak bu orman kiraz ve elma ağacı ormanıdır. 30-35 yıl önce üretimine başlanan Uluborlu kirazının önemli bir kısmı İngiltere, Almanya, Hollanda ve Belçika gibi Avrupa ülkelerine ihraç edilmektedir. İlçede 17 tür kiraz yetişmektedir. Uluborlu kirazının başlıca özelliği dayanıklılığı, kalitesi ve kendisine has lezzetidir.

Ancak bu dayanıklı ve lezzetli meyveler yurt içinde satılamamakta, üst düzey kalitesi ve fiyatıyla tamamen yurt dışı pazarlara ihraç edilmektedir. Haziran ayının son haftasında, kiraz hasatıyla birlikte kent nüfusuna geçici tarım işçileri ve Uluborlu Kiraz festivali ile birlikte yapılan tarihi 500 yılı geçkin geleneksel yağlı güreşleri izlemeye gelen turistler eklenmektedir. İlçe merkezinde ihtiyaçların tümünü karşılayabilecek esnaf işletmeleri bulunmaktadır.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum