Kirazda Fiyat Taban Yaptı

Kirazda Fiyat Taban Yaptı

Yayınlanma:
Kirazda Fiyat Taban Yaptı

'Ürün az, fiyat yüksek olur' beklentisi gerçekleşmedi. Ekonomisi düzgün olmayan Rusya ile ateş hattındaki komşu ülkelere ihracat yapılamıyor.

Türkiye'nin en iyi kiraz yetiştiricileri arasında yer alan Isparta'da bu yıl şanssız bir sezon yaşanıyor. Nisan ve mayıs aylarında yaşanan beklenmedik don olayı nedeniyle verimin düşük olduğu kirazda başka bir olumsuzluk da dış pazarda yaşanan sıkıntılar. Rusya başta olmak üzere ateş hattındaki komşu ülkelerde pazar bulamayan tüccarlar Isparta pazarına ilgi göstermedi. Bu nedenle Uluborlu, Atabey ve Keçiborlu bölgesinde rekabet şartları oluşmadı. Kiraz fiyatı taban yaptı. En yüksek fiyat ise Yakaören Köyü'nde. Kiraz Tüccarı, kiraz ihracatçısı Pia şirketi Temsilcisi Halil İbrahim Can, kirazda yaşanan olumsuzlukların üreticiyi memnun etmediğini söyledi. Uluborlu'da az kiraz olmasına rağmen yüksek fiyatın yakalanamadığını belirten Can, "tüccarlar Uluborlu bölgesine girmedi. Pia tek başına bölgeden alım yaptı. Rekabet ortamı oluşmaması nedeniyle üreticilerin 'ürün az, fiyat yüksek olur' beklentisi gerçekleşmedi. Pia firması da Uluborlu'ya girmeseydi belki de üreticinin malı elinde kalacaktı" diye konuştu.

EN AZ KAYIP YAKAÖREN’DE
Keçiborlu ve Atabey'de de durumun farksız olduğunu belirten Halil İbrahim Can, bu bölgelerde kirazın 3­3.5 TL arasından alındığını söyledi. Hasat ve alım sezonunun Yakaören Köyü'nde devam ettiğini belirten Can, ‘’Yakaören'de diğer bölgelerin aksine tüccar çok. Hareketlilik yaşanıyor. En az kayıp da Yakaören'de. Burada da don kaybı var ama diğer bölgeler gibi değil. Oldukça kaliteli kiraz var. Talep fazla olduğu için fiyat 4.5­5.5 arasında değişiyor" dedi. Kiraz Tüccarı Halil İbrahim Can, dış pazarda olumsuzluklar yaşandığının da altını çizdi. Rusya'ya bu yıl mal verilemediğini belirten Can, "bu ülkede ekonomik sıkıntılar yaşandığı söyleniyor. Bu nedenle mal gönderilemiyor. Yine komşu ülkelerde de mal çekimi olmuyor. Sadece Avrupa'ya mal satabiliyoruz. Temsil ettiğimiz firma üreticilerin malını değerlendirdi. Şuana kadar 2500 ton mal alıp, ihracat gerçekleştirdik" diye sözlerini tamamladı.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.