Kırsal Alanda Sosyal Destek Projesi

Bağıllı köyünde düzenlenen törenle damızlık süt inekleri sahiplerini buldu. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yürütülen, Kırsal Alanda Sosyal Destek Projesi Kapsamında, Eğirdir İlçesine bağlı ...

Yayınlanma:
Güncelleme: 05 Mart 2012 09:32
Kırsal Alanda Sosyal Destek Projesi

Bağıllı köyünde düzenlenen törenle damızlık süt inekleri sahiplerini buldu. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yürütülen, Kırsal Alanda Sosyal Destek Projesi Kapsamında, Eğirdir İlçesine bağlı Bağıllı Köyünde 34 aileye 4 gebe düve olmak üzere toplam 136 damızlık süt ineği düzenlenen törenle dağıtıldı.

Vali Memduh Oğuz, Eğirdir Kaymakamı Dr. Yalçın Yılmaz, Isparta Jandarma Alay Komutan Vekili Jandarma Yarbay Haldun Ziya Yücel Eğirdir Belediye Başkanı Osman Nuri Özmeral, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sıddık İpek, daire müdürleri, il genel meclis üyeleri, muhtarlar ve vatandaşların katılımıyla köy meydanında düzenlenen törende ilk olarak Eğirdir Halkeğitim Halkoyunları Ekibi tarafından folklor gösterisi sunuldu.

Protokol konuşmalarında ilk konuşmayı yapan Bağıllı Köyü Tarımsal kalkınma Kooperatif Başkanı Musa Arslan, projede emeği geçenlere teşekkür etti.

Arslan; "Bu 34 üyemiz artık 2 yıl içinde yeşil kartını iade ederek hem ailesinin geçimini sağlayacak, hem de kendi sosyal güvenlik primini ödeyebilecek duruma gelecektir. Yani yardım alan değil, kendi ayakları üzerinde durabilen aileler olacaktır" dedi.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sıddık İpek ise yapılan bu desteklemeler ile hayvan sayısının arttığını buna bağlı olarak süt üretiminin artacağını belirtti.

İpek; "İl genelinde bugüne kadar bakanlığımızca toplam 46 kooperatife destek verilmiştir. Bağıllı Kooperatifini destekleme kapsamında ahır tadilatları için 102 bin lira, makine ekipmanı alımları için 105 bin lira, yem alımı için 17 bin lira ve hayvan alımı içinde 672 bin lira olmak üzere toplam 897 bin lira harcama yapılmıştır. Bu kredi faizsiz olup, ilk 2 yılı ödemesiz olmak üzere sonraki 6 yıl içerisinde eşit taksitlerle geri ödenecektir.

Bu projenin uygulanmasıyla Bağıllı Köyünde aylık 15 ton olan süt üretimi 75 tona çıkacaktır. Köyümüze, ülkemize, ailelerimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum" dedi.

Eğirdir Belediye Başkanı Osman Nuri Özmeral ise Isparta'da hayvancılık konusunda yaptığı başarılı çalışmalardan dolayı Vali Memduh Oğuz'a teşekkür etti.

Başkan Özmeral; "Bugün burada mutlu bir anı, mutlu bir bayramı hep birlikte yaşamaktayız. Sayın Valimizin özellikle sayısı çok azalan küçükbaş hayvancılık olmak üzere Isparta hayvancılığı konusunda yapmış olduğu gayretli çalışmaları yakinen bilen birisiyim, onun için emeklerinden dolayı çok teşekkür ediyorum. Gerçekten hayvancılık Isparta için çok önemli, bu bağlamda burada dağıtılacak olan süt ineklerinin öncelikle ailelerimizin kazançlarını arttırmasını ve Bağıllı Köyü için hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

Verimli, bereketli toprakların dağıtılan süt inekleriyle güzelleşeceğini ifade eden Eğirdir Kaymakamı Dr. Yalçın Yılmaz; "Zaten bu insanlar Yörük olması münasebetiyle hayvancılığı çok iyi bilen insanlardır. O nedenle bu gün; sanki bir kavuşma günüdür. İnşallah kısa sürede emeklerinin karşılığını almaya başlarlar" dedi.

Isparta'da tarım ve hayvancılığın bir geçim kaynağı olduğunu belirten Vali Memduh Oğuz, hayvancılığı bir bütün olarak gördüklerini söyleyerek, Türkiye'de kırmızı etteki en büyük sıkıntının küçükbaş hayvanın azalması olduğunu ifade etti.

Vali Oğuz; "Biz hayvancılığı bir bütün olarak görüyoruz"
Vali Oğuz; "Dün Yalvaçta, birkaç gün önce de Şarkikaraağaç'ta hayvancılık konusunda faaliyetlerimiz oldu. Hayvancılıkta şunu öğrendik ki; küçükbaş hayvancılık veya büyükbaş hayvancılık diye ayrım yapmak mümkün değil, o nedenle biz hayvancılığı bir bütün olarak görüyoruz. Bir dönemde küçükbaş hayvancılığa karşı imha hareketi olmuş, bilhassa keçi'ye karşı imha hareketi olmuş ve milyonlarca keçiyi yok etmişiz. Neredeyse bir soykırım gibi, 13-14 milyon keçi ırkında azalma olmuş ve sonra bir bakmışız ki Türkiye'de kırmızı et sıkıntısı meydana gelmiş. Milletimiz küçükbaş kurban kesmeyi sever, bu şekilde küçükbaş hayvan sayısında azalma olunca büyükbaşa yönelme olmuş ve böyle olunca da hayvan sayısı aşağıya inivermiş. Avrupa'da küçükbaş da domuzu ikame ettikleri için orada denge sağlanabiliyor. Halbuki Türkiye'de küçükbaşı yok ettiğiniz anda hayvan sayısında azalma oluyor. Bu son dönemde fark edilince Türk hayvancılığına yönelik çok büyük bir destek başladı.

Çok samimi olarak ifade ediyorum, çünkü hakkı da teslim etmek lazım, mevcut tarım bakanının ve mevcut hükümetin bu konuda çok büyük yenilikleri oldu, reformu oldu. Gerek bakanlık fonundan, gerek kırsal kalkınmayı destekleme fonundan gerekse sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfının fonlarından çok yüksek destekler almaya başladık. Bu destekler sayesinde sadece Isparta'da 2011 yılında küçükbaş hayvan sayısında % 20 artış oldu. Birazcık destek görünce millet hemen o istikamete yöneldi. Bu günde onlardan bir adımı yaşamaktayız, düşünün ki Bağıllı Köyünde ilaveten aylık 60 ton süt üretimi olacak, bu büyük bir rakam. Allahın izniyle sofralarımızdaki rızk artacak, buna şükretmek lazım. Hayırlı uğurlu olmasını diliyorum" dedi. Tören, kura çekimi ve pasaport dağıtım yapılmasıyla sona erdi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.