Kızıl Akbabalar Meclise Taşındı!

Antalya ve Isparta sınırlarında yaşayan ve sayıları tekli rakamlarla ifade edilen Kızıl akbabalar meclise taşındı. CHP Antalya Milletvekili Yıldıray Sapan, insan kaynaklı etkilerin yanısıra HES'ler....

Yayınlanma:
Güncelleme: 10 Eylül 2012 12:17
Kızıl Akbabalar Meclise Taşındı!

Antalya'nın Manavgat, Isparta'nın ise Sütçüler ilçeleri sınırlarını kapsayan Köprüçay havzasının yanısıra Sütçüler yakınlarındaki Yazılı Kanyon ve çevresinde yaşayan Kızıl akbabaların yaşam alanları her geçen gün giderek daralıyor. Bölgede son yıllarda birbiri ardına açılan taş ocakları ve HES projeleri, sayıları tekli rakamlarla ifade edilen ancak ekosistem açısından son derece önemli olan Kızıl akbabaların varlığını tehdit ediyor.

Sütçüler yöresi doğa korumada öncelikli bölge
Konuyu gündeme getiren haberlerimizin ardından Kızıl akbabaları meclis gündemine taşıyan CHP Antalya Milletvekili Yıldıray Sapan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na verdiği yazılı soru önergesinde, ölü hayvanlarla beslenen ve doğanın çöpçüsü olarak anılan Kızıl akbabaların salgın hastalıkların önlenmesinde önemli rol oynadıklarını vurgulayarak, yaban keşisi, kızıl tilki, kurt, sakallı akbaba, kara akbaba, gökdoğan ve yılan kartalı gibi türlerin de yaşam alanı olan Sütçüler yöresinin doğa korumada öncelikli bölgelerden biri olduğunu vurguladı.

Akbabalar tükenirse salgın hastalık çıkmaz mı?
Önergesinde, bölgede yaşayan Kızıl akbabaların neslinin tükenmemesi için bakanlıkça yapılmış bir çalışma bulunup bulunmadığını soran Sapan, Bakan Eker'e; "Kızıl akbabanın neslinin tükenmesi doğadaki yaşam zincirinin bozulmasına ve bölgede salgın hastalıkların çıkmasına neden olmaz mı?" diye sordu.

Kasımlar barajı bölgenin canlı yaşamına tehdit
Bölgede bulunan taş ocaklarının ve Yukarı Köprüçay havzasında yapımı planlanan ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) Olumlu kararı verilen Kasımlar Barajı ve HES Projesinin kızıl akbaba ve bölgede yaşayan diğer canlı türleri için tehdit oluşturduğunun ortada olduğunu savunan Sapan, Bakan Eker'den; "Bu konu ile ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile koordineli bir çalışma yürütüyor musunuz? Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nı Kızıl akbabaların neslinin tükenme tehlikesi konusunda uyardınız mı?" sorularını yanıtlamasını istedi.

Yusuf Yavuz

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum