Koku Gerginliği

Isparta-Antalya güzergahında yer alan Sav beldesinde atık sudan kaynaklandığı belirtilen koku Isparta ve Sav belediyelerini karşı karşıya getirdi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 06 Ocak 2013 13:33
Koku Gerginliği

AK Parti Milletvekili Recep Özel’in açıklamalarıyla başlayan tartışma Belediye Başkanı Günaydın’ın ‘ Koku arıtmadan değil’ açıklamasıyla devam etti. Sav Belediyesi Başkanı Şahin, Günaydın’a ‘atık suyun başına gidelim koku nereden geliyor bakalım’ davetinde bulundu.

BURUNLARIN DİREĞİ KIRILIYOR
Antalya-Dereboğazı yolunun Sav beldesi çıkış noktasında ki koku insan ve çevre sağlığını tehdit ediyor. Beldeye gelen ziyaretçiler ve yolu kullanan araç sürücülerini rahatsız eden bu kötü koku sorununa bir türlü çözüm bulunamıyor. Belde halkı da yıllardır burunların direğini kıran o kötü kokuyla yaşmaya mahkum edilmiş durumda. Kokunun Sav’a zarar verdiğini kaydeden Şahin, “Burası şehrin giriş ve çıkış noktası. Antalya yolu üzerinden şehre giren çıkan yolcular kokudan oldukça rahatsız. Ayrıca Sav inanç turizminde son yıllarda gelişme gösteren bir merkez. Barla’yı ziyarete gelenler Sav’a da geliyor. Haftasonu 5 bin ziyaretçi beldeye geliyor. Bu ziyaretçileri kötü kokuyla karşılıyoruz” dedi Isparta Sav beldesinde akan çaydan etrafa yayılan kötü koku Isparta Belediyesi ile Sav Belediyesi’ni karşıya getirdi. Tartışmaları başlatan isim AK Parti Milletvekili Recep Özel oldu.

DESTEK VERMEDİ
Recep Özel, Sav beldesindeki kokunun ciddi rahatsızlığa neden olduğunu belirtti. Özel, sıvı atık tesisi çalışmadığı için koku oluştuğunu, buradan çıkan suyun kapalı sistemle taşınması için Sav Belediyesi tarafından hazırlanan projeye Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın’ın iki kez gitmesine rağmen destek vermediğini söyledi.

KOKU BİZDEN DEĞİL
Bu açıklamaların ardından sıvı atık tesislerinde incelemede bulunan Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, tesisini yeterli olmadığını belirtti. Ancak kokunun Belediye’den kaynaklanmadığını bildirdi, Günaydın, “Sav yolundaki kokunun bizden gelmediği kesindir. Diğer ünitelerin ve tesislerin bu konuda gözden geçirilmesini tavsiye ediyorum” dedi.

SAĞLIĞIMIZI TEHDİT EDİYOR
Sav Belediye Başkanı Mustafa Şahin ise tam aksine kötü kokunun sıvı atık tesisinden çıkan atık sudan kaynaklandığını söyledi. Açıklamada bulunan Şahin, bu kokunun Isparta Belediyesi’ne ait sıvı atık tesisinden çıkan sudan kaynaklandığını herkesin bildiğini söyledi. Milletvekili Ali Haydar Öner’in valiliği döneminde dilekçeyle koku sorununa çözüm amacıyla Öner’e gittiklerini belirten Şahin, “Bu koku sağlımızı tehdit ediyor. İnsanımız tarımsal sulamada bu suyu kullanıyor. Çevre açısından da tehdit edici bir unsur” diyerek Valiliğe gittik. Ancak dönemin Valisi uzak durdu. Ardından İçişleri Bakanlığı’na yazdık. Bakanlık Valiliğe valilik Belediyeye, Belediyede bize yazdı. Bu sırada Isparta Belediyesi’ne çevre cezası kesildi” dedi.

HALEP ORADAYSA ARŞIN BURADA
Atık suyun açıktan aktığını, pis koku yaydığını belirten Şahin, “Güller diyarına bu koku yakışmıyor. Eğer Başkan kokunun bizden kaynaklandığını düşünüyorsa büyük gaf yapmış olur. Halep oradaysa Arşın burada. Gelsinler hep birlikte atık suyun başına gidelim. Kokunun nereden çıktığı anlaşılacaktır. Tesisin kapasitesi yetmiyorsa kapasitenin artırılması lazım. En az üç yılda çözülebilecek bir sorun. İlk göreve geldiği andan itibaren soruna el atılsaydı şimdiye kadar çözülmüş olacaktı. Buna rağmen ‘koku bizden kaynaklanmıyor’ demesini anlamıyorum” dedi.

PROJEYE SAHİP ÇIKAN YOK
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na atık suyun kapalı sisteme alınmasını içeren 4 milyon lira değerinde proje sunduklarını belirten Şahin, “ Bakanımızla görüştük. Isparta Belediyesi’nin projeyi yapıp getirmesi durumunda yüzde 50 hibe desteği vereceğini söyledi. ‘Bu Isparta’nın sorunuysa projeyi Isparta yapsın’ diyerek Milletvekilimiz Recep Özel ile birlikte Başkan Günaydın’ı ziyaret ettik. Günaydın, mücavir alan dışında olduğu için yapamayacağını söyledi. İyi de sizin sıvı atık tesisiniz mücavir alan dışında değil mi? Netice de hazırladığımız projeye ‘sahip çıkalım’ dediler. ‘Tamam’ dedik. Ancak ne projeyi yapan var. Ne alan var ne de bu konuyla dertlenen var” açıklamasında bulundu.

5 BİN ZİYARETÇİ GELİYOR KOKUYLA KARŞILIYORUZ
Sonuçta bu kokunun Sav’a zarar verdiğini kaydeden Şahin, “Burası şehrin giriş ve çıkış noktası. Antalya yolu üzerinden şehre giren çıkan yolcular kokudan oldukça rahatsız. Ayrıca Sav inanç turizminde son yıllarda gelişme gösteren bir merkez. Barla’yı ziyarete gelenler Sav’a da geliyor. Haftasonu 5 bin ziyaretçi beldeye geliyor. Bu ziyaretçileri kötü kokuyla karşılıyoruz. Burada Altınbaşak Eğitim Kurumları’nın bir koleji var. Bu kolejin tesislerinden yararlananlar da mağdur durumda. Sav halkı kokudan zaten muzdarip. Isparta’nın atığının kokusunu biz çekiyoruz. Bu kokunun suçlusu Sav halkı olmamalı. Bazen hiç arıtmadan geçmeyip su bırakılabiliyor. Arıtmanın çalışmadığını bilmeyen yok” dedi .

GÜNAYDIN SÖZ VERMİŞTİ
Bir belediye başkanın asil vazifesinin içme suyu ve atık su sorunun çözmesi olduğunu ifade eden Belediye Başkanı Şahin, “ Isparta’nın atık suyundan kaynaklanan sorunun cezasını biz çekiyoruz. Ayrıca Sayın Günaydın, seçilmeden önce burada yaptığı miting konuşmasında atık su sorunu çözdüğünü söyledi. Madem bu koku Isparta’dan kaynaklanmıyor neden o zaman bunu söyledi” diye sordu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.