Kolukırık O Raporu Değerlendirdi

ABD Ulusal İstihbarat Konseyi’nin ‘2030 yılında nasıl bir dünya’ temalı raporunu değerlendiren Doç. Dr. Suat Kolukırık, rapordaki en dikkat çekici tespitin Batının yükselişinin tersine dönmesi olduğunu kaydetti.

Yayınlanma:
Güncelleme: 13 Aralık 2012 10:07
Kolukırık O Raporu Değerlendirdi

ABD Ulusal İstihbarat Konseyi’nin 2030 yılında nasıl bir dünya temalı raporunu değerlendiren Doç. Dr. Suat Kolukırık, çarpıcı tespitlerde bulundu.

Kolukırık, “‎2030 yılında nasıl bir dünya sorusuna cevap arayan bir raporu ABD Ulusal İstahbarat Konseyi yayınladı. Bireysel güçlenme, gücün yayılması, demografik düzen, artan gıda ve enerji ihtiyacı dünyayı değiştirecek eğilimler olarak sıralanıyor. Rapora göre; "Dünyanın ağrılık merkezi Doğu'ya kayıyor" . Son dönemlerde Türkiye'de "eksen kayması" olarak ifadesini bulan tartışma da bu büyük güç kaymasının bir parçası” dedi.

Sosyal paylaşım sitesinden yayınladığı tespitlerde ekonomik başkentlerin değiştiğini ileri süren Kolukırık, “Ekonomik başkentler değişiyor, yeni siyasi başkentler oluşuyor, Atlantik merkezli güç dağılıyor. Bunlara bağlı olarak Birleşmiş Milletler'in yapısından uluslararası kurumların yeniden şekillenmesine, kaynakların ve pazarların paylaşılmasına kadar sancılı bir dönüşüm, derin bir tartışma yaşanıyor… Batı'da nüfus yaşlanırken Doğu'da hızla artması, genç iş gücünün de ötesinde bazı toplumların nüfus güçlerini kaybetmeleri kendileri açısından ciddi bir tehlike. Gıda savaşlarını, gıda fiyatları üzerindeki spekülasyonları, bugün dünyadaki çatışmaların büyük çoğunluğunun enerji ve kaynak savaşı olduğunu hatırlamak yeterli. Raporda en dikkat çekici tespit şu: 1750'den bu yana devam eden Batı'nın yükselişi tersine döndü. Yani Batı'nın yükselişi durdu hatta bu durgunluk gerilemeye dönüştü. Çin'in 2030'da ABD'yi geçeceği, Çin, Hindistan ve Brezilya gibi ülkelerin birinci lige çıkacağı, ABD ve Avrupa'nın, Japonya ile birlikte gerileyeceği ifade ediliyor. Türkiye, Meksika, İran, Güney Afrika, Endonezya, Mısır gibi ülkelerin dünya ekonomisini hareketlendireceği, bu ülkelerin siyasi ağırlığının ciddi oranda artacağı öngörülüyor. Tarihin kırılma anları vardır. Birinci Dünya Savaşı bunlardan biridir. Savaş sonrası oluşturulan Ortadoğu-İslam kuşağındaki bütün haritalar sanaldır, gerçeklikten uzaktır. Şimdi, bu haritaların değişeceği söyleniyor” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum