Kömür Yasağı Mahkemeye Gidiyor

MÇK'nın kömür yasağı kararı mahkemeye taşınacak.

Yayınlanma:
Güncelleme: 02 Mayıs 2014 17:09
Kömür Yasağı Mahkemeye Gidiyor

Mutemetler, MÇK'nın bu kararınıda İdare Mahkemesi'ne taşıyor. ITSO Meclis Üyesi Osman Gökmen, "Bu karar şuna benziyor: 'Isparta'da herkes elektrikle araca binecek' Böyle bir şey olabilir mi" diye tepki gösterdi.

Mahalli Çevre Kurulu'nun 1 Ekim'den itibaren kömür tüketiminin yasaklanmasına ilişkin karan kamuoyunda büyük etki uyandırdı. Mutemetler, Mahalli Çevre Kurulu'nun kararım Ali Haydar Öner'in valilik döneminde olduğu gibi mahkemeye taşıyor. MÇK'nın 21 Nisan 2014 tarihli kararının iptali için Isparta İdare Mahkemesinde dava açılacak.

TAAHHÜTTE BULUNANLAR 1 YIL DAHA YAKABİLECEK
Isparta Valiliği Mahalli Çevre Kurulu'nun karan doğalgaz altyapı çalışmalarının tamamlandığı her yerleşim biriminde kamu ve özel işyeri ile konutlarda doğalgaz ya da elektrik enerjisi ile ısınmayı zorunlu kılıyor. 1 Ekim 2014 tarihi itibariyle doğalgaza geçme taahhüdünde bulunanlar 1 yıl daha kömür tüketebilecek. Doğalgaz altyapısının geçtiği yerlerde ekonomik yetersizlik nedeniyla hala soba ile ısınan evlerde de kömür yakılamayacak.

MAHKEMEYE GİDİYORLAR
Mahalli Çevre Kurulu'nun karan mutemetlik yapan esnafların tepkisine neden oldu. ITSO Meclisi önceki günkü toplantısında MÇK'nın kararım değerlendirdi.

ITSO Meclis Üyesi Osman Gökmen, söz konusu kararın uygulanamayacağının altını çizdi. MÇK'nın insanların sosyal ve ekonomik durumuna bakmadan böyle bir karar aldığım kaydeden Gökmen, "Bu karar alınırken olayın sosyal ve ekonomik boyutları değerlendirilmemiş. Sobalı evlerde nasıl doğalgaza geçe¬ceksiniz. O insanların ekonomik durumuna bakılmadan karar almıyor. Böyle bir kararın uygulanması mümkün değil. Bu karar şuna benziyor: 'Isparta'da herkes elektrikli, hipritli araçlara binecek' Böyle bir şey mümkün mü? Herkesi elektrikli araçlara bindirebilir misiniz? MÇK' daha önce de bir karar almıştı, biz bunu İdare Mahkemesi'ne götürdük ve iptal edildi. Bu karar ondan daha ağır ve sağlam gerekçelerimiz var. Mahkemeden bu kararın döneceğini umuyoruz" diye konuştu.

ÖNCE EYLEM PLANI YAPILSIN
ITSO Meclis Üyesi Gökmen, Konya'da yapılan bir uygulamayı örnek göstererek "Orada 2013-2019 yılı ısınma eylem planı hazırlanmış.Orada kömür yasak değil. Adamlar önce eylem planı hazırlamıyor. Etap etap hava kirliliğini önleyici tedbirler uygulanmış. Ama Isparta'da önce yasak konuluyor sonra komisyon belirlenip çalışma başlatılacakmış. Eylem planı yeni yapılacak. Önce eylem planı hazırlanır sonra etap etap uygulanır" dedi.

KÖMÜR İSLETMELERİNDEN UZMANLAR ÇAĞRILMALIYDI
İçişleri Bakanlığı tarafından 81 il valiliğine gönderilen bir yazıyı gösteren ITSO Meclis Üyesi Gökmen, şöyle devam etti: "Bu yazıda bu tür kararlarda ve değerlendirmelerde Türkiye Kömür İşletmeleri uzmanlarından faydalanılması ve MÇK toplantılarına çağrılması öngörülüyor. Ancak Isparta, MÇK'nın bu toplantılarına Türkiye Kömür İşletmeleri'den hiç kimse çağrılmamıştır. Bakanlığın bu konudaki yazısı dikkate alınmamıştır. Yine alınan karara dayanak olarak yüksek partiküler madde gösteriliyor. Yaz döneminde de partiküler maddenin yüksek olduğu belirtiliyor. Yazın kömür yakılmıyor. Neden tek suçlu kömür. Partiküler madde isden, tozdan ve egzosdan da kaynaklanıyor. Tek suçlu var, o da kömür. Böyle bir şey olamaz. Hem Isparta'da MÇK ile belirlenmiş kriterler var. O kriterlere göre en kaliteli kömür yakılıyor. Burada kalitesiz kömür yakılmıyor ki. Bu kararın doğra olmadığını düşünüyoruz. Siyasetçilerimizden destek bekliyoruz" dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum