Kömür Yasağında Yumuşama Sinyali

Vali Vahdettin Özkan, MÇK’nın kömür yakımını yasaklama kararında yumuşuma olma sinyali verdi. Özkan, bir tarafı düzeltirken bir tarafı mağdur edecek düzeyde olmayacaklarını bildirdi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 01 Temmuz 2014 16:14
Kömür Yasağında Yumuşama Sinyali

Mahalli Çevre Kurulu’nun(MÇK) Temmuz ayının sonunda tekrar toplanarak kömür yakımını yasaklayan kararınını tekrar değerlendirmesi bekleniyor. MÇK toplantısı öncesi Vali Vahdettin Özkan’dan önemli bir açıklama geldi. Özkan, ilimizde yaşam kalitesini artırmak üzere sağlık göstergelerini iyileştirmek gerektiğini ancak bunu yaparken de nimet-külfet dengesinin iyi kurulması gerektiğini bildirdi. Bu anlamda kömür yakımının yasaklanması noktasında kimsenin mağdur olmaması için çalışıldığını ve bu yönde bir tarafı düzeltirken diğer tarafın yıkılmayacağını belirterek şunları söyledi;

HERKESİN GÖRÜŞÜNÜ ALARAK KARAR VERİLİYOR

“Mahalli Çevre Kurulu, ismi üzerinde bir kurul. Bu kurul sadece Valilik değil değişik kurumlardan müteşekkir. Mahalli idareler, belediye başta olmak üzere ilgili bakanlıklar, meslek ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan bir kurul. MKÇ’lar kararlarını alırken masa başında ezbere karar alma durumunda değiller. Bütün bu karardan etkilenen kesimlerin görüşlerini alıp, onları birleştirerek, kamu yararı nerededir öyle karar vermek durumdadır. Böyle olunca sadece bir kişinin veya Valiliğin aldığı bir karar değil. Valilik, belediye, meslek kuruluşları, odaları hep beraber karar alıyor. Hatta bu kurula üye olmayan ama alınan karar itibariyle bir kesimi ilgilendiriyorsa, o kesimin de temsilcilerini çağırmak suretiyle kararlar istişare edilir ve öğretilir.

KARARLARIN GETİRİSİ VE GÖTÜRÜSÜNÜ DENGELEMEMİZ GEREKİR

İlimizde yaşam kalitesini artırmak üzere sağlık göstergelerini iyileştirmek lazım. Bu da koruyucu sağlık hizmetleri çerçevesinde özellikle hava kalitesi bizim açımızdan önemli. Daha yaşanabilir bir çevre ve yaşam kalitemizi tehdit etmeyecek bir çevre, hava kalitesine ulaşmamız toplum ve Isparta olarak hepimizin istediği unsurlar. Bu amaca yönelik tedbirler alınıyor. Bu tedbirler alınırken, biz hem hava ve çevresel değerleri koruma yönündeki refleksleri harekete geçirirken, aynı zamanda belli kesimlerin de mağdur olmamasını da gözetlememiz lazım. Toplumda nimet, külfet dengesini oluşturmamız lazım. Bir yandan hava kalitesini koruma ve çevresel değerlerini koruma yönündeki kararları alırken, bir yandan da aldığımız kararların getirisi ve götürüsünü dengelememiz gerekir.

KAMU YARARI NEYİ GEREKTİRİYORSA ONA GÖRE KARAR VERİLECEK

Emeklilerimiz, satın alma gücü düşük olan insanlarımız, sosyal yardımlaşma ve dayanışma fonunun hedefindeki aileler, 2022 kapsamındaki aileler bizim için hassas gruplar. Bu karardan nasıl etkilenecekler bu olumsuz etkiyi nasıl giderebiliriz diye tekrar tekrar analiz etmek suretiyle daha çok ara karar verildi. Bir de bunları gözetleyeceğiz. Ama bundan direkt etkilenen sektörler varsa onların da mağdur olmaması için neler yapılabilir bunları gözetleyeceğiz. Bütün bu ilkeler çerçevesinde kentin hava kalitesinin korunmasından sorumlu olan ilgili bakanlıklar, belediye, meslek ve sivil toplum kuruluşlarının görüşleri doğrultusunda kamu yararı neyi gerektiriyorsa ona göre karar verilir. Şimdiden şöyle bir karar verilir deme noktasında değilim. Çünkü bu bir kurul. Tüm kurum ve kuruluşlardan, STK’lardan hatta bu sektörle uğraşanlar tekrar toplanıp istişare edeceklerdir. Ondan sonra kararı vermiş olacağız. Bir tarafı düzeltirken bir tarafı mağdur edecek düzeyde olmayız.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.