Konutta Balon Ödeme Dönemi

İnşaat firmaları artan faizlere karşı önlemleri artırdı. Konut satışlarının düşmemesi için belli bir dönemde toplu ödeme olarak adlandırılan balon ödeme öne çıkacak. Yurtdışı fuarlar da takip edilecek

Yayınlanma:
Güncelleme: 31 Ocak 2014 12:16
Konutta Balon Ödeme Dönemi

Son faiz artışıyla birlikte kredili konut satışlarında düşüş bekleyen sektör temsilcileri farklı modeller geliştirmek için kolları sıvadı. Sektörün önde gelen isimleri kampanyalara ağırlık vereceklerini belirterek konut satışlarını belli bir seviyede tutmak için çaba sarf edeceklerini dile getirdi. Bu dönemde yabancıya satışların artması için yurtdışı turlarına daha fazla ağırlık vereceklerini de aktaran müteahhitler, peşinatı öteleme ve balon ödeme yöntemiyle konut satışlarını cazip hale getireceklerini aktardı.

ÖNÜNÜ GÖREMEYEN İÇİN CAZİP
Bu dönemde en çok başvurulacak yöntem olarak adlandırılan balon ödeme de aslında bir tür kredi çeşidi. Balon ödemeli kredide kullanılan kredinin vade boyunca sadece faizi ödeniyor ve vade sonunda toplu bir ödeme ile borç kapatılıyor. Bu sistemi en çok bankalar kullanıyor. İnşaat firmaları kendi içlerinde finansman modeliyle bu tür bir ödeme tablosuna kendilerinin de başvuracağını aktarıyor.

Balon ödemede taksitlendirme seçenekleri değişkenlik gösteriyor. İnşaat firmaları bu yolla yılın belli aylarında gelirinde artış olan, emekli ikramiyesini konut kredisi kullanarak ev alımı için değerlendirmek isteyen, ev alımına karar vermiş ancak nakitini peşinat olarak kullanmak istemeyen tüketicileri hedefliyor.

Babacan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan
Bankalar aradan çıkar
Babacan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan bu dönemde şirketlerinin bankaları aradan çıkartıp kendi finansmanını kullandırması gerektiğine dikkat çekti. Babacan, “Faizler yabancı yatırımcıyı cezbeder, yabancı para girişi artar. Bu da bir süre sonra ekonominin bollaşmasına, orta vadede faizlerin yeniden gerilemesine yardımcı olabilir. Dolayısıyla kararların kısa vadeli etkilerinden ziyade orta vadede dengelerin oturup oturmadığına bakacağız. Bu da galiba her şeyden önce siyasi istikrara bağlı olacak” dedi.

DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya
Tüketici seçici olacak

DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya bu dönemde tüketicinin seçici olacağını bu nedenle alternatif ödeme planlarına ihtiyaç olduğunu belirtiyor. Dumankaya, “Alım yapacak vatandaş da daha seçici olacaktır ve doğru projeleri tercih edecektir. Konut satışları 2013’te 1.1 milyon seviyesine çıkmıştı, bu yavaşlamayla 2014’te 900 bin-1 milyon seviyesine gelebilir. Seçimlerin ardından konut satışlarının canlanacağını düşünüyorum” diye konuştu.

Keten İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Keten
Maliyete katlanacağız

Keten İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Keten ilk etapta faiz artışının hepimiz için olumsuz etkileri olacağını, borçlanma maliyetlerinin en az 1,1,5 puan artacağını söyledi. Bu durumun yatırımları daraltacağına dikkat çeken Keten şöyle konuştu: “Bu da yatırımları daraltır, konut satışlarını azaltır. Biz her halikarda ülke için iyi olanı desteklemeye devam edeceğiz. Eğer bu karar orta vadede dengeleri yerine getirecekse ülke olarak kısa vadede bu maliyete katlanacağız. Ama siyasi istikrar sağlanmadığı sürece bu operasyonun maliyet artışından başka işe yaramayabileceği kaygısını da taşıdığımızı belirtmek isteriz.”

İnrema Genel Koordinatörü Gökhan İlgar
Yurtdışı fuarlara ağırlık verilecek

Türk inşaat firmalarının yurtdışı tanıtım fuarlarına ağırlık vereceğini belirten İnrema Genel Koordinatörü Gökhan İlgar bu fuarlarda yabancı alışlarının artacağını söyledi. Geçtiğimiz aralık ayında Kuveyt Gayrimenkul Fuarı’nda ilk kez Türkiye holünü düzenleyen inrema, 8-10 Nisan’daki 10. Dubai International Property Show(IPS)’un Türkiye’den katılım organizasyonunu da üstlendi.

Ortadoğu, Avrupa, Asya-Pasifik bölgesinden inşaat şirketlerini, bireysel yatırımcıları ve sektöre yön veren kuruluşları bir araya getiren Dubai IPS’in bu yıl 20 bin ziyaretçi çekmesi bekleniyor. Fuara uluslararası alanda en yüksek katılımı Türkiye’nin gerçekleştirmesi bekleniyor. Fuarda Türkiye için bin ile 2 bin metrekare arasında alan ayrılacak.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.