Kooperatifçiliği Yaygınlaştırmamız Gerek

Ziraat Odası Başkanı Bayram Kutlu, 21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Yayınlanma:
Kooperatifçiliği Yaygınlaştırmamız Gerek

Kutlu sosyal adaletin sağlanması, kırsalda ekonomik kalkınmanın hızlandırılması ve bölgelerarası dengesizliğin giderilmesi için de kooperatifçiliğin yaygınlaştırılması ve geliştirilmesinin şart olduğunu bildirdi.

Isparta Ziraat Odası Başkanı Bayram Kutlu, üretici örgütleri sayısının yetersiz ve güçsüz olmasının, tarımsal ürünlerde üretici fiyatları ile tüketici fiyatları arasında beş kata varan farklara neden olduğuna işaret ederek, sosyal adaletin sağlanması, kırsalda ekonomik kalkınmanın hızlandırılması ve bölgelerarası dengesizliğin giderilmesi için de kooperatifçiliğin yaygınlaştırılması ve geliştirilmesinin şart olduğunu bildirdi.

Kutlu, 21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, dünyadaki sınırlı tarım alanlarının rasyonel kullanımı ve birim alandan alınan verimin yükseltilmesi yanında tarladan sofraya kadar her aşamada gıda kayıplarının azami ölçüde önlenmesinin de büyük önem taşıdığını vurgulayarak, bu hedefe ulaşmada, üretici organizasyonlarına büyük görevler düştüğünü ifade etti.

Kutlu, “BM Dünya Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Dünya Bankası yöneticileri gıda krizini önlemede, krizlere çare üretmede kooperatifçiliğin çözüm olabileceğini her fırsatta dile getiriyor. Kooperatifçiliğe daha fazla ilgi çekmek ve bu konuda farkındalık yaratmak amacıyla Birleşmiş Milletler, 2012 yılını ‘Uluslararası Kooperatifler Yılı’ olarak ilan etmiştir. Başarılı olmak ve yaşamlarını sürdürmek isteyen kooperatifler profesyonel bir yönetim anlayışıyla hareket ederek, verimlilik ve etkinlik kurallarını dikkate almak durumundadır. Dünya ve Türkiye kooperatifçiliğinde büyük farklar göze çarpıyor. Gelişmiş ülkeler ve özellikle Avrupa Birliği’nde kooperatifler; tarım politikaları, tarımsal destek uygulamaları, tarım bankacılığı ve tarım ürünleri piyasalarının en önemli aktörü ve yönlendiricisi konumundadır. AB mevzuatı da ilgili kurum ve kuruluşların görevlerinin bir kısmının üretici örgütlerine devrini öngörmektedir” dedi.

Tarımsal ürünlerin işlenmesinde kooperatiflerin payı Türkiye'de yüzde 1 ile yüzde 10 arasında iken, bu payın AB ülkelerinde yüzde 30 ile yüzde 100 arasında değiştiğine işaret eden Kutlu, “Tarımsal işletmelerin küçük ve çok parçalı olduğu ülkemizde ekonomik örgütlenme yetersiz kalmış, kooperatiflerin bir üst çatı kuruluşa bağlı bulunmamaları nedeniyle tarımsal örgütler arasında yeterli koordinasyon sağlanamamıştır. Bunun sonucu olarak üreticinin pazar payı bir türlü artmamış, girdisini pahalıya alan üretici, ürününü değerinin altında satmak zorunda kalmıştır.

Tarımsal ürünlerde üretici fiyatları ile tüketici fiyatları arasında beş kata varan fiyat farkı oluşmasının sebebi, üretici örgütlerinin yeteri kadar olmaması ve güçsüz kalmalarıdır. Ülkemizde sosyal adaletin sağlanması, kırsalda ekonomik kalkınmanın hızlandırılması ve bölgeler arası dengesizliğin giderilmesi için de kooperatifçiliğin yaygınlaştırılması ve geliştirilmesi gerekmektedir. Kooperatifleşmenin özellikle tarımsal işletmelerle doğrudan ilgili olması ve nüfusun önemli bir kısmının tarımda çalışması konunun önemini daha da artırmaktadır.” Şeklinde konuştu.
Kooperatifçilik sektörünün denetlenmesi, geliştirilmesi, devlet tarafından bu amaçla mali, teknik ve hukuki desteğin verilmesine katkıda bulunulması gerektiğini kaydeden Ziraat Odası Başkanı Kutlu, “Kooperatifçiliğimiz radikal düzenlemeler yapılacak şekilde yeniden ele alınmalıdır. Devlet temel olarak yasa koyucu ve yasaları düzenleyici pozisyonunu güçlendirmeli ve kooperatifleri yasal boşluk ve karmaşıklıklardan kurtarmalı, devletin kooperatiflere müdahaleci rolü azaltılarak kooperatifleşme teşvik edilmeli, kooperatifler mali yönden güçlendirilmeli ve desteklenmelidir” görüşüne yer verdi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.