Korkunç Gerçek, Isparta...

Van depremi sonrasında 18 ayda 318 hasarlı binanın yıkımını yapan Murat Karaboncuk, Isparta'da karşılaştığı tablodan şaşkın olduğunu söyledi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 09 Haziran 2014 10:59
Korkunç Gerçek, Isparta...

Gülistan'daki 48 daireli Orma evlerinin yıkım işini üstlenen Murat Karaboncuk, "Buradaki evler, Van'da başında polis bekleyen ve in­sanların ceketini alıp gelmesi için girmesine izin ver­ilmeyen binalardan daha kötü. Burada yüzlerce insan bu evlerde yaşıyor. Bu evler 4.7 ile 5.2 arası şiddetindeki depremde yıkılacak kadar zayıf' diye konuştu.

TEMEL ÇIKMADI

Harfiyatçı Murat Karaboncuk, yıkımını gerçekleştirdiği bir blokta karşılaştığı durumu şaşkın bir şekilde Akdeniz ile paylaştı: Binada temel yok. O döne­min şartlarına göre 5-6 ton hurda demir çıkması gereken binadan 1.5 ton demir çıktı.

Isparta Belediye Meclisi'nin geçen dönem kat artırımı yaptığı Gülistan'da Metro Mühendislik tarafın­dan başlatılan kentsel dönüşümün hayati önemi or­taya çıktı. Gülistan'da ilk yıkımı gerçekleştirilen 48 dairelik ORMA evlerinin 4-5 arasındaki küçük bir depreme bile dayanıksız olduğu an­laşıldı. ORMA evlerinde karşılaşılan bu tablo binlerce kişinin yaşadığı Gülis­tan'daki evlerin ne denli tehlikeli ve dayanıksız olduğunun bir göstergesi.

Gülistan'da Metro Mühendislik tarafından yürütülen kentsel dönüşüm çalışmalarının yıkım işini Ankara merkezli Murat Harfiyat üstlendi. 16 yıldır yıkım ve harfiyat alanında faaliyet gösteren şirket, Van depreminde de bina yıkım hizmeti sundu. İl Afet İşleri Müdürlüğü'nce verilen görev doğrultusunda Van'da 18 ayda 318 hasarlı binanın yıkımı gerçekleştirildi.

Bu yıkımı gerçekleştiren Murat Karaboncuk, Metro Mühendislik şirketinin Gülistan'da başlattığı kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında İsparta'ya geldi. İlk olarak ORMA evlerinin yıkımını gerçekleştiren Murat Karaboncuk, karşılaştığı tabloyu şaşkınlık içerisinde Akdeniz'e anlattı. Van'da de­prem sonrası hasar gören bi­naları gördüğünü belirten Karaboncuk, "Orada başında polis bekleyen, insanların bir ceketini almak için bile gir­işine izin verilmeyen hasarlı binalar inanın Gülistan'da yıktığımız binalardan daha sağlam. Sadece hasar gör­müş, çatlak oluşmuş binaya polisler insanları 5 dakika için bir eşyasını alıp-gelmek için izin vermiyorlar. Burada binlerce insan çoluğu çocuğu ile bu evlerde yaşıyor. Hergün girip, çıkıyorlar. Gördüğüm tablo oldukça şaşırtıcı. 4 kolon arasında tuğla örülerek ev yapılmış. Kuru toz. Kaşıyıcı kolonları kesmeden bina geliyor. Gelmemesi, yıkılmaması lazım. Binayı yıkıyorsunuz temel yok. Temelde yeterince demir kullanılmamış. Dönemin şartlarına göre en az 5-6 ton demir çıkması gerekiyor. Ama 1.5 ton demir zor çıkıyor. İnanın bu binalar 4.7 ile 5.2 arasındaki bir depreme dayanmaz. İyiki yıkılmış, insanların canı kurtarılmış" diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum